Šta je zapravo disciplina?

Disciplina nisu pravila, poslušnost ili izvršenja naredbi.

Popularno je pogrešno shvatanje o disciplini, da je ona isto što i kažnjavanje. Mnogo puta ljudi ne razumiju da između ta dva pojma postoji razlika, a vrlo je važno da to roditelji razumiju. Disciplinovanje djeteta radi nečega izgleda u potpunosti drugačije od kazne. 

Disciplina ne predstavlja pravila, regulacije, poslušnost ili strogo poštivanje pravila. Nije kruta ili dosadna. Disciplina nije nešto što neko radi zato što su loši. Ona se provodi u svrhu učenja. Roditelji disciplinuju svoju djecu da bi ih naučili razliku između pogrešnog i ispravnog. 

Disciplina: učenje i podučavanje

Kad se dijete rodi, roditelji dobivaju zadatak da odgoje dijete da bude funkcionalni dio društva. Moraju ih naučiti razlici između dobrog i lošeg, i naučiti ih kako da uspiju u svijetu koji se stalno mijenja, i koji je pun pravila i odgovornosti. To se radi kroz disciplinu. Roditeljstvo uključuje usmjeravanje manjeg djeteta koje je usredotočeno samo na svoje potrebe (zato što nije naučilo drugačije) u odgovornu osobu koja poštuje pravila i zakone da bi jednog dana mogla živjeti s drugim odgovornim odraslim osobama. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, nadajući se da će ostvariti sve svoje sne i želje. 

To znači da moraju proći školu i eventualno se zaposliti. Kada dijete ili odrasla osoba imaju disciplinu, tada imaju samokontrolu. Kada roditelji disciplinuju djecu, ili ih uče ili popravljaju njihovo ponašanje.

Šta je kažnjavanje?

Kažnjavanje se smatra izricanjem kazne radi nečega lošeg što se uradilo. Recimo da neko prekrši zakon i za kaznu ode u zatvor. Kazna može imati više oblika. „Oko za oko“ je snažan ljudski instinkt. Međutim, desetljeća dokaza, pokazuju da je u tom više štete nego koristi, kao kad dijete podapne jednom djetetu također treba osjetiti to isto, a to nije uvijek najbolje rješenje. Naravno, kazna ima svoju funkciju, ali kazna kad su u pitanju djeca može se oslanjati na vještinu izdizanja iznad osnovnih instinkta i procjenu svake situacije objektivno. To znači da se sve mora tretirati jednako, a ne na osnovu ličnih misli i/ili osjećaja. 

Disciplina ili kazna?

Disciplina ne ulijeva strah, dok kazna ima takav efekat. Djeca slušaju i poštuju iz straha kad ih se kazni, ali ne zato što zapravo znaju razliku. Disciplina, s druge strane, uči tu razliku. Omogućava djeci da razumiju zašto ne bi trebala raditi nešto što rade, i da to ne ponove. 

Kažnjavanje može probuditi emocionalnu reakciju mozga na strah od posljedica. Efekti toka mogu uključivati, ali nisu ograničeni na:

  • Mentalne poremećaje
  • Atrofiju mozga
  • Disregulacija emocija
  • Eksternalizirajuće ponašanje 
  • Postajanje nasilnika
  • Loši akademski rezultati 

Disciplina ‘doziva’ mozak da promijeni ponašanje. Roditelji koju su dosljedni koriste pozitivnu roditeljsku disciplinu, i model su za dobro ponašanje kod djece, tako im pomažući da promijene takvo ponašanje. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave