Spavanje djece u jaslicama

Teško da bilo koja druga tema opterećuje roditelje, prilikom upisa djece u jaslice, jednako kao i pitanje kako će njihovo dijete spavati u vrtiću, kako ih uspavati, da li može spavati s tolikom drugom djecom u sobi i kako će reagovati na situaciju bez mame i tate.

S pravom! Uspavljivanje nije lako za mnogo djece i tiče se povjerenja osoba sa kojima djeca borave. Ko zaspi kaže: Ovdje se osjećam sigurno. Ovde sam siguran. Zato što uspavljivanje znači otpuštanje i to je moguće samo ako se osjećam sigurno. Najvažniji preduslovi za nesmetano spavanje u jaslicama je stoga dobro upoznavanje sa tetama-čuvalicama. Tek kada dijete ostane na ručku bez roditelja, smatra se da može i spavati sa tetama i bez roditelja.

Spavanje je individualna potreba

Ali do koje godine bi djeca uopće trebala spavati tokom dana? Nažalost, još uvijek je relativno uobičajeno da se djeca i njihova potreba za spavanjem ne gledaju pojedinačno, već zbog pragmatičnih razloga sva djeca se gledaju jednako.

Istraživanje jasno pokazuje suprotno: spavanje je individualna potreba, čak i u detinjstvu.

Tako je npr. Djeci u dobi od 12 mjeseci potrebno u proseku 13 do 15 sti sna tokom dana. Međutim, postoje i ekstremi slučajevi kao što je spavanje 11 ili punih 16 sati u toku dana. Koliko često i koliko dugo djeca spavaju tokom dana je različito za svako dijete. Protokoli spavanja pomažu vam da bolje sagledate individualno ponašanje djeteta u snu.

U određenoj starosti, roditelji žele da njihova djeca ne spavaju tokom dana kako bi mogli zaspati navečer. Međutim, ako vaspitači nasumično spriječe djecu da spavaju, kada su umorni, dijete nije mnogo dobilo. Isto tako, roditeljima je teško ako je njihovo dijete do kasno navečer budno, jer je prespavalo puno poslijepodne. Potrebno je mnogo komunikacije između odgajatelja i roditelja kako bi se pronašlo rješenje koje je dobro za sve uključene.

Mjesto za spavanje

Ako je moguće, spavaću sobu treba koristiti samo za spavanje, čak ni za igru ili druge aktivnosti. Međutim, to nije uvijek izvodljivo, posebno kada je prostor ograničen. Ali onda to zahtijeva dobru pripremu za prostorni prelaz iz igraonice u spavaću sobu. Možda je najbolje rješenje pretvoriti dnevni boravak u sobu za spavanje prije ručka tako da djeca koja žele spavati odmah nakon ručka nađu pripremljenu sobu i ne moraju umrna čekat da se soba pripremi.

Za vrijeme privikavanja na spavanje u vrtiću, roditelji mogu zajedno sa svojim djetetom postaviti dječji krevet, npr. sa omiljenim jastukom, poplunom ili igračkom. Bolje je imati saradnju sa odgajateljima u jaslicama, ako roditelji uvedu drugi red spavanja kod kuće onda se treba prviknuti sa redom u jaslicama. Dakle, važno je za dijete da uvijek pronalazi poznati predmet kada ode na spavanje, nešto što ga podsjeća na kuću i udobnost.

Važno je da soba za savanje nije previše tamna, eventualno individualna opcija osvetljenja ili mala noćna rasvjeta na svakom krevetu ima smisla.

Pripremite se za spavanje

Činjenica da ste sve pripremili za prelazak sa hranjenja ili igranja na spavanje je veoma važna za uspješno uspavljivanje djece. Spavanje je jedan od takozvanih mikro-prijelaza i kao i svi prijelazi tokom dana, trebali biste pripremiti i pratiti vrijeme spavanja u skladu s tim. Za djecu, mikro-tranzicije su posebno izazovne, jer su za uspjeh djece neophodne dvije stvari: prvo, odgajatelji moraju biti svjesni da je ova situacija izazovna za dijete, i drugo, da budu svjesni važnosti istih procesa u tranziciji. Ako prelazak sa hranjenja na odlazak u krevet uvijek ide istim putem, dijete doživljava sigurnost, znajući tok akcije i predviđajući šta će se dalje desiti. “Nakon jela se igram, onda idemo da se umijemo i onda u krevet.”

Da li imate zajednički ritual spavanja za svu djecu ili pojedinačno za svako dijete u velikoj mjeri ovisi o djeci i cjelokupnoj situaciji. Često spavanje u jaslicama bude problematičnije nego kod kuće. Djeca se prilagode u svom okruženju i uče da zaspu sa svakom negovateljicom. Može se desiti da dijete kod kuće samo zaspi kada ga nose mama ili tata, ali vam je dovoljno u jaslicama ako sjedite u podnožju kreveta dok dijete ne zaspi.

Odmaranje umjesto spavanja

Djeca koja ne spavaju tokom dana i dalje treba da se odmaraju, npr. u udobnom kutku ili na drugom mjestu. Možda i da to bude vrijeme čitanja. Čak i ako djeca ne spavaju, mogu se oporaviti za to vrijeme.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave