Sigurnost sunčanja u toku trudnoće

Potamnjeli izgled se nekad smatrao zdravim izgledom, ali to je bilo prije nego što smo bili upoznati sa zdravstvenim rizicima zbog pretjeranog izlaganja suncu. To je posebno opasno za trudnice.

Iako je sunčeva svjetlost bitan način da upijemo D vitamin, previše sunca može ostaviti zdravstvene posljedice, od kojih su neke ozbiljne. Evo šta biste trebali znati o rizicima zbog izlaganja suncu ili tamnjenja u trudnoći. 

Rizici sunčanja u trudnoći 

Rizici regularnog sunčanja (poput opekotina i karcinoma kože) također postoje i kad ste trudni. Međutim, sunčanje u trudnoći daje novu dimenziju rizika koje trebate uzeti u obzir. 

  • Rizik od karcinoma. Izlaganje suncu, pogotovo ako dođe do opekotina, može povećati rizik od karcinoma kože (melanoma).
  • Povišena tjelesna temperatura. Izlaganje suncu može povećati temperaturu tijela. U trudnoći možete brže postati dehidrirani, što dovodi do simptoma preranog poroda. Ako poraste majčina temperatura, raste temperatura i fetusa. Ako se dovoljno dugo i visoko podigne temperatura, može doći do oštećenja mozga kod fetusa. 
  • Promjene na koži. U toku trudnoće, estrogen u tijelu može povećati rizik od kloazme kad ste izloženi suncu i njegovom UV zračenju. Tamne fleke (koje se obično javljaju na čelu i nosu) mogu i ne moraju nestati nakon trudnoće. 

Savjeti za trudnice 

Postoji veliko pitanje koje se mora odgovoriti individualno. Unatoč godinama istraživanja i upozoravanja, milioni ljudi širom svijeta postaju najveći obožavatelji sunca. Za mnoge ni trudnoća ne promijeni takav stav.

Mjere opreza i razumijevanje rizika je vrlo bitno. Pijte dosta vode i smanjite izlaganje suncu da se ne biste pregrijavali, i uvijek koristite zaštitnu kremu za sunce da što više smanjite oštećenje kože. 

Evo koje korake možete poduzeti:

  • Izbjegavajte izlaziti u sred dana 
  • Kupite veliku ugodni šešir i sunčane naočale koje će zaštititi vaše oči, uši i lice
  • Tražite adekvatne i odobrene kreme za sunčanje koje možete koristiti u trudnoći 
  • Popričajte s doktorom o suplementima D vitamina 
  • Nosite široku i laganu odjeću koja pokriva vašu kožu

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave