Šta su postporođajni ulošci i kakvi će vam trebati? 

Dok danima planirate dane poslije poroda, sigurno razmišljate o potrebnim stvarima za bebu. Također je bitno nabaviti i proizvode koji će vam pomoći da se oporavite nakon poroda, poput postporođajnih uložaka.

Nakon poroda, prirodno ili carskim rezom, majka može osjetiti postporođajno krvarenje do 6 sedmica. Dok ste zauzeti brigom o novorođenčetu, postporođajni ulošci mogu vam pružati ugodnost i zaštitu od curenja. 

Napravljene su za mnogo teže krvarenje poslije poroda, veće od regularnog menstrualnog ciklusa, posebno u prvih 10 dana. Posebni ulošci pomažu upijanju većih količina krvi, ali vam ujedno i pružaju osjećaj komfora dok se oporavljate. 

Kakvi trebaju biti postporođajni ulošci?

Nakon poroda, krvarenje može biti teže i neugodno. Da biste bili sigurni dok se brinete o svom novom mališanu i ujedno zacjeljujete, trebat će vam ugodni ulošci. Evo koje kvalitete moraju imati:

Mekoća. Postporođajni ulošci trebaju biti mekani i nježni na koži, jer nakon poroda možete osjetiti bol i osjetljivost. Ako imate šavove, kvalitetni ulošci su još bitniji. 

Prozračni. Trebaju biti prozračni i omogućavati protok zraka do vaginalnog područja. Neka to područje bude suho da bi se spriječila infekcija i ubrzalo zacjeljivanje. 

Dobro upijaju. Vaginalno krvarenje nakon poroda može biti posebno teško prvih nekoliko dana, dok vaše tijelo izbacuje tkivo i krv iz materice. Postporođajni ulošci posebno su napravljeni da upiju teže krvarenje. Međutim, i dalje ih morate regularno mijenjati.

Fleksibilni. Dok se oporavljate od poroda, sigurno se brinete i za bebu. Vaši ulošci moraju biti fleksibilni i pružati komfor vašem tijelu, sprječavajući curenje kad legnete, sjednete, ustanete i hodate. 

Pružaju podršku. Vaše tijelo prolazi kroz značajne promjene nakon poroda. Vrlo je bitno da vam ulošci pruže potporu da biste se osjećali sigurnije. Uložak koji vam daje potporu neće se lako pomjerati dok se krećete, čak ni kad spavate. Uložak bi trebao biti dovoljno dug i širok da spriječi curenje kad sjedite ili stojite. 

Svo ovo naprijed pobrojano nude to.to mama – pamučni ulošci koji treba da budu sastavni dio svake trudničke torbe. Higijenski ulošci napravljeni su od  100% pamuka, s mekanim pamučnim ovojem za nježan dodir prema osjetljivoj koži i punjenjem od meke pamučne vate. Zbog svoje specifičnog sastava i dužine (40cm) te velike moći upijanja ulošci su namijenjeni za korištenje u prvim danima nakon poroda, kad je koža osjetljiva i krvarenje obilnije a rodilja pretežno u odmarajućem položaju. Nježan dodir pamuka blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu, dobro upija te osigurava protok zraka i disanje kože. Upravo zahvaljujući tome pomaže i u održavanju optimalnog pH i vlažnosti te tako blagotvorno djeluje na cijeljenje rane. Također, primjereni su i za upotrebu nakon ginekoloških operacija ili pri iznimno jakoj menstruaciji. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave