Šta je auridol?

Glavni sastojak Auridola je glicerol, hemijski spoj koji se prirodno pojavljuje u mastima i uljima biljnog i životinjskog porijekla.

Glicerol ima dvije ključne karakteristike bitne za njihovu upotrebu. Njegova masna tekstura uzrokuje nježno prijanjanje na kožu na mjestu nanošenja i odgovoran je za njegova zaštitna svojstva. Kao higroskopna supstanca, glicerol tada upija vodu iz natečenih tkiva (osmotski efekat),  uslijed čega se otok smanjuje i ublažava bol.

Glicerol sadržan u Auridolu omekšava vosak, pomaže njegovo uklanjanje i zahvaljujući svojim svojstvima vezanja vode uklanja višak tečnosti iz tkiva slušnog kanala (osmotski efekta), eliminišući na taj način simptomeme upale uha kao što su bol i otok. Glicerol djeluje direktona na uzrok.

Lidokain koji se koristi kao anestetički surfaktant u kapima Auridol pojačava ovaj efekat i dodoatno ublažava bolove u uhu.

Doziranje

Odrasli i djeca stariji od 6 mjeseci:po 2 kapi u oba uha, do tri puta dnevno.

Učinkovitost potvrđena u kliničkim studijama.

Kombinacija glicerol+lidokain je znatno efikasnija u liječenju vanjskog otitisa od samo glicerola (Mosges i in. 2010).

Lidokain značajno smanjuje bol kod mladih pacijenata (Bolte t al. 2008).

Klinički podaci jasno pokazuju da je lidokain vrlo siguran kada se primjenjuje kao lolni anestetik i obično nema štetne učine. Ako se pojave takvi ekefti, oni su blagi i kratkotrajni. Sigurnost primjene glicerola potvrđena je mnogim kliničkim studijama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave