Siguran san beba i novorođenčadi

Želite da vaša beba sigurno spava u svom krevecu, ali sva nova pravila mogu biti pomalo zbunjujuća za novog roditelja. Evo šta trebate znati kad stavljate svoju bebu na spavanje.

Bez obzira da li ste još trudni i pripremate bebinu sobu ili je vaš mališan već stigao, vjerovatno provodite mnogo vremena razmišljajući kako ćete uspješno uspavljivati bebu.

Naravno, želite da vaš mališan sigurno i čvrsto spava (da se i vi možete odmoriti!), ali je veoma bitno znati kako osigurati miran i siguran san. Stručnjaci pokazuju da praksa sigurnog sna može zaštititi bebe od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (eng. SIDS), pa je bitno da svaki roditelj bude upućen u sigurnosne mjere.

Ne brinite se, nisu komplikovane. Zapravo, kad je u pitanju siguran san beba, jednostavnije je bolje. Evo šta tačno trebate znati da biste vi i vaša beba mogli sigurno da se odmarate, uključujući i odgovore na sva vaša pitanja o sigurnom bebinom snu.

Sigurnosne mjere i savjeti.

Koji je najsigurniji položaj spavanja za bebu? Može li imati dekicu ili jastuk u krevecu? I je li uredu da spava sa mnom u krevetu?

Velike su šanse da imate mnogo pitanja o sigurnom spavanju bebe, i pravilima o spavanju. Napravili smo listu najbitnijih pravila koja su se pokazala dobrim u sprječavanju SIDS-a i koja pomažu vašoj bebi da čvrsto spava.

Dijelite sobu, ali ne i krevet.

Spavanje bebe u istoj sobi s vama, prvih 6 mjeseci (idealno godinu dana) može smanjiti rizik od SIDS-a. Pored toga, ako ste u istoj sobi lakše vam je hraniti bebu po noći.

Pored toga, izbjegavajte spavati s njom u krevetu. Neka uvijek bude u svom krevecu ili kolijevci, jer bi jastuci ili deke mogli biti opasni za nju.

Neke igračkice ili odjeća su uredu. Ako imate stari krevetac ili kolijevku koja bi mogla biti oštećena i slično, nabavite novu.

Vaša beba trebala bi spavati na tvrđem madracu i zategnutoj posteljini. Izbjegavajte madrace od memorijske pjene, i osigurajte krevetac tako da između zidova kreveca i madraca nema praznog prostora, isto vrijedi i za kolijevke.

Na mjestu gdje vaša beba spava ne bi trebalo biti nikakvih deka niti dodataka, uključujuči sigurnosne pojase i spužve u krevecu, jastuke, deke, prekrivače, nadmadrace, plišane igračke, jastuke za uzglavlje ili za položaj bebe, čak iako se vjeruje da smanjuju rizik od SIDS-a. I na kraju, provjerite da nema ništa čim bi se beba mogla udaviti, poput vrpci od zavjesa ili kablova od monitora za bebe.

Bez obzira šta ste čuli, ne trebate koristiti ventilator. Prije se vjerovalo da oni ventiliraju bebinu sobu i smanjuju rizik od SIDS-a. Ali ne postoji dovoljno dokaza da se zasigurno zna da li su ventilatori zaista efikasni u sprječavanju SIDS-a.

Spavanje na leđima je nasigurnije.

Spavanje na stomaku povećava rizik dušenja ili pregrijavanja,i povećava šanse SIDS-a. Umjesto toga, stavite bebu da spava na leđima dok ne napuni 1 godinu.

Kad se vaša beba bude sama mogla okrenuti na stomak, oko 3-6 mjeseca, uredu je da tako spava. Spavanje na leđima može smanjiti šanse visoke temperature, začepljenog nosa i infekcije ušiju.

Jedina iznimka spavanja na stomaku može biti kad pomaže bebama koje pate od određenih poremećaja gornjih dišnih puteva. Međutim, za taj položaj tražite odobrenje pedijatra.

Ne dopustite bebinom tijelu da se pregrije.

Pokušajte da odolite pokrivanju bebe dekicama, jer se može povećati rizik dušenja ili pregrijavanja. Umjesto toga, obucite je lagano i stavite je na mjesto koje je posebno napravljeno za spavanje novorođenčadi, poput vreća za spavanje.

I nemojte se brinuti o visokoj temperaturi. Eksperti kažu da je 21 stepen dobra sobna temperatura. Ako niste sigurni da li je vašoj bebi vruće, opipajte njen potiljak. Ako se tu znoji, onda joj je prevruće.

Izbjegavajte kauče, stolice ili sjedalice za auto

Kauči i naslonjači mogu povećati rizik dušenja, čak iako vam beba spava u naručju. Ako mislite da ćete zaspati dok je hranite, hranite je u krevetu bez jastuka i deka. Ako zaspete (to se dešava!), bebu stavite u krevetac ili kolijevku čim se probudite.

Isto vrijedi i za stavljanje bebe da spava u sjedalici za auto ili kolicima. Uredu je da tu zaspu na kratko dok vozite ili šetate. Ali biste ih trebali premjestiti na sigurno čim budete mogli.

Izbjegavajte spavanje u ležaljkama, jer se smatraju opasnim zbog rizika od dušenja, i rezultirale su brojnom novorođenčadskom smrću.

Ne oslanjajte se na monitore za bebe.

Čak i kardiorespiratorni monitori, koji vam daju informacije u bebinom disanju, nisu sigurni niti su se pokazali efikasnim protiv SIDS-a. Monitori su odlični za provjeravanje bebe, ali biste trebali s vremena na vrijeme ipak otići i sami provjeriti da je sve uredu. Monitori nisu zamjena za ličnu provjeru mališana po noći.

Pokušajte bebi dati cuclu i saznajte o koristima dojenja.

Uzmite u obzir da bebi date cuclu dok spava, jer joj može otvoriti dišne puteve i smanjiti rizik od dušenja (ali nemojte biti uporni ako je beba odbija). Ako dojite, probajte i dalje nastaviti. Prema nedavnim istraživanjima, dojenje od 2 do 4 mjeseca smanjuje rizik SIDS-a za 40%, a od 4 do 6 mjeseci smanjuje rizik za 60%.

Savjeti za siguran san bebe

Šta je SIDS?

SIDS je iznenadna i neočekivana smrt naizgled zdrave bebe. To je nešto na šta roditelji ne žele ni pomisliti, ali ako znate više o njoj možete zaštititi svog mališana.

SIDS se najčešće dešava prije 4. i 6. mjeseca, dok se većina slučajeva dešava bebama mlađim od 6 mjeseci. Stručnjaci nisu sasvim sigurni šta uzrokuje SIDS, ali je poznato da ulogu u tome igraju faktori poput nesigurne okoline za spavanje koja može udaviti ili udušiti novorođenče. Osiguranje prostora i mjesta gdje beba spava može znatno smanjiti rizik ovog sindroma.

Zašto bebe trebaju spavati na leđima?

Vaša beba bi se mogla buniti ako spava na leđima, ali je to najsigurniji položaj zbog sprječavanja SIDS-a, vjeruju stručnjaci. Iako je spavanje na stomaku udobnije, može uzrokovati dublji san, zbog čega se teže budi ako se disanje oteža. Ovo može povećati rizik dušenja.

Bebu stavljajte da spava na leđima do prvog rođendana. Ali ako se sama počne okretati na stomak (što inače počne između 3. i 6. mjeseca), sasvim je uredu da je ostavite da tako spava.

Kakav krevetac je najsigurniji za moju bebu?

Trebali biste kupiti veći krevetac. Evo nekih pravila po kojim se možete voditi:

Stari i korišteni kreveci mogu biti slomljeni, puknuti (skida se boja, šipke su previše odvojene, drvo je popucalo), pa izbjegavajte korištenje kreveca starijeg od 10 godina.

Šipke i čoškovi bi trebali biti najviše 2.8 – 3cm udaljeni, jer bi više od toga moglo predstavljati rizik za glavicu vaše bebe.

Čoškovi bi trebali biti obli i imati zaštitne ploče (ne više od 1.5mm).

Neke izbočine trebale bi biti dobro zaštićene poput eksera, šarafa i slično, da krevetac nema oštrih krajeva niti dijelova koje bi mogle uštinuti ili povrijediti vašu bebu. Krevetac ne bi smio imati boju koja se skida ili guli, niti popucalo drvo.

Koristite madrac standardne veličine za veliki krevetac, koji je čvrst i veličine bar 69cm sa 130cm, i koji nije deblji od 15cm. Ovalni ili obli kreveci zahtijevaju madrace istog oblika.

Neka madrac tačno popuni krevetac. Ako možete staviti više od 2 prsta između madraca i kreveca, nije uredu. (Što vam je teže napraviti krevetac, to je sigurnije za vašu bebu)

I zapamtite, izbjegavajte stavljanje bilo kakvih jastuka, plišanih igračaka, labave posteljine, deka i slično u bebin krevetac.

Da li bi beba trebala spavati u kolijevci prije nego što je prebacite u krevetac?

Uredu je da vaša beba spava u kolijevci kad je dovedete kući, zavisno od one kakvu kupite, i prvih par mjeseci nakon dolaska. Lakše ih je staviti u sobu, a i smatra se najsigurnijim mjestom za bebu bar do 6. mjeseca.

Ako se odlučite za kolijevku, neka joj postolje bude široko i čvrsto, tako da se ne prevrne. I provjerite koliku težinu može izdržati, jer neke mogu izdržati manje a neke više.

Ako tu informaciju nigdje ne nađete, bebu prebacite u krevetac kad bude 6-7kg teška. Ako je vaša beba lakša od većine beba, možete smatrati da je prerasla kolijevku oko 3. ili 4. mjeseca.

Igraonice i prenosivi kreveci su također uredu, dokle god se pridržavaju pravila sigurnosti. A polu-kreveci za krevet nemaju dovoljno dokaza sigurnosti da bi bili ikome preporučeni. Ako se i odlučite da koristite polu-krevetac, budite sigurni da poštuju sva pravila sigurnosti.

Jesu li vrtuljci iznad kreveca sigurni?

Oni su sasvim uredu ako ih želite okačiti, ali pokušajte ih osigurati na par načina. Objesite ih da su najviše 30 cm iznad kreveca (tako bebe najbolje vide), ali sa strane ili gdje vaša beba može da ih vidi, umjesto tačno iznad. Kad ga vaša beba bude mogla dotaći, skinite vrtuljak, oko 4. ili 5. mjeseca kad se počne dizati na koljena ili ruke.

Kad bih trebala spustiti madrac da beba ne bi ispala ili se popela?

Mnogi kreveci imaju podesive madrace, koji su dizajnirani da se prilagode rastu bebe. Nek bude na najvećoj visini kad se vaš mališan tek rodi, jer tad ne postoji rizik da će se ustati ili popeti (i kada je budete uzimali ili spuštali).

Jednom kada bude mogla sama sjediti ili se dovesti u položaj stajanja (bilo kad između 4. i 7. mjeseca), vrijeme je da se madrac spusti.

Kada djetetu mogu dati deku ili jastuke?

Mekana posteljina i jastuci mogu znatno povećati rizik SIDS-a. Ali vašem mališanu ne moraju uvijek nedostajati ti dodaci. Uredu je koristiti jastuk ili deku kada vaše dijete poraste ili kad se premjesti u dječiji krevet, oko 18. mjeseca do 3. godine.

A jastuci za zaštitu djeteta? Najbolje ih je skroz izbjegavati. Baš kao i jastuci i deke, oni mogu povećati rizik dušenja ili davljenja kod manjih beba, a ne postoji dokaz da oni zaista štite vašu bebu od povreda od kreveca. Do perioda kada vaša beba izraste, oni su već opasni za nešto drugo, npr da se bebe popenju na njih. Najbolje ih je od početka izbjegavati.

Zašto se tako opasni proizvodi prodaju?

Frustrirajuće je, ali stvari poput jastuka za zaštitu djece, deka i drugih dodataka nisu regulisane, i ne trebaju proći test sigurnosti prije nego što se počnu prodavati na tržištu, zato nemojte misliti da je nešto sigurno ako se prodaje u prodavnici ili online.

Da li bih bebi trebala obući slojeve i kapicu?

Ne. Iako se čini udobnim, slojevi odjeće mogu uzrokovati pregrijavanje tijela bebe, a pokrivanje dekom povećava rizik od dušenja. A i jedno i drugo može povećati rizik SIDS-a.

Kad je oblačite za spavanje, jednostavno je najsigurnije. Obucite im gegice ili nešto iz jednog dijela i jednostavno, i preskočite čarapice, kape i druge dodatke. Umjesto deka koristite vreće za spavanje. Bit će joj toplo, ali ne pretoplo.

Zašto je umotavanje u deku od pomoći?

Ne postoji dokaz da umotavanje u deku smanjuje rizik SIDS-a, ali može smirit vašeg mališana i dati mu osjećaj zagrljaja, pa će sigurnije spavati. Umotavanje u deku razlikuje se od pokrivanja dekom.

Ako izaberete da je umotavate u deku, budite oprezni. Koristite pravilnu tehniku umotavanja (ne brinite se, lagano je kad se naviknete) i umotanu bebu uvijek položite na leđa. Prestanite je umotavati kad bude mogla da se sama okreće, jer bi moglo biti opasno.

Šta će se desiti ako moja beba bude imala sindrom zaležane glave?

Spavanje na leđima je najsigurniji položaj za sprječavanje SIDS-a, ali ležanje uvijek na istoj strani može uzrokovati ravnanje stražnjeg dijela glave (što se zove plagiocefalija). Okrenite je na stomak kad je budna, da izbjegnete ovaj slučaj.

Ipak, u svakom slučaju to nije ništa opasno. Većina slučajeva je skoro beznačajna i nestane u roku od godinu dana. Ako ne nestane, može se liječiti kućnim vježbama, posebnom kacigom ili zavojem koji vrši blagi pritisak na lobanju bebine glave. U svakom slučaju provjerite s pedijatrom.

Rizik od SIDS-a je veoma ozbiljan, ali ne mora biti zastrašujući. Prateći ova pravila koja su preporučena od strane stručnjaka, vaša beba može biti sigurna i može joj biti udobno dok spava. A to će i vama olakšati da se opustite i odmorite.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave