Savršena njega dječje kože: Kako odabrati pravu kremu za vaše dijete?

Njega dječje kože je od izuzetne važnosti, jer je dječja koža osjetljivija i nježnija u odnosu na kožu odraslih. Koža beba je tanja, što je čini podložnijom iritacijama i oštećenjima. Zbog svoje tanke strukture, dječja koža brže apsorbira tvari, ali je također i sklonija gubitku vlage. Zaštitna barijera kože kod beba nije potpuno razvijena, što znači da je manje učinkovita u zaštiti od vanjskih štetnih faktora. Osim toga, bebina koža proizvodi manje sebuma i znoja što često dovodi do suhoće kože. 

Zbog ovih specifičnosti, njega dječje kože zahtijeva pažljivu njegu i nježne proizvode koji ne sadrže agresivne kemikalije ili iritanse. Dodatno, odabir prave kreme može biti izazovan zbog velikog broja proizvoda dostupnih na tržištu. 

Različite kreme za različite potrebe: kako formulacija diktira namjenu

Sastojci u kremi i način na koji su formulirani određuju glavnu funkciju i namjenu kreme. Na primjer, kreme koje su bogate hidratantnim sastojcima i emolijensima, dizajnirane su za svakodnevnu hidrataciju i njegu osjetljive dječje kože. Sadrže sastojke koji pomažu u zadržavanju vlage u koži, poput glicerina, shea maslaca i prirodnih ulja. Lagana formulacija ovakvih krema omogućava brzo upijanje, ostavljajući kožu mekanom i nahranjenom bez masnog osjećaja.

S druge strane, zaštitne kreme često sadrže sastojke poput vazelina i  lanolina koji imaju okluzivno djelovanje te su formulirane za intenzivnu zaštitu. Takve kreme stvaraju barijeru koja štiti kožu od vanjskih iritansa, vlage i trenja. Gušća tekstura ovih krema osigurava dugotrajnu zaštitu i umirivanje nadražene kože.

Njega dječje kože zahtijeva pažnju i odgovarajuće proizvode, a razumijevanje razlika među njima pomaže roditeljima da pruže najbolju moguću zaštitu i njegu za svoje mališane.

Razliku između između hidratantnih i zaštitnih krema savršeno ilustriraju Pharmamed Bademova krema i Bademova Baby soft krema. Kada odabrati koju?

Bademova Baby Soft krema sadrži shea maslac, bademovo ulje i ekstrakt nevena, što je čini idealnom za svakodnevnu hidrataciju. Njena lagana formulacija bogata je hidratizirajućim emolijensima, koji pomažu u održavanju kože mekanom i glatkom. Shea maslac pruža intenzivnu hidrataciju, dok ekstrakt nevena smiruje crvenilo i pomaže zacjeljivanju rana. Ova krema je pogodna za njegu svih tipova kože, uključujući vrlo osjetljivu kožu beba. Idealna je za svakodnevnu upotrebu i njegu cijelog dječjeg tijela, kako bi se spriječila suhoća i održala mekana i glatka koža.

S druge strane, klasična, dobro poznata Pharmamed Bademova krema sadrži bademovo ulje, vazelin, lanolin, parafin, talk i cink oksid. Ovi sastojci stvaraju zaštitni sloj na koži, pomažući u zadržavanju vlage i zaštiti od vanjskih iritacija. Pogodna je također za svakodnevnu njegu cijelog tijela, ali s obzirom na sadržaj cink oksida i talka koji smiruju iritacije i štite od osipa, posebno je korisna za pelensku regiju. Krema je gušće konzistencije i pogodna za intenzivnu zaštitu i njegu vrlo suhe i osjetljive kože.

Odabir prave kreme za Vaše dijete ovisi o specifičnim potrebama njegove kože. Za svakodnevnu hidrataciju i njegu, lagane kreme poput Bademove Baby Soft kreme s hidratizirajućim sastojcima su idealne. Za zaštitu osjetljive kože i prevenciju osipa, gušće kreme s okluzivnim sastojcima poput Bademove kreme su bolji izbor. 

Uvijek je važno pažljivo čitati sastav proizvoda i birati one koji najbolje odgovaraju potrebama Vašeg djeteta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave