Šta učiniti ako dijete ugane zglob u toku igre? 

Svaki put kad se dijete ozlijedi, roditelji počnu brinuti i paničiti. Međutim, tretiranje uganutog zgloba je relativno bezbolno ako znate šta radite.

Djeca stalno trče, skaču i igraju se vani u toku ljeta. Nažalost, sve to može dovesti do blažih ozljeda, poput uganuća skočnog zgloba. Svaki put kad se dijete ozlijedi i kad ga nešto boli, roditelj paniči i brine. Naravno to je sasvim prirodno, međutim, tretiranje uganutog zgloba je relativno bezbolno.

Kako znati da je zglob uganut? 

Uganuće skočnog zgloba vrlo je česta ozljeda kod djece. Dešavaju se kad se desi iznenadni okret u gležnju. Zbog toga se ligamenti u dječjem zglobu previše isteknu i popucaju. Djeca obično uganu zglob trčeći, skačući ili baveći se sportom poput fudbala ili košarke. Uganuće zgloba lako je uočiti, a evo na koje znakove trebate obratiti pažnju:

 • Oticanje zgloba koje se dešava u samo nekoliko minuta i koje traje nekoliko sati
 • Bol oko vanjskog dijela zgloba 
 • Pojava modrice oko zgloba (ponekad se pojavi tek nakon dan ili dva)

Međutim, znakovi mogu varirati. To je zato što postoje tri vrste uganuća koja se mogu desiti: bočno, medijalno i visoko uganuće skočnog zgloba.

Kućno liječenje uganutog zgloba 

U većini slučajeva moguće je liječiti uganuće bez medicinske pomoći. 

 • Odmor: Zglob se treba odmarati nekoliko dana (obično je 2-3 dovoljno). U toku tih dana dijete bi trebalo raditi vježbe pomjeranja (na primjer da nogom pišu svoje ime u zraku ili da pišu abecedu). Međutim, bilo kakve aktivnosti koje uzrokuju jaku bol trebale bi se izbjegavati. 
 • Led: Stavite led na ozlijeđeni zglob nekoliko puta dnevno oko 15-20 minuta. Neka led ne bude direktno na koži, stavite krpu ili peškir oko leda. Izbjegavajte zagrijavanje! 
 • Kompresija: Moguće je koristiti neku potporu za zglob, poput protetike ili elastične gume. 
 • Podizanje: Podignite djetetov zglob da se smanji oticanje. Najbolje je podignuti nogu iznad nivoa srca, ali može se podignuti bilo kako.

Djetetu možete dati i lijekove protiv bolova, ali uvijek čitajte upute i savjetujte se s doktorom ako niste sigurni koliko često i koliko lijeka dati djetetu. 

Eventualno pokrenite dijete da radi vježbe da bi povratilo snagu ozlijeđenom zglobu. U većini slučajeva, može početi s vježbama nakon nekoliko dana. Bitno je da dijete može osloniti težinu na zglob. Neka radi vježbe poput istezanja, dizanja prstiju i vježbe balansiranja. 

Kada posjetiti doktora? 

Doktora trebate kontaktirati ako:

 • Navedene metode nemaju efekta i ne pomažu kod simptoma 
 • Dijete ne može hodati niti stavljati težinu na nogu uganutog zgloba 
 • Dječja noga je mekana blizu ili preko kosti zgloba 
 • Dijete je u velikim bolovima i nakon 3 dana

Ako su ovi simptomi prisutni, to bi mogao biti znak da je ozljeda ozbiljnija od uganuća. To znaći da dijete možda treba ići na rendgenski snimak i pregled. Iako niti jedna ozljeda nije zabavna, uganuća zgloba nisu tako strašna. Bitno je samo da pravilno tretirate zglob i vaše dijete će opet biti na nogama u vrlo kratkom periodu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave