Savjeti za trudnice – kako se čuvati od COVID19

Trudnice u ovo doba moraju dodatno voditi računa o svom zdravlju. Kao što svi znamo, koronavirus se širi respiratornim kapljicama koje se šalju u zrak kada osoba koja ima COVID-19 kašlje ili kihne. Može se proširiti i kada neko dodirne površinu zaraženu od strane osobe koja ima virus.

Ovo je još važnije za trudnice jer imaju punu odgovornost za brigu o svom nerođenom djetetu. Zbog toga morate zaštititi sebe i svoju bebu na pravi način poduzimajući više mjera predostrožnosti nego što je to uobičajeno u ovom trenutku. Trudnoća slabi imuni sistem trudnice. Uz to, u kasnijim fazama trudnoće, fetus i maternica mogu početi gnječiti druge organe, uključujući pluća. Kao rezultat toga, neka područja pluća postaju manje sposobna za cirkulaciju zraka, čineći ih sklonijim infekcijama .

Šta učiniti ako se razbolite?

Ako se primijetite simptome kašlja, groznice i otežanog disanja, savjetuje se da ostanete kod kuće i da se obratite vašem doktoru. Ako se utvrdi da imate COVID-19, nazovite svoju babicu i obavijestite ih o svojoj bolesti. Zatražite uputstva o tome kako postupati sa zakazanim pregledima tokom vaše bolesti.

Informišite se o virusu

Upoznajte se sa potencijalnim simptomima koronavirusa i redovnim simptomima gripe kako biste mogli informisati vašeg doktora ako imate bilo kakvih problema, uključujući temperaturu, respiratorne simptome itd. Uz to, ako ste bili u kontaktu s nekim ko je pozitivan na COVID-19, trebali biste pratiti vašu temperaturu i respiratorne simptome. Vaš doktor vam može savjetovati najbolje korake za njegu i testiranje.

Potrebne mjere predostrožnosti

Nekoliko puta dnevno najmanje 20 sekundi potrebno je temeljito oprati ruke sapunom. Ako ste na mjestu gdje vode nema, nastavite koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola za čišćenje ruku.

Ne dodirujte lice

Ako imate naviku dodirivati ​​usta, oči, nos i uši, odmah to promijenite. Još je važnije za trudnice jer može štetiti njihovom zdravlju, kao i njihovoj bebi.

Naspavajte se dovoljno

Trudnicama je važno održavati tijelo i um potpuno odmornim. Da bi tijelo i um bili odmorni, trebate dovoljno spavati. U mnogim istraživanjima je dokazano da se dovoljnom količinom sna imunitet našeg tijela povećava. Ako je vaš imunitet dobar, lako možete izbjeći mnoge zdravstvene probleme. Uz to, trenuci odmora vrlo su važni za dijete koje raste u vašoj maternici. Zato ne pravite kompromise i pobrinite se da se dovoljno naspavate.

Uravnotežena ishrana

Efikasnost imunološkog sistema opada tokom trudnoće, što trudnicama predstavlja veći rizik od zaraze mnogim zaraznim bolestima bilo putem hrane ili respiratornih organa. Zato je neophodno da buduće majke imaju uravnoteženu prehranu. Vaše dijete takođe dobija hranjive sastojke od onoga što jedete. Uravnotežena prehrana trebala bi vam biti prvi prioritet za osiguravanje pravilne prehrane bebi tokom trudnoće. Prava prehrana i sve vrste vitamina povećavaju sposobnost vašeg tijela u borbi protiv bolesti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave