Šta ukazuje na nedostatak magnezija u trudnoći?

Magnezij ima veoma bitnu ulogu u tijelu. Pored stabiliziranja funkcije formiranja kostiju, reguliše energiju metabolizma i uključen je u aktivaciju preko 600 enzima.

Regularan i adekvatan unos čini nas manje sklonima stresu i promjenama raspoloženja, te reguliše kardiovaskularni sistem i omogućava zdrav krvni pritisak.

Magnezij je bitan za trudnice, ali i prije trudnoće jer umanjuje grčeve i pomaže kod menstrualne boli, između ostalog.  

Kako nedostatak željeza utječe na trudnice?

Mnoge se trudnice žale na grčeve u mišićima i na blage grčeve u abdomenu, koje se javljaju zbog nedostatka magnezija. Drugi simptomi nedostatka magnezija su palpitacije i iznemoglost. To nisu razlozi da počnete brinuti, ali biste ipak trebali obratiti pažnju na znakove upozorenja svog tijela.

Ako je magnezij u većem nedostatku u trudnoći, grčevi će se teško opuštati. Pored toga, ono što je ozbiljnije je činjenica da postoje grčevi koji mogu pokrenuti prijevremene kontrakcije i dovesti do prijevremenog poroda, u ozbiljnijim slučajevima.

Nedostatak magnezija utječe na kardiovaskularni sistem i stvara rizik za hipertenziju u trudnoći. Pored toga, vjeruje se i da je odgovoran za preeklampsiju i pogoršanje trudničke mučnine.

Koliko je magnezija preporučeno u trudnoći i dok dojite?

Za trudnice se preporučuje dnevni unos od 310mg (nešto više od preporučene količine za žene koje nisu u drugom stanju, a starije su od 25 godina).

Jedan od razloga su hormonalne promjene u trudnoći, kada se više magnezija izbaci kroz urin.

Pored toga, magnezij igra ulogu u podjeli ćelija kod embrija i kod razvoja. U kasnijim fazama trudnoće, nerođena beba mora se ‘nahraniti’ magnezijem. U posljednja tri mjeseca trudnoće, embrion skladišti do 7mg magnezija u kostima i mišićima u razvoju.

Dojiljama je potrebna viša doza od 390mg jer dijete od njih uzima dosta magnezija kroz dojenje.

BIOLECTRA® MAGNEZIJ 300 MG DIREKT

Dodatak prehrani sa sladilima; okus limuna ili naranče; u obliku mikrogranula koje se lako konzumiraju. Normalna, dnevna potreba za magnezijem iznosi oko 300 do 400 miligrama, a povećanu potrebu za magnezijem imaju mladi, trudnice, dojilje i starije osobe. Magnezij doprinosi:
– normalnoj funkciji mišića
– održavanju normalnih kostiju i zubi
– normalnom funkcioniranju nervnog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji
– smanjenju umora i iscrpljenosti
– ravnoteži elektrolita.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave