Šejila Parla: Dijete treba da osjeti ljubav roditelja i da zna da je voljen 

 „I kada nam nekada bude teško, sve brzo prođe i sve čovjek brzo zaboravi, ostaju samo lijepa sjećanja tog perioda kad su bili bebe.“

 

Intervju: Šejila Parla, fizioterapeutski tehničar

Šejila Parla je majka trogodišnjeg dječaka Kaana koja je  pored svog posla u jednom od najvećih svjetskih brendova u svijetu posvetila se izradi baby proizvoda pod imenom Hookiwoolcreation. Šejila ima 27 godina i po zanimanju je fizioterapeutski tehničar. Iskoristili smo priliku i razgovarali sa Šejilom. U nastavku Vam donosimo razgovor sa Šejilom.


Vi ste majka trogodišnjeg dječaka. Iako je prošlo već dosta vremena od trudnoće možete li se sjetiti kako je protekla trudnoća ?

Trudnoća je bila uredna, bez mučnina, a želja za spavanjem je bila najveća. Poželjela bih svakoj trudnici koja se trenutno nalazi u tom stanju.

Koliko su bitne edukacije za trudnice?

U toku moje trudnoće sa radošću i radoznalošću sam išla na svaku edukaciju koja se održavala u Sarajevu. Mislim da su jako bitne pogotovo za prvorotke koje se nikada nisu susretale sa tim ali su čule svakakvih komentara. Jako je bitno bar prisustvovati na jednoj od edukacija da se upoznaš sa onim sto te čeka na neki normalan način nego kako sad predstavljaju na društvenim mrežama, jer svaka trudnoća je individualna i posebna na svoj način.

Nakon što ste postali majka posvetili se izradom ručno rađenih dekica i ogradica za mališane. Šta Vas je inspirisalo za to?

Kada je beba napunila šest mjeseci bili smo zatvoreni u lock down-u zbog tada novonastalog korona virusa. Imala sam želju da pokrenem nešto svoje i tada je bio pravi trenutak da to ostvarim. Tako sam počela, prvo od dekica od kojih sam prvu dekicu isplela svom sinu. Otvorila sam stranicu na instagramu i uradila još par primjeraka čisto da mogu staviti svoje fotografije, na početku nisam ni sumnjala da će ovo preći u neki od manjih biznisa na našem području. Imala sam podršku od mojih prijatelja koji su podijelili moju stranicu i tako su se nizale prve narudžbe. Naknadno sam uvela još neke artikle kao što su vreće za bebe, vezice za cucle i silikonske vezice sa glodalicom, pletenice (zaštitna ograda za bebe ), posteri i kartice uspomena. I sada nakon dvije i po godine rada moje stranice mogu reći da sam već poprilično na pola puta onoga što sam željela i što još uvijek želim da postignem.

Koliko je bitno danas imati neki svoj stil ?

Tada kad sam počela da se bavim ovim željela sam nešto drugačije od onoga što trenutno je bilo na tržištu, a što bi kod nas bila velika potražnja jeste imena na dekicama.

Da li mame vole personalizirane stvari za svoje mališane?

Da, naravno. Prvobitno ja volim da kupujem stvari na kojima piše ime mog djeteta, velika je potražnja i upit da li će biti ime na dekici prilikom narudžbi kako za poklon tako i za svoje mališane, jer trenutno se nalazimo u takvom okruženju da nas to ispunjava kao majke.

Možete li nam predstaviti svog mališana? Koliko je star, kakav je ?

Kaan uskoro puni 3 godine. Bio je jako mirna beba tako sam i ja imala porodiljno za poželjeti. Kako sam i rekla da sam sve počela dok je on imao 6 mjeseci, naravno sve uz njegovu prisutnost. Sada je uskoro trogodišnji dječak koji sve želi da ispituje i jako je znatiželjan u svemu. Trenutno redovno pohađa vrtić od svoje napunjene prve godine. Komunikativan je i jako veseo dječak, a mi uživamo u njegovom odrastanju i svemu novom što nas sutra čeka od njega.

Šta je Vama bitno u odgoju djeteta ?

Svako od nas želi da bude što bolji roditelj svom djetetu. Kakav je danas period da djeca najviše provode ispred malih ekrana, mi Kaanu nastojimo da što manje i u normalnim granicama odobravamo puštanje crtanih i ako dopustimo to su većinom boje, brojevi, životinje tako da je sad i upoznat sa svim i zna sve, sve u granicama. Svako od nas želi sve najbolje za svoje dijete. Dijete prvenstveno treba da osjeti ljubav roditelja i da zna da je voljen i da se sve može razgovorom rješavati.

Da li imate neku poruku za naše mame i trudnice ?

Kako vrijeme prebrzo prolazi svako jutro ustanite sa osmijehom i činite i radite sve što vas ispunjava. Trudnicama želim da uživaju u trudnoći, a majkama da uživaju sa svojom djecom i u majčinstvu. I kada nam nekada bude teško, sve brzo prođe i sve čovjek brzo zaboravi, ostaju samo lijepa sjećanja tog perioda kad su bili bebe.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave