Šta jesti po tromjesečima: Hrana za prvo tromjesečje

Šta jesti po tromjesečima: Hrana za prvo tromjesečje

U prvom tromjesječju trudnoće preporučljivo je unositi mnogo proteina i kalcija u organizam kako bi se i majka i beba dobro razvijale.

U drugom stanju treba posebno paziti šta jedete jer prehrana utječe na zdravlje majke, ali i bebe. Normalno je da na početku trudnoće osjećate veću potrebu za hranom i ponekad bizarnim kombinacijama jela. Ipak, to nije razlog da pretjerujete u količini pojedene hrane. Donosimo Vam listu namirnica koje je preporučljivo jesti u prvom tromjesječku trudnoće.

 

Hrana u prvom tromjesečju trudnoće trebala bi sadržavati velike količine proteina. Naime, proteini se mogu nazivati i “kockicama od kojih je sazidano ljudsko tijelo”. S obzirom na to da je to period ubrzanog rasta i izgradnje bebina tijela, oni su od velike važnosti. Drugi najvažniji sastojak je kalcij. Beba se razvija apsorbirajući zdrave sastojke iz majčine krvi, a kako je kalcij jedan od najvažnijih sastojaka, potrebno je da ga majka ima dovoljno u svom organizmu kako bi mogla zadovoljiti svoje, a posebno bebine potrebe.

Jaja

jaja su izdvojena kao trudnička “superhrana” jer pružaju potrebne nutritivne sastojke za buduću majku. Sadrže proteine, vitamin D i kalcij što znači da pružaju kompletan obrok za trudnicu. Osim što su kvalitetan i samostalan sastojak, odlična su i kao popratan sastojak za pripremanje različitih drugih jela. Ako vam jaja odgovaraju, jedite ih kuhana, pečena, pržena ili na način koji vam odgovara. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Špinat

Osim što je bogat iznimno važnim kalcijem, bogat je i željezom koje je u trudnoći također važno i čija dovoljna količina pruža majčinu tijelu signal za proizvodnju dodatne krvi. Prvo tromjesečje poznato je po povećanju ukupnog obujma krvi trudnice koja utječe na potreban rast i povećanje maternice.

Bademi

Bogati su vitaminom E, omega – 3 masnim kiselinama, ali i prijeko potrebnim proteinima. Njihovo redovito konzumiranje pomaže u prirodnom opskrbljivanju organizma proteinima.

Piletina

Navodi se kao najsigurnije meso za konzumaciju, posebno ako trudnica pati od trudničkih mučnina. Osim što je nutritivno zdravo meso, lagano je i ne bi trebalo dodatno otežavati ionako izmučen probavni sustav trudnice. Piletina sadrži velike količine željeza koje pomažu kod održavanja razina hemoglobina. Hemoglobin je krvni pigment koji u strukturi sadrži željezo te je važan i za prijenos kisika.

Bamnja

Sadrži brojna ljekovita svojstva, no koristi se iznimno rijetko. Nutritivna svojstva mogu se pronaći u cijeloj biljci, plodovima, lišću, stabljici i korijenu. Ističe se bogatstvom vitamina C, određenim količinama vitamina A i B6, željeza i kalcija, te posebno folnom kiselinom. Folna kiselina iznimno je važna u prvom tromjesečju te sprječava nastanak eventualnih porođajnih defekata novorođenčeta, a posebno je korisna kod reguliranja šećera u krvi i žena koje se bore s gestacijskim dijabetesom.

Naranče

Bogate su vitaminom C koji je važan kod izgradnje majčina imuniteta koji pomaže u borbi s eventualnim infekcijama. Osim toga, sadrže i folnu kiselinu.

Brokula

Zeleno supervoće koje ima ogromne pozitivne učinke na organizam te brojna antioksidativna svojstva. Važan je izvor vitamina i minerala – vitamina C, B6, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Od navedenog, posebno je bogata željezom koje pomaže u formiranju krvnih stanica.

Losos

Oko konzumiranja ribe u trudnoći lome se brojna koplja i istraživanjima je pronađeno više negativnih učinaka na organizam trudnice, nego pozitivnih, zbog uglavnom upitnog uvoza i uzgoja ribe. No, losos se preporučuje konzumirati, posebno zato što je iznimno bogat kalcijem, omega – 3 masnim kiselinama i vitaminom D.

Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod što ga automatski svrstava u skupinu proizvoda bogatim kalcijem. S obzirom na to da većina trudnica pati od mučnina, mlijeko kao proizvod najbogatiji kalcijem nije u potpunosti preporučljiv, pa se stoga preporučuje konzumirati jogurt kao kvalitetnu zamjenu koja je između ostalog i laganija za probavu.