Šta učiniti ako se vaša beba budi svaki sat?

Prošlo je 2 sata ujutro, taman ste zaspali i začuli ste plač. Kažete, “Oh, molim te … molim te … samo još nekoliko minuta, dušo!” Ali već ste budni – čekate sljedeći plač – i san brzo nestaje.

Ciklus spavanja vaše bebe (puni krug od laganog do dubokog do laganog NREM spavanja … plus malo REM-a) traje samo 60 minuta. Dakle, otprilike svakih sat vremena, vaša će beba ući u lagani san … ili se čak na kratko probuditi i kratko zastenjati.

Osim ako ne zaplače, dajte svojoj bebi nekoliko trenutaka da se umiri i utone odmah u san. Ako je umotana, a vi puštate bijelu buku, trebalo bi se riješiti u roku od 30 sekundi.

Međutim, ako vaša beba insistira da ste budni u 1 ujutro (i 3 ujutro … i 4 ujutro), možda je nešto muči. Buka – od roditelja koji hrče do kamiona u prolazu – može je probuditi svaki put kad se vrati u lagani san (pogotovo ako ima osjetljiv temperament). Ali, ipak bebin glavni poremećaj usred noći, koji razbija san, je glad.

Povećajte hranjenje ako se vaša beba budi svaki sat.

Tokom prvih mjeseci vaša omiljena stvar je san- ali bebina je sigurno hrana!

U maternici ste ih doslovno hranili svake sekunde. Zato ne čudi da im trebaju česta hranjenja kako bi održala svoj brzi rast. U stvari, majke u nekim kulturama zapravo doje svoje bebe 50-100 puta dnevno! Ne preporučujemo vam to, ali dojena novorođenčad treba barem deset do dvanaest hranjenja dnevno. (Bebama hranjenim na bočicu treba 6-8.)

Da li je tim moguće upravljati i još uvijek spavati više od 2 sata zaredom? Da! Ključ je u tome da tokom prvih nekoliko mjeseci hranite svog mališana svakih 1,5-2 sata tokom dana (ako spava, probudite ih nakon 2 sata). To bi vam trebalo pomoći da dobijete nekoliko dužih perioda spavanja (3, 4, ili čak 5 sati) noću, a na kraju poraste na 6 sati … zatim 7 sati odmora, za 3 mjeseca.

Što učiniti ako povećavate hranjenje, a vaša se beba i dalje bude svaki sat

Ako povećavate hranjenje tokom dana, ali se vaša beba i dalje budi svaki sat, pokušajte uključiti ove taktike:

  • Povijte bebu prije spavanja
  • Koristite bijelu buku
  • Pokušajte je hraniti u snu

Ova će pomoći potaknuti refleks smirivanja kod vaše bebe i potaknuti duže seanse spavanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave