Šta da radimo: Našoj bebi kasni nicanje zuba?

Šta da radimo: Našoj bebi kasni nicanje zuba?

Šta da radimo: Našoj bebi kasni nicanje zuba?

Sve o rastu mliječnih zuba vaših mališana te o problemima sa kojima se možete susresti

Zubi se razlikuju po veličini, obliku i položaju u čeljusti. Te razlike omogućavaju zubima da rade zajedno kako bi mogli žvakati, govoriti i smiješiti se. Oni također daju licu oblik. Ljudi pri rođenju obično imaju 20 dječjih (primarnih) zuba koji počinju rasti u dobi od oko 6 mjeseci. Oni ispadaju u različito vrijeme tokom djetinjstva. Ipak, rast prvih zubića izaziva brige roditeljima. Sve o rastu mliječnih zuba piše dr. Amila Zukanović.

Piše: dr. Amila Zukanović, specijalista dječije i preventivne stomatologije

 

BIOGRAFIJA

Dr. sci. Amila Zukanović je redovna profesorica na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te specijalista dječije i preventivne stomatologije. Dugogodišnju stručnu i akademsku karijeru posvetila je radu sa djecom. Usavršavala se u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Vodi FB stranicu “Dječiji stomatolog” gdje možete pročitati mnoge važne i korisne informacije o zdravlju usta i zuba vaše djece.

 

 

Ponukana razgovorom sa tetom Safetom, koja ima unuka Džana, dječka koji još nije napunio godinu dana, pišem ovaj tekst. Džanu su do sada nikla samo dva donja sjekutića. A i ta dva zuba nikla su kasnije nego kod njegovih vršnjaka.

Teta Safeta je pokušala pronaći više informacija o nicanju zuba putem interneta. Tek onda je nastala panika – može biti ovo, može biti ono, dijagnoza jedna, druga, ništa lijepo…

Priznajte, zvuči poznato.

 

Dragi roditelji, šta je važno da znate o vremenu nicanju mliječnih zuba?

Kada se govori o vremenu nicanja zuba, uvijek se govori o prosječnom vremenu nicanja. Ali individualne varijacije uvijek postoje. Kod nekih beba prvi zub se pojavi već u trećem mjesecu a kod nekih tek u devetom, desetom mjesecu života.
Tablice sa prosječnim vremenom nicanja zuba služe za orjentaciju, da roditelji znaju kada mogu očekivati pojedine zube. Ali to ne znači da se zub mora pojaviti onda kada je napisano. Nema razloga za zabrinutost ako nicanje zuba kasni nekoliko mjeseci ili ako se zubi pojave prerano.

Samo znatna odstupanja od uobičajenog vremena nicanja smatraju se nepravilnostima u vremenu nicanja.

Budući da prvi odlazak kod stomatologa treba da bude unutar prve godine života djeteta, stomatolog će na osnovu pregleda procijeniti vrijeme i redoslijed nicanja zuba i ukazati vam na bilo kakvu eventualnu nepravilnost.

PROBLEMI PRI NICANJU MLIJEČNIH ZUBA

Nicanje zuba kod male djece prate zablude, koje imaju ne samo roditelji, nego i mnogi zdravstveni radnici, kako kod nas, tako i u svijetu. Nicanju zuba se pogrešno pripisuje čitav niz najrazličitijih simptoma – visoka temperatura, kašalj, proljev, bol u stomaku i slično.

Nicanje zuba je fiziološki proces i on može proći potpuno neprimjetno i bez ikakvih simptoma, s druge strane, nicanje može biti praćeno nemirom i nervozom djeteta, guranjem prstiju ili igračaka u usta, svrbežom desni na mjestu nicanja, crvenilom desni, povećanim lučenjem pljuvačke, gubitkom apetita, nesanicom.

Iako može doći do blagog porasta tjelesne temperature tokom nicanja zuba, to nije povećanje temperature koje nazivamo visokom temperaturom, odnosno onom koja zahtijeva uzimanje lijekova.

Zašto uopšte povezujemo kašalj, visoku temperaturu, curenje iz nosa i slično sa nicanjem zuba? Mnoge majke kažu: “Da, moje dijete je imalo visoku temperaturu i nakon toga mu je nikao zub!”. Ili: “Moja beba je imala proljev dok mu je nikao zub.”

Tačno je da se neka od ovih stanja mogu pojaviti u periodu nicanja zuba. Ali to ne znači da među njima postoji uzročno-posljedična veza. Odnosno, to ne znači da nicanje zuba izaziva navedene probleme.

Zašto ih onda dovodimo u vezu sa nicanjem zuba?

Mliječni zubi uobičajeno počinju da niču oko 6 mjeseca života djeteta. Do nekih 28-30 mjeseci, kod djeteta obično niknu svi mliječni zubi – njih 20.

Tako, skoro da nema perioda kada kod djeteta uzrasta 6-30 mjeseci ne niče neki zub.

Istovremeno, period nicanja zuba se poklapa sa periodom kada dijete počinje intenzivno da istražuje svijet oko sebe – puže, stavlja stvari i ruke u usta, intenziviraju se kontakti sa drugim osobama, dijete odlazi u vrtić ili igraone, dijete počinje unositi i čvrstu hranu. To sve skupa vodi ka povećanoj izloženosti bakterijama i virusima.

Tako da zapravo svi navedeni problemi kao što su kašalj, visoka temperatura, bol u stomaku, osip po tijelu i drugi, nisu posljedica nicanja zuba nego infekcije odnosno nekog oboljenja koje jednostavno vremenski korespondira sa nicanjem mliječnog zuba.