Skokovi u razvoju djeteta

Skokovi u razvoju djeteta

Bebe su nevjerovatne, ali znaju biti tako zbunjujuće. Ako niste proveli vrijeme s tuđom bebom, imati svoju – pogotovo prvu – može vam predstavljati veliki zadatak. Jedna od prvih stvari o kojima ćete čuti su ubrzani rast, ponekad poznat i kao skokovi.

Šta su skokovi u razvoju?

Pa, ime im sve kaže. Bebe rastu enormno mnogo u prvih nekoliko sedmica, mjeseci i godina. Sav taj rast može biti težak i zbunjujuć za njih (kao i za njihove roditelje!)

Podsticaji rasta, ili „skokovi“, uključuju rast tijela i mozga i mogu vam oduzeti puno fizičke i emocionalne energije.

Kako da znam kada dolazi skok?

Na našu sreću, skokovi su relativno predvidljivi. Ovaj pojam skovali su autori najprodavanije knjige Wonder Weeks. Mozak vaše bebe doživjet će eksponencijalni rast, kako fizički tako i mentalni, omogućavajući mu brzo učenje.

Kada su ovi skokovi prisutni?

Ovi se skokovi događaju u određenim vremenskim periodima, u skladu s njihovom gestacijskom dobi (vrijeme od njihovog začeća). Ako je vaša beba rođena ranije ili kasnije, ne zaboravite prilagoditi ovo vrijeme da odgovara ovom vremenu. Drugim riječima, ako se vaša beba rodila u 39. sedmici, svi njihovi skokovi dogodit će se sedam dana kasnije.

U prve dvije godine života dolazi do 10 skokova. Javljaju se u periodu od pet sedmica, osam sedmica, dvanaest sedmica, 19 sedmica, 26 sedmica, 30 sedmica, 37 sedmica, 46 sedmica, 55 sedmica, 64 sedmice i 75 sedmica.

Postoje li načini da se utvrdi je li neko ponašanje skok?

Osim vremena, postoje i neki fizički znakovi i signali da će vaša beba uskoro doživjeti skok. Vjerojatno će biti mrzovoljniji nego inače i više će plakati. One se također mogu puno hraniti ili izgubiti apetit, a često se opiru da ih spustite iz ruku, čineći se sretnima samo kad ih držite.

To je zato što se osjećaju nesređeno i naučile su vam vjerovati i pronaći utjehu u vašoj blizini. Bez obzira na druge znakove koje pokazuju, sigurno će im trebati više ljubavi i pažnje tokom ovih skokova.

Koliko traje skok?

Skok može trajati bilo gdje između nekoliko dana i nekoliko sedmica, što može biti frustrirajuće i zamorno za roditelje. Ipak, to je i period koji donosi puno novih sposobnosti i, često, nakon toga puno mirniju, sretniju bebu.

Kako da znam razliku između skoka i naleta rasta?

Budući da su skokovi relativno predvidljivi, ako vaša beba pokazuje sve znakove i signale, ali u njihovoj bliskoj budućnosti nema skokova, to bi mogao biti i poticaj rasta. Tijela beba također rastu nevjerovatnom brzinom u prve dvije godine, a rast može biti težak. Grupno hranjenje, česta noćna buđenja i mrzovolja također mogu biti znakovi fizičkog rasta.

Savjeti i trikovi za preživljavanje

Ovo će biti vrijeme kada će bilo koja uobičajena rutina ili pravila morati biti opuštena. Nošenje bebe može smanjiti pritisak, omogućavajući vam da držite bebu blizu. Dopustite bebi da spava na vama ili u nosiljci; sve što vam pomaže da se dobro odmorite. Hranite je na zahtjev (ovo će vam pomoći da stimulirate veću proizvodnju mlijeka ako dojite) ili uvedite dodatnu adaptiranu hranu ako je vaša beba hranjena adaptiranim mlijekom.

Kao i kod toliko stvari, odgoj bebe izuzetno je teško izvoditi izolirano. Ako je moguće, opustite se tokom skoka. Ne zakazujte previše aktivnosti, neka vaš društveni kalendar bude slobodan. Iako ćete pomoći svojoj bebi da prebrodi svoj rast, i na vas treba paziti.