Šta uraditi kad se dijete posiječe?

Većina malih posjekotina nije opasnost za djecu. Ali za veće posjekotine često je potreban hitan medicinski tretman. Zavisno od vrste rane i njenog mjesta, postoji rizik od oštećenja tetiva i živaca.

Koji je najbolji način za liječenje posjekotina ili ogrebotina mog djeteta?

Dobro operite ruke – i onda pogledajte.

Ako rana krvari, pritisnite je čistim zavojem ili peškirom dok krvarenje ne prestane. Podignite ranu iznad nivoa srca vašeg djeteta, ako je moguće. (Na primjer, stavite mu ruku ili nogu na jastuk.)

Sigurnosna napomena: Ako krvarenje ne prestane nakon 10 minuta pritiska, uputite se prema hitnoj pomoći.

Nakon zaustavljanja krvarenja provjerite ima li stakla, nečistoće i drugih stranih materijala u rani. Ako primijetite bilo šta, pokušajte isprati hladnom vodom. Ako to ne uspije, pincetom pažljivo izvadite ostatke.

Sigurnosna napomena: Ako je nešto duboko ušlo u ranu ili je nešto veliko zaglavljeno u koži, nemojte to uklanjati. To može prouzrokovati više krvarenja. Umjesto toga, odvedite dijete u hitnu pomoć.

Lagano dobro operite ranu sapunom i toplom vodom i pažljivo je osušite. Ako se vaše dijete žestoko protivi pranju, pokušajte da namoči ranjeno područje u kadi.

Sigurnosna napomena: Puhanje može učiniti da se vaše dijete privremeno osjeća bolje, ali to nije dobra ideja jer može donijeti dodatne bakterije na ranu.

Koji je najbolji način za previjanje posjekotine ili ogrebotine?

Nakon što je operete i osušite, prekrijte je običnim ljepljivim zavojem ili drugim sterilnim zavojem. Ne koristite alkohol, vodikov-peroksid ili jod. Ne samo da će uzrokovati više bola – oni mogu i usporiti zacjeljivanje.

Ako imate posla s posjekotinim, postavite zavoj tako da lagano povlači ivice kože. Pazite da zavoj nije toliko čvrst da prekida cirkulaciju.

Također možete nanijeti antibakterijsku mast. Antibakterijska mast smanjuje rizik od infekcije i pomaže u održavanju vžažnosti rane. Želite da rana ostane vlažna, a ne suha, jer zarasta.

Ako se čini da je to suprotnog od onog što ste oduvijek slušali, to nije iznenađujuće. Ustaljeno je razmišljanje da je puštanje posjekotine ili ogrebotine da razvijaju krastu, održavanje suhoće i povremeno prozračivanje rane idealno. Ipak, brojna su istraživanja pokazala da rane zacjeljuju bolje i brže ako se održavaju vlažnima.

Uzmite u obzir i “tečne zavoje.” Ova vodootporna ljepila zadržavaju bakterije i vlagu dalje od posjekotine. Nanose se na vrh kože kako bi se rez držao. Zamolite svog apotekara da vam pomogne u odabiru ovih zavoja, ako ste zainteresovani.

Izbjegavajte stavljati zavoj na bebe i malu djecu na mjestu gdje ga mogu skinuti i staviti u usta. Umjesto toga možete umotati prst u gazu, na primjer, ili čak ostaviti manji rez ili ogrebotinu bez zavoja, umjesto da riskirate da se vaše dijete uguši zavojem.

Kako se brinem za previjenu ranu?

Skinite i zamijenite zavoj svakodnevno – ili kad god se zavoj namoči ili zaprlja – i ispitajte kako rana zarasta. Učinite to dok rana potpuno ne zacijeli.

(Tekući zavoj ne treba uklanjati. Istrošit će se za pet do 10 dana.)

Pozovite doktora ako primijetite bilo kakve znakove infekcije (crvenilo, gnoj, curenje ili otok) ili ako je rana topla na dodir.

Kako mogu ublažiti bol?

Ako mislite da vaše dijete boli, razmislite o tome da mu date odgovarajuću dozu acetaminofena ili (za djecu stariju od 6 mjeseci) ibuprofena. (Nazovite svog doktora prije nego što date bilo šta djetetu mlađem od 3 mjeseca.)

Nikada ne dajite djetetu aspirin. Može izazvati Reyeov sindrom, rijetko, ali potencijalno fatalno stanje.

Kada posjekotina treba šavove?

Posjekotine treba šivati kako bi se zaustavilo krvarenje i iz kozmetičkih razloga. Vaše dijete će vjerojatno trebati šavove za:

Posjekotine koje izgledaju duboko i otvoreno, posebno ako imaju neravne ivice.

Posjekotine duže od 1.5 cm

Posjekotine na licu (čak i ako su male) i na područjima koja su zategnuta ili se protežu pokretima, poput dlana.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave