Šta je venska insuficijencija?

Šta se dešava u mojim nogama?

Kada imate vensku insuficijenciju, venama je otežano da šalju krv iz nogu nazad u srce.

Vene u Vašim nogama moraju stalno da se bore s gravitacijom jer vraćaju krv nazad u srce! Da bi to teklo neometano, mora postojati savršena saradnja između nekoliko mehanizama:

  • Vaše srce kuca i pumpa krv, i omogućava stalni protok krvi
  • Venski zalisci moraju pravilno funkcionisati da spriječe da krv ne ode u pogrešnom pravcu
  • Kad se mišići zgrče, vene se suze što pomaže da se krv vrati nazad u srce

Insuficijencija površinskih vena

Ako je ovaj sistem poremećen, to može dovesti do nestabilnosti površinskih vena i insuficijencije zalistaka. Zalisci nisu u stanju da se pravilno zatvore i spriječe protok krvi u suprotnom pravcu, što dovodi do trajnog povećanja količine krvi u Vašim venama. Kao posljedica, dolazi do sve većeg poremećaja venske drenaže i mikrocirkulacije.

Bez funkcionalnih venskih zalistaka krv ide u pogrešnom smjeru – nadolje u noge već zasićene krvlju. To rezultira venskom stazom. Ovaj poremećaj se naziva i insuficijencija površinskih vena i progresivnog je karaktera.

Oticanje, težina, svrbež, bol i noćni grčevi su neki od simptoma koji ukazuju na postojanje poremećenog protoka krvi u donjim udovima.

Varikozne vene

U gore opisanoj situaciji, zalisci su pod rizikom od daljnjeg gubitka elastičnosti i funkcionalnosti. To vremenom dovodi do pojave varikoznih vena. Termin „varikozne vene“ se koristi da se opišu uvećane, otečene vene koje nadimaju kožu u nogama. A još veći rizik predstavlja tromboza. Venska tromboza nastaje kad se formira krvni ugrušak u veni i dovede do opstrukcije vene.

Kako mogu spriječiti insuficijenciju površinskih vena?

Preporučuje se zdrav životni stil za smanjenje rizika od insuficijencije površinskih vena. Posebno je važno dovoljno vježbati, izbjegavati alkohol i pušenje, te se zdravo hraniti.

Redovne vježbe za vene mogu također pomoći u prevenciji i zaustavljanju napredovanja insuficijencije površinskih vena. Uz to, Lioton 1000 gel može pomoći u sprečavanju komplikacija zbog postojanja varikoznih vena.

Više na: https://www.lioton.ba/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave