Šta učiniti ako vaša beba padne s kreveta

Ako vaša beba padne s kreveta, stola za presvlačenje ili kauča je trenutak koji vam donosi puno stresa. Bez obzira vidite li da se to događa ili okrenete leđa i iznenada začujete udarac, to je prilično užasan osjećaj. Šta da radite? Prvo vidite kako se beba ponaša. Ako plaču, ali se smire i ponašaju se normalno nakon tješenja i maženja, vjerovatno su sasvim u redu (ali i dalje ih držite na oku tokom dana). U ovom slučaju u redu je dati im ibuprofen ili acetaminofen koji odgovara njihovoj dobi i nježno nanijeti led umotan u krpu.

Ako se ponašaju neobično – razdražljivi su, povraćaju ili se čini da su van ravnoteže ili im se vrti u glavi kada pužu ili hodaju – ovo bi mogao biti znak povrede glave. Također, pripazite da li se ne miču dijelom tijela, poput noge ili zgloba, ili ne žele hodati jer to povećava mogućnost slomljene kosti. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u ponašanju koja traje ili vam se čini da nešto nije u redu, nazovite svog doktora ili se uputite u hitnu pomoć. Roditeljima može biti teže procijeniti vrlo male bebe, starosti četiri mjeseca ili manje (u redu, pospani su ili nervozni, ali zašto?). Bebe u ovoj dobi ranjivije su na povrede glave jer su njihove lobanje slabije razvijene od onih kod starije djece, pa budite oprezni i nazovite svog doktora.

Šta se događa u bolnici?

Ako vas doktor uputi na hitnu ili odete direktno u bolnicu, medicinsko osoblje će izvršiti početnu procjenu. Ako se tom prvom procjenom utvrdi da je vaša beba stabilna i čini se dobro, tada ćete vjerovatno pričekati svoj red, u skladu s ozbiljnošću ostalih slučajeva u hitnoj pomoći. Ako pregled otkrije razlog za zabrinutost, doktor će vas brzo posjetiti. Roditelji će biti zamoljeni da doktora provedu kroz tačno ono što je beba radila tokom udara i nakon toga. Je li neko vidio pad? Kako je beba pala i na koju površinu? Da li je dijete razdražljivije nego inače? Da li je dijete više pospano nego inače? Da li je dijete nakon povrede imalo šta jesti ili piti? Je li bilo povraćanja? Ako doktoru trebaju dodatne informacije, mogu naručiti rendgen ili CT ili pozvati stručnjaka poput neurohirurga radi savjetovanja.

Koja su uobičajena područja povreda?

Najčešće područje povreda je prednji dio lobanje, jer većina beba obično padne naprijed. Drugo najčešće mjesto je potiljak, ako su pali unazad s nečega. Postaje malo zabrinjavajuće ako udari bokom glave, jer je tamo kost malo tanja i podložnija povredama, a neke od temeljnih vaskularnih struktura mogu biti oštećene. Doktor će procijeniti pacijentove znakove i simptome kako bi utvrdio ima li dijete lakšu povredu glave (poput kvrge ili modrice), potres mozga, frakturu lobanje ili značajniju povredu (poput krvarenja u mozgu).

Kako uopće spriječiti padove?

Bebe mogu pasti u trenu, pa je važno da cijelo vrijeme držite jednu ruku na njima, bilo da su na krevetu, stolu za previjanje ili stolu za ljekarske preglede. Ako želite igrati na sigurno, presvlačite ih na podu. Nikada nemojte stavljati dječje stolice ili podne sjedalice na radne površine, niti ostavljati bebe bez nadzora na kauču ili krevetu, a uvijek koristite sigurnosne kaiševe na stolicama i kolicima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave