Šta je sreća?

Šta je sreća?

 

Kako dugo si čekala na prvi plusić? Mjesec, dva? 3 godine? Možda se pokazao sasvim neočekivano?

 

Kakogod bilo zasigurno se slažeš da je osjećaj kada u tvojem tijelu raste novi život, zaista nešto posebno. Učinila bi sve da to malo čudo zaštitiš, osiguraš i ponudiš mu cijeli svijet.

Nije ništa čudno da si prije svakog ginekološkog pregleda ushićena, nestrpljiva i istovremeno zabrinuta, hoće li sve proći u redu, jel sve onako kako mora biti. Mnoge buduće majke su, kada je trudnoća u zrelijim godinama, izložene posebnom strahu, zabrinute oko zdravlja svoje bebe, posebice ako se na pregledu nunhalnog nabora ustanovi postojanje povećanog rizika i mogućnost da se dijete rodi sa nekom od najčešćih genetskih bolesti.

Pregled nunhalnog nabora prolazi svaka trudnica, tada je načešće prvi puta na pregledu prisutan i budući otac djeteta. To je prvi “ozbiljniji” pregled u trudnoći, jer se već tu gleda postoji li rizik da plod ima Downov sindrom il neki drugi poremećaj, bolest. Ginekolog pomoću ultrazvučne sonde preko trbuha promatra plod, koji već tada ima sve obrise maloga čovjeka. Pregled se izvodi između 10. i 14. tjedna trudnoće.

U slučaju da mjere nunhalnog nabora ukazuju na moguću genetsku nepravilnost, potrebno je napraviti detaljniji pregled jer je pouzdanost mjerenja nunhalnog nabora 70%, što znači da zbog raznoraznih čimbenika može davati krivi rezultat. Na rezultate također može utjecati prekomjerna tjelesna težina, ispunjenost crijeva, pomicanje tijekom pregleda, položaj fetusa za vrijeme pregleda ili abnormalno manja količina plodne vode.

Donosiš li odluku između invazivnih pregleda (na primjer amniocenteze) ili neinvazivnih pregleda (Nifty test). Razlika između prvog i drugog izbora je jako velika; invazivni postupak znači da se za dobivanje uzorka ulazi u tijelo (konkretno pri amniocentezi iglom kroz trbuh) i zbog toga nosi sa sobom rizik od pobačaja, krvarenja, preuranjenog poroda…, dok su u međuvemenu neinvazivni ppostupci potpuno sigurni za tebe i za tvoje dijete.
Upravo zbog tog rizika kojeg sa sobom nose invazivni postupci ,većina se roditelja odlučuje za Nifty test, koji je siguran i jednostavan. Trudnici se izvadi krv iz pregiba na ruci, krv se šalje na analizu. Rezultati koje dobije trudnica u roku od 6 do 8 dana su više od 99% pouzdani, zato je to odličan izbor nakon pregleda nunhalnog nabora. Mnogi budući roditelji se za Nifty test odlučuju unatoč urednom nalazu nunhalnog nabora, jer žele biti sigurni i u miru prolaziti kroz trudnoću.

Ukoliko svojem djetetu želiš sve najbolje, zasigurno ćeš i sama napraviti sigurniji izbor, koji neće imati negativnog utjecaja na tebe ili plod. Sreću u trbuhu je potrebno pazti, čuvati i osigurati najbolje okruženje za zdravi rast i razvoj.
Neka tvoj prvi plusić mirno proživi trudnoću i zdravo razdoblje u trbuhu, sve dok nije potpuno spreman na naš veliki svijet….

VIše o Nifty testu pročitaj na: www.nifty-test.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave