Sladjana Stranatić: Mama bez cenzure

Inspirativna priča o majci, kozmetologinji i kreativcu koji osvaja društvene mreže svojom autentičnošću.

U svijetu društvenih mreža, gdje se savjeti i podrška često prezentiraju kroz filtrirane slike i idealizirane trenutke, jedan Instagram profil se ističe svojom autentičnošću, humorom i podrškom. “Mama bez cenzure” je ime profila koji je postao oaza za mnoge mame koje se nose sa svakodnevnim izazovima majčinstva. Razgovarali smo sa osnivačicom ovog profila, Slađanom Stranatić, koja je osim što je mama dvije djevojčice, Dunje i Sare, također i magistar farmacije, specijalistica kozmetologije i dječiji pisac u začetku.

Na početku našeg razgovora, Slađana nam je ispričala kako je došla na ideju da pokrene profil “Mama bez cenzure”. Kao mama koja je bila u svijetu eteričnih ulja dok je bila na porodiljskom odsustvu, Slađana je osjetila potrebu da podijeli svoje iskustvo i podršku s drugim mamama putem društvenih mreža. Povratak na posao je bio prekretnica, a profil je dobio novo ruho kao “Mama bez cenzure”, s ciljem da prikaže stvarni život mama na humorističan način. Iako joj nedostatak slobodnog vremena ponekad otežava pokazivanje punog potencijala profila, Slađana vjeruje da je ovaj intervju vjetar u leđa za dalji razvoj “Mame bez cenzure”.

Kroz naš razgovor, Slađana je podijelila svoja iskustva s izazovima majčinstva. Iako je na početku bila suočena s velikim izazovima koji su je gotovo doveli do postporođajne depresije, uz podršku supruga i roditelja, uspjela je preuzeti kormilo nad svojim majčinskim izazovima. Sada smatra da su izazovi majčinstva neizbježni, ali ih istovremeno doživljava kao dragocjena iskustva koja je osnažuju kao ženu i kao majku.

Razgovarajući o mitovima o majčinstvu, Slađana ističe kako je majčinstvo često okruženo raznim mitovima i zabludama koje mogu staviti veliki pritisak na majke. Najveći mitovi koje je otkrila od kako je postala majka uključuju ideju da je majčinstvo lako i prirodno te da majke moraju biti savršene i imati sve odgovore. Suprotno ovim mitovima, majčinstvo može biti izazovno i zahtijeva strpljenje, posvećenost i podršku.

Kada je riječ o kombinovanju uloge majke sa ostalim obavezama i interesima, Slađana priznaje da je to ponekad teško, ali se trudi da neprestano balansira između obaveza. U posljednje vrijeme, naučila je da delegira obaveze i pronalazi vrijeme za sebe, što joj pomaže da se osjeća ispunjenije i zadovoljnije kao majka.

Kroz povezivanje sa drugim majkama preko društvenih mreža, Slađana je stekla mnoga pozitivna iskustva. Ističe kako je povezivanje sa drugim majkama pružilo podršku, razumijevanje i osjećaj pripadnosti. Kroz svoj profil “Mama bez cenzure”, Slađana obrađuje razne teme s kojima se susreću mame, pružajući im podršku i humor kroz šaljive trenutke i situacije.

Kao magistar farmacije i specijalistica kozmetologije, Slađana dijeli svoje savjete o njezi kože tokom trudnoće i dječijeg uzrasta. Preporučuje odabir sigurnih i nježnih proizvoda koji odgovaraju potrebama kože trudnica i djece, ističući važnost pažljivog odabira proizvoda bez štetnih sastojaka.

Naš razgovor sa Slađanom smo završili njenom porukom roditeljima: Iskoristila bih priliku i citirala bih našeg pisca Ivu Andrića ,, Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo, trebalo je živjeti’’ Dragi roditelji, ne dajte da vas orobi strah od sutrašnjice, od neispunjenih poslovnih normi, osluškujte vaše mališane, isključite mobilne telefone I uživajte u svakom trenutku u vašoj budućnosti, vašoj djeci. Slađana Stranatić, kroz svoj profil “Mama bez cenzure” i svoje lične priče, nastavlja inspirirati i osnaživati mame širom svijeta, pružajući im podršku, humor i važne savjete u njihovoj majčinskoj avanturi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave