Smaragda Jaganjac: ”Danas je jako teško biti zaposlena majka”

Sve to zahtjeva jako puno odvojenog vremena, ali ukoliko ste organizovani uvijek možete pronaći balans između posla i porodičnog života.

Intervju: Smaragda Jaganjac

Časopis Roditelj redovno predstavlja uspješne žene i majke. U ovom broju vam predstavljamo jednu izvanrednu ženu a to je Smaragda Jaganjac. Smaragda Jaganjac je vlasnica Beauty studija Bubamara, jednog od najvećih salona u Zenici i okolini, laser centra SKIN POINT u Sarajevu, te direktorica i osnivač kompanije Brill Cosmetix, koja uvozi i distribuira visokokvalitetne kozmetičke brendove za beauty centre. Pored toga što je vrlo uspješna Smaragda je i supruga i majka. Sa njom smo razgovarali o njenom poslu i porodičnom životu.

Kako je to biti direktorica jedne velike kompanije kao što je Brill Cosmetix?

U ovom poslu sam skoro 20 godina tako da sam navikla da se nosim sa raznoraznim izazovima, pozitivnim ali i negativnim stranama ovog posla. Divno je raditi ono što voliš, biti uspješan u tome i ostvariti svoje snove. Bitno je imati ciljeve i vrijedno raditi na ostvarenju istih bez obzira što znamo da je u našoj državi teško uspjeti i nije nemoguće ako smo potpuno posvećeni onome što radimo.

Već dvadeset godina ste u ovom poslu. Šta Vas je potaklo za osnivanje vlastite kompanije?

Oduvijek sam znala šta je moja strast i da želim biti u Beauty industriji. Moja sreća je što sam zaista bila nadarena za mnoge beauty tehnike, od Nail Arta sve do Permanent Make Up-a gdje sam se potpuno pronašla i izrazila svoju kreativnost i talenat. Dobar majstor ne možeš biti bez dobrog alata pa svaki kvalitetan i talentovan Beauty Artist treba i kvalitetan materijal, tako sam počela razmišljati o uvozu kvalitetnih brendova na naše tržište ali i o stvaranju vlastitog brenda i akademije što se na kraju i desilo. 

Pored toga što ste uspješna mlada žena Vi ste i majka. Možete li nam reći kako uskladite vođenje firme i porodične obaveze?

Danas je jako teško biti zaposlena majka a pogotovo ako vodite više kompanija, imate mnogo radnika, klijenata… Sve to zahtjeva jako puno odvojenog vremena ali ukoliko ste organizovani uvijek možete pronaći balans između posla i porodičnog života. Jednostavno posložite prioritete i vodite se time. Velika mi je olakšica jer je i moj muž u ovom poslu i radimo zajedno. Barem jedan dan vikenda rezervisan je za porodična druženja i izlete. Često putujemo a na svako putovanje, čak i kad se radi o dalekim destinacijama, naš sin Noah je sa nama. 

Možete li nam malo predstaviti svog dječaka? Kakav je? Koja su mu interesovanja?

Svaka majka će reći da je rodila savršenog dječaka. Noah ima 4 godine i mnogo je bistar za svoju dob. Uživa u svakodnevnoj igri, voli svoje drugare iz vrtića, a donedavno veliku ljubav prema autićima zamijenio je Super junacima. Šta drugo da kažem nego da sam ponosna mama. 

U odgoju na šta najviše obraćate pažnju?

Jako mi je bitno kako se ophodi prema svojim drugarima i starijim osobama, da zna da su neke stvari pogrešne i da se neke stvari u životu moraju zaslužiti. Djecu oblikujemo od malena, jako je bitno da im objasnimo ali i vlastitim primjerom pokažemo kako se treba ponašati i ophoditi prema drugima.

Za kraj imate li neku poruku za naše čitateljice? 

Poruka za sve čitateljice bila bi da se bore za sebe, da izgrade sebe kao ličnost jer naša djeca u nama vide jačinu, vide heroje koji mogu sve. Nekada nam se ne poslože sve stvari kako smo zamislile ali ne treba odustajati. Žene smo, možemo sve! 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave