Selma Bijedić Pozder: Biti mama je najljepša i najvažnija uloga u mom životu

Ništa se ne može mjeriti sa veličinom i snagom tog veličanstvenog trenutkom kada sam prvi put ugledala svoje dijete.

Intervju: Selma Bijedić Pozder,magistra produkt dizajna

Selma Bijedić Pozder rođena je i odrasla Mostaru. U Mostaru je završila srudij Dizajna nakon čega se preselila u Sarajevo gdje je nastavila obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je stekla zvanje magistra likovne umjetnosti-produkt dizajn. Trenutno živi i radi u Sarajevu. 

 Selma Bijedić Pozder je Mostarka sa sarajevskom adresom koja je široj javnost poznata kao uspješna modna dizajnerica. Ova mlada žena je inspiracija mladim ženama koje prate njene objave i savjete na njenon blogu. Selma je prošle godine uplovila u bračne vode, a ove godine je postala majka predivne djevojčice Amal. Sa Selmom smo razgovarali o njenom profesionalnom i privatnom životu. U nastavku vam donosimo razgovor.

Kako i kada je počelo Vaše zanimanje za modni svijet?

Moje zanimanje općenito za dizajn je krenulo jako davno. Kada sam shvatila da je dizajn moj životni poziv i nešto u čemu uživam tada sam upisala studij dizajna u Mostaru, nakon toga sam svoje školovanje nastavila u Sarajevu gdje sam na Akademiji likovnih umjetnosti magistrirala na odsjeku Produkt dizajn. Bavila sam se svim područjima dizajna, bilo da je to modni, grafički ili dizajn namještaja i nikada se nisam mogla odlučiti samo za jednu granu dizajna jer je to sve jako povezano. Tokom fakulteta sam se intenzivno bavila modnim dizajnom i pravila modne kolekcije koje sam izlagala u javnosti. Međutim spletom raznih okolnosti vremenom sam se odmakla od modnog dizajna kao primarnog posla i posvetila se grafičkom dizajnu koji je trenutno moje zaposlenje i zaista uživam u njemu. Iako nisam više primarno u modi nikada se ne zna kada ću se opet intenzivno baviti time jer to je moja prva ljubav.

Bili ste među prvim mladim osobama koje su pokrenuli modni blog. Da li je teško ostati na vrhu, šta Vas čini drugačijim od ostalih? 

Ja sam svoj modni blog pokrenula sada već davne 2010 godine. Blog mi nikada nije bilo posao ili izvor primanja, već samo hobi. U to vrijeme nije bilo mnogo blogova u BiH, vremenom je došlo do ekspanzije i komercijalizacije što se meni nije dopadalo kao koncept. Zatim je sve to prešlo na social media platforme na kojima sam aktivna koliko mi druge obaveze dozvoljavaju. Nikada se nisam smatrala osobom koja je na vrhu u bilo kom smislu jer uvijek postoji neko u nečemu boji i spretniji, to je normalno i prirodno. Ja se trudim da uvijek u životu radim ono što volim i što me ispunjava u tom trenutku.  Smatram da je svako  od nas poseban u nečemu. Svako ima neki skriveni talent koji čuči u nama i čeka svoju pravu priliku da izađe na svjetlo dana i zasja najjačim svjetlom. Baš nas to čini drugačijim.

Selma je u ovoj godini postala majka. To je nova uloga u životu. Kako se osjećate kao majka? 

Moj se život nedavno promijenio, kao i moji interesi oni su se zapravo samo proširili, ne promijenili.  Istina je kada kažu da ništa neće biti kao prije i nije kao prije. Sada je sve mnogo ljepše, bolje, dinamičnije a život je dobio mnogo veći smisao. Svjesna sam da je svaki dan novi izazov ali radujem se svemu što dolazi. Za dobru ravnotežu važne su i neprospavane noći  i neobjašnjive suze, ali sve je  to dio najljepšeg putovanja u životu. Biti mama je najljepša i najvažnija uloga u mom životu. To je jedna potpuno nova dimenzija ljubavi, koja se teško može opisati riječima. Ništa se ne može mjeriti sa veličinom i snagom tog veličanstvenog trenutkom kada sam prvi put ugledala svoje dijete. 

Naš časopis i portal čitaju mnoge trudnice i mame. Možete li nam reći kako je protekla Vaša trudnoća  i da li imate neki savjet kada je u pitanju trudnoća? 

Smatram da je svaka trudnoća različita, te da svaka žena drukčije reagira na trudnoću.  Sretna sam i zahvalna sto je moja trudnoća protekla jako dobro i bez ikakvih komplikacija. Od prvog dana kada sam saznala da sam trudna trudila sam se da moja ishrana bude zdrava i raznovrsna, dosta sam se kretala, čitala i educirala o svemu što me očekuje. Moj savjet za sve trudnice bi bio da prvenstveno slušaju sebe i svoje instinkte i da budu pozitivne.

Možete li nam malo opisati Amal? 

Možda sam kao njena mama malo subjektivna, ali Amal je jedna predivna djevojčica. Ona je vesela i razigrana beba, jako voli komunikaciju pa nam uzvrati osmijehom i gugutanjem a mi se svi kolektivno topimo od ljubavi. Amal nije baš kućni tip, više voli da se vozamo i šetamo, tako da se trudimo da dosta vremena provodimo u šetnjama.  

Kako ste odabrali ime Amal?

Za to ime sam prvi put čula prije par godina i jako mi se dopalo značenje imena. Kada sam saznala da sam trudna odmah sam znala da će se zvati Amal i tako je i bilo. To je ime arapskog porijekla, koristi se kao muško i žensko. U arapskom jeziku Amal znači nada, te se prevodi kao „onaj ko je pun nadanja, onaj koji vjeruje“. 

Na Vašem instagramu  smo primijetili uređenje sobe za Amal. Šta Vas je inspirisalo za takav dizajn?

Inspiracija i tema za uređenje sobe je bila moderna džungla. Željela sam da ova prostorija odiše harmonijom, skladom i konekcijom sa prirodom. Razigrane tapete, tropski motivi te personalizirani detalji su ono što ovu prostoriju čine posebnom. Neke stvari smo kupili a neke stvari koje smo već imali smo ofarbali i prilagodili novoj funkciji. Cilj nam je bio da to nije samo soba za bebu, već da se soba prilagođava trenutnim potrebama pa je tako i većina namještaja i predmeta multifunkcionalna. 

Koliko je u uređenje i brigu o Amal uključen Vaš suprug? Kako se snašao u ulozi oca?

Biti podrška jedno drugome od prvog dana roditeljstva jedini je način kako da se ostvari ravnopravno roditeljstvo. Djetetu su podjednako važni i majka i otac te svako od nas ima posebnu ulogu u njihovom građenju i odrastanju. Suprug se sjajno snalazi, od početka je uključen u sve vezano za Amal. Gledati svoje dijete sa svojim ocem i trenutak kada shvatiš da si djetetu odabrao dobrog i odgovornog oca je neprocjenjiv. Zajedno prolazimo sve faze, oboje smo prvi put roditelji, koliko god da čitamo i istražujemo na temu roditeljstva i odgoja, opet svakodnevno nešto novo naučimo iz prakse. Ipak estetske stvari kao što su odjeća, izbor raznih dodataka i uređenje sobe je potpuno prepustio meni a ja zaista uživam u tome.

Imate li neki savjet za mlade mame kada je u pitanju trudnoća, odgoj i majčinstvo.

Devet mjeseci trudnoće proći će u trenu. To je najposebnije razdoblje u životu žene, zato se probajte opustiti i počnite uživati u tim čudesnim trenucima. Razmazite svoju dušu i tijelo i ne zaboravite da je trudnica uvijek na prvom mjestu! Što se tiče odgoja i majčinstva i ja svakodnevno skupljam savjete i istražujem tu temu. Najbolji savjet koji sam ja dobila je da je svaka beba različita, te da svaka beba ima svoj karakter. Zbog toga nemojte svoju bebu uspoređivati s drugim bebama, pogotovo kada su u pitanju razvoj i usvajanje novih vještina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave