Šta svaka žena treba imati u trećem tromjesečju trudnoće?

Čestitamo, postat ćete mama! Došli ste do zadnje faze trudnoće, trećeg tromjesečja. Sada sve postaje veće, ne možete vidjeti svoja stopala, osjetite pritisak, emocije su posvuda i uzbuđeni ste što ćete upoznati svog mališana.

Treće tromjesečje je također period kada trebate biti oprezniji s onim što kozumirate ili praktikujete. Miran um, sretne misli i dosta odmora moraju biti dio završne faze. Da bi ovaj period prošao što lakše, možda će vam trebati neke stvari uz kojih će i ovaj period brzo proći

Jastučić za grijanje i tople obloge

Kad bol u leđima i zglobovima zakuca na vrata početka zadnjeg tromjesečja, najbolje što možete je koristiti jastučić za grijanje ili tople obloge. Mogu vas ugrijat i kada postane hladno. Jastučić za grijanje i tople obloge vam mogu dosta pomoći, samo ih izbjegavajte koristiti direktno na stomaku ako se ne budete osjećali ugodno.

Grudnjak za trudnice

Vaš stomak i grudi već se mijenjaju da bi se prilagodili bebinim potrebama, a velike su šanse da vam se stari donji veš počeo širiti i činiti da se osjećate neugodno. Uložite u kvalitetan veš za trudnice i odmah ćete se osjećati ugodnije, jer je napravljen da vam pruži podršku i olakša.

Pojas za trudnice

Pojas je veoma bitan dio liste onog što vam treba u trećem tromjesečju. Ako planirate nešto raditi stojeći, stavite pojas koji će dati podršku vašem stomaku i osloboditi vas bolnog pritiska na stomak, kukove i karlicu. Međutim, nije preporučljivo da se nosi više od 2-3 sata dnevno.

Trudnička odjeća

Ulaganje u trudničku odjeću je pametan potez. Vaše tijelo počinje da se širi u drugom tromjesečju i nastavlja se širiti u trećem tromjesečju. Kako se tijelo mijenja u trudnoći, ista stara odjeća, čak i ako je možete navući, može postati neugodna. U tom slučaju trebate uzeti osjeću za trudnice, poput helanki, spavaćica i pidžama.

Udobna obuća

Malo godanja i nekoliko trudničkih vježbi od velike je pomoći u zadnjim mjesecima trudnoće. Ali to nije moguće bez udobnih cipela, zar ne? Kako stomak raste, savijanje radi svezivanja obuće može se činiti nemogućim. Zbog toga je najbolje uzeti ugodnu obuću na navlačenje.

Jastuk za trudnice

Spavanje se čini kao neostvareni san u trećem tromjesečju. Spavanje na leđima je nemoguće zbog cirkulacije krvi i radi bebe. Ako ne želite po kući hodati neraspoloženi zbog nedostatka sna, pokušajte nabaviti jastuk za trudnice.

Kompresijske čarape

Vaša će vam stopala biti zahvalna! Oticanje noga i stopala može biti frustrirajuće u trećem tromjesečju. Kompresijske čarape su magične jer vrše pritisak na zglobove i tetive, tako smanjujući oticanje. Također poboljšavaju cirkulaciju na bolnim predjelima i pružaju potrebni komfor.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave