Šta je anemija i kako je liječiti?

Anemija ili malokrvnost je smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešće se javlja zbog nedovoljnog unosa željeza u organizam, koje je važan element u stvaranju hemoglobina. Hemoglobin je bjelančevina koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima i bitan je za prenos kisika u tijelu. Žene su najčešće anemične zbog loše prehrane i gubitka krvi tokom menstruacija i tokom trudnoće jer se volumen krvi povećava čak do 50%. Do povećanja volumena krvi dolazi zbog potreba bebe, te se zbog toga pojavljuje nerazmjera zbog manjih količina željeza uskladištenih u tijelu. Iz toga razloga dolazi do pada koncentracije hemoglobina t.j. do pojave malokrvnosti kod trudnica. Ukupne potrebe za željezom tokom trudnoće iznose 900 mg. Za razvoj i rast bebe potrebno je 300 mg. Za razvoj materice i posteljice količina željeza koja je potrebna iznosi 150 mg, a za povećan broj crvenih krvnih zrnaca potrebno je 450 mg. Dodatne količine željeza koje su potrebne organizmu trudnica obezbjeđuju se pravilnom ishranom i iz zaliha željeza koje se nalaze u organizmu.

Najčešći simptomi anemije su umor, osjećaj slabosti i malaksalosti, bljedilo, nesvjestice, ubrzan i nepravilan rad srca, glavobolje i zaboravnost, mučnine ili bol u stomaku i nedostatak zraka. Anemija se utvrđuje laboratorijskim nalazima krvi, utvrđivanjem vrijednosti hemoglobina. Najčešći vid anemije u trudnoći je sideropenična anemija. Sideropenična anemija se razvija postepeno, u nekoliko faza. Prvo nastaje latentna sideropenija. U toj fazi organizam iz svojih rezervi nadoknađuje početni manjak željeza Nakon toga slijedi manifestna sideropenija kada je serumsko željezo sniženo, da bi na kraju nastupila sideropenična anemija: mikrocitna, hipokromna anemija s anulocitima u perifernoj krvi. Anemija se kod trudnica najčešće javlja u devetoj sedmici trudnoće kada počinje intenzivan rast djeteta. Tada se potrebe za željezom povećavaju i tada je vrijeme kada se prepisuju preparati željeza kao prevencija razvoja anemije.

Kako spriječiti anemiju u trudnoći?

Pravilnom ishranom biljnog i životinjskog porijekla koje će zadovoljiti povećane potrebe za željezom u organizmu može se spriječiti razvoj anemije. Razvoju anemije pogoduje ukoliko hrana koju unosite u organizam nema dovoljnu količinu željeza, folne kiseline, B kompleksa i C vitamina. Kako bi u organizam unijeli što veće količine željeza potrebno je da jedete što više spanaka, crvenog mesa, brokula, grožđica, graha, jaja, smeđe riže, đigarice, suhe šljive i kajsije, mahunarke, te razne sokove (borovnica, višnja, cvekla, kupina). Namirnice bogate folnom kiselinom su: pšenične klice, grah, kikiriki, gljive, brokule. Namirnica bogate vitaminom C: limun, nararanča, sveže  povrće (u vidu salate) bitno pomažu u apsorbciji željeza u organizmu.

Količina željeza u pojedinim namirnicama

 

Namirnica Sadržaj željeza (u mg) u 100 g namirnice
Kravlje mlijeko (1,8 % ml masti) 0.1
Sveži kravlji sir (3 % ml masti) 0.3
Goveđe meso 2.3
Pileće meso 0.7
Pureće meso 4.0
Srdela 1.8
Ostrige 7.0
Žumance 6.0
Bijeli grah 6.7
Soja u zrnu 8.4
Integralno brašno 4.0
Peršun (list) 10.0
Spanak 3.0
Grožđice 1.6
Suhe smokve 4.2
Kakao 15.0

Potrebno je da vodite računa o ispravnoj kombinaciji namirnica biljnog i životinjskog porijekla. To je veoma bitno jer željezo u namirnicama biljnog porijekla se slabije apsorbuje jer sadrži organsko željezo.

Vještački preparati sa nadomjestak željeza

Unos željeza  hranom, uz rezerve koje postoje u tijelu, skoro nikada nije dovoljan i zato je neophodno taj manjak nadoknaditi unosom željeza putem lijekova. Preparati željeza obično se  unose u obliku tableta ili rastvora za oralnu primjenu što se pokazalo kao najefikasniji način unosa željeza. Ponekad od tableta stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbiranog željeza u tijelu. Preparata za nadomjestak željeza uzimajte zajedno sa hranom kako bi smanjili mučninu koju oni izazivaju. Ne koristite ih zajedno sa mlijekom jer kalcij iz mlijeka smanjuje apsopciju željeza. Apsorbciju željeza otežavaju i konzumacija kofeina t,j, kafe, čaja i nekih gaziranih pića.

Posljedice anemije u trudnoći

Obzirom da  je trudnoća i period nakon poroda  najosjetljiviji period za vaš organizam, anemija može izazvati ozbiljne posljedice po vaše i djetetovo zdravlje.

Posljedice anemije

  • Povećava mogućnost razvoja raznih infekcija tokom trudnoće i nakon poroda.
  • Dovodi do oslabljenog snadbjevanja kisika ploda.
  • Povećava mogućnost da beba naslijedi malokrvnost.
  • Uzrokuje oslabljen razvoj ploda.
  • Povečava rizik od prijevremenog poroda.
  • Povećava rizik od rađanja djeteta sa malom tjelesnom težinom.
  • Smanjuje razinu rezerve željeza kod bebe koje su veoma važne u prvim mjesecima života bebe

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave