Spavanje uz bebu

Gdje će vaša beba spavati je stvar ličnog odabira. Najbolje je to napraviti nakon što razmislite o potrebama i situaciji vlastite porodice.

Ipak, preporučljivo je da prvu godinu života ili barem prvih šest mjeseci spavate s bebom u sigurnom krevetiću pored kreveta. Pokazalo se da ovakva vrsta dijeljenja soba, s odvojenim krevetima za vas i bebu, smanjuje rizik od iznenadne neočekivane smrti u dojenačkoj dobi, uključujući sindrom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS) i nesreća prilikom spavanja.

Ako beba spava u odvojenoj sobi od vas, redovno provjeravajte bebu kako biste osigurali da beba ostane na leđima, a glava i lice bebe ostanu nepokriveni. Bebe koje se mogu kotrljati mogu same pronaći položaje za spavanje, ali treba ih uspavati na leđima.

Vaša beba bi uvijek trebala spavati na sigurnom krevetiću, bez obzira spava li ona u vašoj sobi ili negdje drugo. Autosjedalice, dječja kolica, posteljine, viseće mreže i jastuci nisu sigurno okruženje za spavanje. Ne biste trebali uspavati svoju bebu na ovakvim mjestima.

Roditelji koji dijele sobe s bebama i imaju bebe u krevetićima pored kreveta kažu da to ima sljedeće prednosti:

  • Možete biti blizu i brzo reagovati kad se vaša beba probudi.
  • Možete provjeriti svoju bebu kad želite tokom noći.
  • Lakše je dojiti bebu kada se beba probudi noću.

Roditelji također kažu da dijeljenje sobe sa odvojenim krevetima ima ove prednosti u odnosu na zajedničko spavanje s bebom:

Bolje se naspavate. Bebe spavaju vrlo lagano, a njihovi pokreti mogu ometati roditelja koji spava u istom krevetu.

Ako su bebe navikle da spavaju u vlastitim krevetima, lakše će spavati daleko od roditelja u vrtiću ili kod prijatelja ili rođaka.

Lakše je uspavati bebe u vlastitim krevetima nego kasnije promijeniti raspored spavanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave