Slađana Manojlović Vukobratović: Svako dijete je individua za sebe

Svako dijete je individua za sebe, sa svojim karakterom, željama i ambicijama, a na nama roditeljima je prepoznati sve to, usmjeriti ih, podržati i dati vjetar u leđa.

Majčinstvo je neprekidna lekcija o životu. Kroz podizanje djece, majke uče o strpljenju, empatiji, rješavanju konflikata, i mnogim drugim aspektima života. Ovo iskustvo takođe doprinosi njihovom ličnom rastu i razvoju, često čineći ih mudrijim i sa dubljim razumijevanjem svijeta. U nastavku o roditeljstvu pričamo sa Slađanom Manojlović Vukobratović.

Intervju: Slađana Manojlović Vukobratović

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Slađana Manojlović Vukobratović, majka sam 3 dece, supruga, profesor engleskog jezika, preduzetnica, veliki ljubitelj putovanja i još veći optimista.

Kako je nastao instagram profil i kako ste krenuli ovo raditi?

Profil i istoimeni blog “Putovanja i roditeljstvo” nastao je 2020.godine, u doba korone, kada sam konačno iskoristila dodatnog slobodnog vremena da svoju želju pretvorim u delo. Moja zamisao je da prenesem naša putničnka iskustva, korisne informacije i izazove roditeljstva sa kojima se svi mi roditelji susrećemo. U isto vreme želim da podstaknem i ohrabrim putovanja sa decom i dam predloge za kvalitetno provedeno vreme.

Majka ste troje djece, recite nam više o ulozi majke iz Vašeg ugla?

Biti majka je najlepša i ujedno moja najizazovnija uloga. Koliko god smo mi ti koji oblikujemo našu decu, u isto vreme oni oblikuju nas. Svako dete je individua za sebe, sa svojim karakterom, željama i ambicijama, a na nama roditeljima je prepoznati sve to, usmeriti ih, podržati i dati vetar u leđa. Majčinstvo je za mene stalno preispitivanje ali i nešto što me je učinilo potpunom.

Kako balansirate majčinstvo i posao?

Balansiranje majčinstva i posla rešavam u hodu.Zahvaljujući dobroj organizaciji i podeli obaveza sve je lakše. Uspostavljanje dobrih navika je ključ a istrajnost i doslednost balansiranje čine lakšim.

Opišite jedan Vaš  dan, rutine, organizaciju?

Mi vodimo jedan sasvim običan porodični život koji kreće jutarnjom rutinom razvoženja dece do škole/vrtića, nakon čega kreću naše obaveze, što poslovne ,što one vezane za domaćinstvo. Imamo sreće što živimo u manjem mestu, što smatram odličnim za porodični život. Sve je blizu pa stim i organizacija je dosta lakša.

Najveci izazovi roditeljstva prema Vasem misljenju?

Brojni su izazovi sa kojima se svi mi roditelji susrećemo, ali dok god su oni mali i pod našim okriljem i uticajem, izazovi su lakše premostivi. Mislim da je pravi izazov izvesti decu na pravi put u dobu iskrivljenih vrednosti kao i prihvatiti njihove odluke čak i kada se ne slažemo sa njima.

Koje vrijednosti želite prenjeti na djecu? 

Vrednosti koje želim preneti na svoju decu su da budu dobri ljudi, vredni, istrajni i pošteni. Da ne razlikuju osobe po boji kože, veroispovesti ni materijalnom statusu, jer svi smo jednaki pod istim nebom. I da prate svoje snove, jer bez njih nema ispunjenog života.

Šta biste poručili roditeljima?

Roditeljima bih poručila dve stvari. Prva je da se opuste, da ne mora uvek kuća biti sređena i sve na svom mestu, jer naša deca neće pamtiti to već vreme koje smo proveli sa njima u igri.

A druga stvar je ne zapostavljati sebe, svoje potrebe, želje, hobije, prijateljstva, jer kada deca odu jednog dana, ostaće nam ono što smo negovali svo vreme.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave