Šta uraditi ako beba ne dobija na težini

Težina vaše bebe važan je pokazatelj ukupnog zdravlja, zbog čega će se vaše dijete vagati u određenim fazama tokom prvih sedmica i mjeseci.

Ipak, ovo može stvoriti anksioznost i za vas kao roditelja, kao da se beba ne deblja – ili čak mršavi – tada je lako zabrinuti se. Kao i sa svime što se tiče zdravlja vaše bebe, što više znate o tome, manje ćete brinuti.

Zbog toga, evo našeg vodiča o tome šta uraditi ako vaša beba ne dobiva na težini.

Kako će se zapisivati težina moje bebe?

Vaše će dijete biti izvagano pri rođenju, tako da vaš doktor i zdravstveni radnik imaju početnu težinu na koju se trebaju pozvati. Nakon toga, vaša će se beba ponovo vagati nakon otprilike dvije sedmice, a zatim ne više od jednom mjesečno tokom sljedećih šest mjeseci. Od šest mjeseci nadalje, vaganje će se vršiti najviše jednom u 2 mjeseca do 12 mjeseci, a zatim najviše jednom u 3 mjeseca nakon prvog rođendana vašeg mališana. Dužina se također može mjeriti istovremeno s težinom.

Moguće je da će se vaša beba vagati češće od ovoga, ali samo ako to zatražite – ili ako postoji medicinska zabrinutost oko težine ili dužine vašeg djeteta.

Težina i visina bilježe se na centilnim kartama u zdravstvenom kartonu djeteta vašeg djeteta (vašoj crvenoj knjižici), koja je tu da pomogne zdravstvenim radnicima da vode brigu o vašem djetetu.

Centilne karte čine savijene centilne linije koje pokazuju obrazac rasta koji zdrava djeca obično slijede. One služe kao vodič za utvrđivanje raste li vaše dijete normalno. Grafikoni se razlikuju za dječake i djevojčice, jer su dječaci obično nešto teži i viši te imaju malo drugačiji obrazac rasta. Možda ćete primijetiti da težina vaše bebe ne slijedi tačno određenu centilnu liniju, a može čak i ići gore-dolje za jedan centil i tada obično nema razloga za brigu. Također, sasvim je normalno da su bebe na različitim centilima dužine i težine, iako su obično slične.

U dobi od 2 godine, vaš doktor može kombinovati težinu i visinu kako bi izradio indeks tjelesne mase vašeg djeteta (BMI), što je još jedan način provjere da li je težina unutar zdravih granica.

Moja beba je smršala u prvih nekoliko dana, da li je to normalno?                                           

Da, ovo je sasvim normalno i nema razloga za brigu. U prvih nekoliko dana nakon što ste rodili, vjerovatno je da će vaše dijete izgubiti nešto kilograma. To je zato što se bebe rađaju s dodatnom količinom tekućine, koju čine urin i mekonij (prvi izmet vašeg djeteta), a kad se riješe toga, gube na težini. Sveukupno to može biti sve do 10% porođajne težine, ali većina beba će je vratiti do navršene dvije sedmice starosti.

Kada treba brinuti o bebinom gubitku težine?

Vaše dijete će rasti i debljati se različitom brzinom od druge djece, pa imajte na umu da ne upoređujete debljanje s drugom bebom koju poznajete ili se brinete ako se sporije debljaju. Također, ljestvice rasta samo su općeniti vodič, pa iako su korisne, važno je ne brinuti se ako težina vaše bebe ne odgovara tačno centilnoj liniji.

Ako vaša beba izgubi na težini ili ako ste zabrinuti zbog rasta, možete razgovarati sa svojim doktorom opće prakse, koji će razgovarati o vašim problemima i dati vam savjet. Ipak, postoje određeni znakovi upozorenja koji znače da morate potražiti savjet doktora, na primjer ako se vaša beba nakon dvije sedmice nije vratila na prošlu težinu. Vaš doktor to će obično uvidjeti, a također može izraziti zabrinutost ako težina vaše bebe padne za dvije ili više centilnih linija.

Ako postoji medicinska zabrinutost zbog težine vašeg mališana, može se dogoditi nekoliko stvari, kao što su:

Traži se od vas da vodite detaljnu historiju hranjenja i ishrane

Doktor koji vas promatra kako hranite bebu da bi vidjeli ima li problema s kojima vam mogu pomoći u rješavanju

Provjera na stanja poput celijakije i infekcije mokraćnog sistema, koje mogu utjecati na težinu

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave