Šta je tjemenjača i kako se tretira?

Tjemenjača je stanje u kojem se na bebinom tjemenu javljaju ljuskice, žućkaste ili masne naslage. Stanje nije bolno niti uzrokuje svrab, ali stvara debele ljuskice koje nije lako odstraniti.

Tjemenjača se obično sama riješi u roku od nekoliko sedmica ili par mjeseci. Kućna njega podrazumijeva svakodnevno pranje bebinog tjemena blagim šamponom, ponekad i drugim tretmanima. To će omekšati ljuskice i pomoći kod njihovog uklanjanja. Nemojte dirati niti guliti ljuskice. Ako stanje bude uporno i ne bude prolazilo, doktor može preporučiti šampon koji sadrži lijek, losion ili drugi način liječenja. 

Koji su simptomi tjemenjače? 

Česti znakovi podrazumijevaju:

  • Ljuskanje ili deblja ‘kora’ na tjemenu 
  • Masna ili suha koža prekrivena ljuskavim bijelim ili žućkastim ljuskama
  • Ljuskice na koži 
  • Moguće blago crvenilo

Slične ljuskice mogu se pojaviti na ušima, kapcima, nosu i preponama. Važno je znati da je ova pojava česta kod novorođenčadi i da obično ne uzrokuje svrab. Česta je kod infantilnog seboroičnog dermatitisa. Ponekad se pogrešno dijagnosticira kao drugo stanje kože – atopijski dermatitis. Velika razlika između ovih stanja je da atopijski dermatitis uzrokuje značajan svrab. 

Kada potražiti stručnu pomoć?

Doktora posjetite ako:

  • Ste kod kuće liječili bezuspješno 
  • Ako se ljuske prošire na lice ili tijelo 

Uzrok nije tačno poznat, jedan od faktora koji doprinosi mogu biti hormoni koji se prije rođenja prenose s majke na bebu. Ti hormoni mogu uzrokovati preveliko lučenje sebuma u masnim žlijezdama i folikulama dlake. Drugi uzrok mogla bi biti gljivica malassezia koja raste u sebumu zajedno s bakterijama. Česti načini rješavanja su antigljivična liječenja.

Gloria Ulje protiv tjemenica posebno je formulirano kako bi spriječilo i uklonilo ljuskice koje nastaju uslijed pojave tjemenice.

Proizvod je siguran za novorođenče i djecu s najosjetljivijom kožom, a može se koristiti i kao prevencija za pojavu tjemenice. Uljna tekstura lako se nanosi. Jedinstvena receptura pomoći će roditeljima da nježno očiste kožu svojih mališana zahvaljujući 100% prirodnim sastojcima.

Proizvod je potrebno nanijeti na tjeme bebe i ostaviti da djeluje 30 minuta, potom pažljivo četkati mekom četkom i protrljati ručnikom. Postupak je potrebno ponavljati svaki dan dok tjemenice ne nestanu. Birajte samo najbolje za vaše bebe. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave