Šta spakovati u bolničku torbu?

Veliki dan, dan D. Malo je strašno priznajemo, ali uz malo posla tu i tamo, može se dobro pripremiti.

Velike su šanse da proteklih nekoliko mjeseci sanjaš o danu kada ćeš konačno upoznati svoju bebu. Opskrbili ste se opremom za bebe, uredili dječju sobu i možda čak smislili kako pravilno postaviti autosjedalicu za bebe, ali nemojte zaboraviti jednu od najvažnijih obaveza u trećem tromjesečju: spakovati bolničku torbu – za bebu, tebe i tvog partnera ako će biti sa tobom. Dakle, odakle početi? Ne želiš izostaviti ni jednu bitnu stvar, ali takođe nema razloga da pretjeruješ – zato će tu dobro doći lista koju smo za tebe pripremili: 

 • Osnovni lični dokumenti, podaci o osiguranju (zdravstvena knjižica), bolnički obrasci (uputnica za porodilište), krvna grupa i RH faktor, rezultati posljednjeg ultrazvučnog pregleda. Ovo su sve dokumenti koje obavezno moraš imati da bi te uopšte primili, tako da ovo nipošto ne smiješ zaboraviti.
 • Udobne papuče i tople čarape. Bolnički podovi obično su jako hladni, tako da će ti udobne papuče zasigurno trebati, ali i tople čarape bi bile poželjne, ako ih tvoja bolnica dozvoljava. 
 • Balzam za usne. Ono što su mnoge žene iskusile jeste da usne za vrijeme poroda budu jako suhe i pucaju. Zbog toga, ne zaboravi ponijeti balzam za usne, trebat će ti.
 • Traka za kosu ili gumica. Treba li objašnjavati? Uz sve muke koje ćeš prolaziti, ne treba ti još kosa na licu da dodatno smeta.
 • Tvrde bombone ili pastile bez šećera. Kao što se tokom poroda i nekoliko dana nakon toga suše usne, tako se suši i unutrašnjost usta. Zbog toga, zapamti da spakuješ i neke bombone da usta ostanu vlažna.
 • Spavaćica. Ponesi spavaćicu ili ogrtač, ali samo neki kojeg ti nije žao ako se potpuno uništi, jer možeš to i očekivati.
 • Grudnjak za dojilje (bez donje žice) i blaznice za grudi. Jedna bolna realnost je da će te tih dana grudi jako boliti i da će iz njih curiti mlijeko. Mnogim ženama pomoć pruža podrška grudnjaka za dojilje, a bilo da planiraš dojiti ili ne, vjerovatno će ti trebati zaštita od curenja koju pružaju blaznice za grudi.
 • Toaletne potrepštine za ličnu higijenu: sapun, četka za kosu, četkica za zube, pasta za zube, dezodorans, sredstvo za umivanje lica, gel za tuširanje, losion, peškir. 
 • Udobna odjeća za odlazak kući u šestomjesečnim trudničkim veličinama i ravne cipele (ili jednostavno nosi odjeću u kojoj si i došla). To može biti lijep, udoban komplet ili trenerka; imaj na umu da ćeš i dalje imati trbuščić!
 •  Antibakterijski gel za ruke. Ako neko bude mogao posjetiti bebu, neka očisti ruke prije nego što uzme bebu. Savjetuj im da se drže podalje ako su bolesni.
 •  Posljednje ali jednako važno, pamučni ulošci u mrežici! Najprirodniji ulošci, koji u svom sastavu imaju samo 100% organski pamuk, i ništa drugo, jedina su zaštita koju smiješ koristiti tih dana. Pamuk, kao najnježniji materijal iz prirode, dozvoljeno je stavljati na tako osjetljivo i iziritarno područje, pa čak i otvorene rane. A isto tako, on će ti uz svoju nježnost, pružiti i svu potrebnu zaštitu tokom tih dana. Imaj na umu da nipošto ne smiješ koristiti uloške koji u svom sastavu imaju neprirodne i štetne sastojke koji bi vrlo lako mogli dodatno iritirati već nadraženo i ranjeno osjetljivo područje, a osim toga, jako lako bi ušli u unutrašnjost organizma kroz propusnu i otvorenu sluznicu. Ne želiš imati supstance naftnog porijekla u unutrašnjosti svoje maternice, zar ne? Ulazak ovih materijala u organizam izaziva mnoge poremećaje i bolesti kao što su alergijski osipi, hormonski poremećaji, neregularne menstruacije, neplodnost, vanmaterična trudnoća, pa čak i rak grlića maternice, od kojeg u BiH svake sedmice umru 3 žene.

Stoga je naša preporuka, potpuno prirodan i jako nježan pamučni uložak u mrežici Lana Specijal. Mnoge žene ga koriste i mnogi doktori ga preporučuju svojim pacijenticama! Ponesi ih barem 20 komada. Ovi ulošci su najnježnija i najprirodnija zaštita. Preporučeni su od strane doktora za porodilje, trudnice, žene sa osjetljivom kožom, ranama, ginekološkim problemima i ženama koje su operisane ili su ranije imale problema sa intimnim zdravljem. 

Pored svih tih prednosti koje sa sobom nose, ovi ulošci nose i tu da su #madeinBiH proizvod. Napravljeni su u Bosni i Hercegovini, ali po standardima kvalitete Evropske unije. Ovo garantuju tri ISO certifikata koja ova mlada ženska bh. kompanija posjeduje.

Saznajte više o tome na njihovoj web stranici ili društvenim mrežama pod imenom Afrodita plus. Na kraju, želimo ti sreću na tvom velikom danu i ne brini se, možeš ti to!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave