Sanja Brück: Biti mama definitivno je najljepša uloga na svijetu

Predstavljamo vam mladu majku, Sanju Brück, rođenu 1992.god u Ehingenu u Njemačkoj. Imali smo priliku razgovarati sa Sanjom i otkriti kako je protekao njen porod i šta je ono što je najvažnije u odgoju djece. U nastavku čitajte priču.

Predstavite nam se?

Moje ime je Sanja Brück. Rođena sam 1992.god u Ehingenu u Njemačkoj. S navršenih pet godina u gradu na Neretvi pohađala sam osnovnu školu. Nakon završene osnovne škole, upisujem gimnaziju, a nakon srednje škole krećem na studij ekonomije, ali nakon određenog vremena odlučila sam prekinuti studij i ponovno se vratiti u Njemačku gdje živim posljednjih devet godina.  Odlazak je bio težak, ali sam se uspjela uz mnogo  truda i odricanja  lijepo ‘snaći’ i opstati daleko od domovine. Trenutačno radim u logistici u jednoj Njemačkoj tvrtki “Liebherr”. Tu sam upoznala svog muža Philipa, a prošle godine u oktobar smo postali roditelji malog dječaka Leandra.

Recite nam kako je protekao vaš porod?

Porod je prošao bez ikakvih komplikacija. Leandro je rođen prirodnim putem, šest dana prije predviđenog termina. Iskreno, željno sam isčekivala taj dan iz razloga što trudnoća u mom slučaju nije bila nimalo lagana. Prva dva trimestra su bila popraćena neprestanim mučninama koje su nestale tek u trećem trimestru. Tek tada sam zaista mogla da uživam u trudnoći, normalno jedem, šetam, putujem što u početku nije bilo izvodljivo. Što se tiče poroda, izbjegavala sam razmišljati o tome. Kroz razgovore s mnogim majkama i kroz njihova iskustva zaključila sam da je svaka žena pojedinac za sebe. Svako ima neko svoje iskustvo koje može biti dobro ili loše i naravno da nemamo svi isti prag tolerancije kada je određena bol u pitanju. Na kraju krajeva, kada prvi put ugledate svoje dijete trenutačno zaboravite na svu bol i sve što ste prošli. Neopisiv je to trenutak i osjećaj!

Recite nam što je po vama najvažnije u odgoju djece? 

Po mom skromnom mišljenju najvažnije je da se djeca osjećaju voljenima, zaštićenima i sigurnima. Također, od velike je važnosti da se zna tko je “glavni” i tko je autoritet. Odgoj sam po sebi velika je zadaća za svaku majku stoga djeci treba pristupiti sa mnogo strpljenja i uz mnogo tolerancije i razumijevanja jer samo tako djeca će odrastati u skladnom obiteljskom ozračju. Teško mi je govoriti o poučavanju djeteta o istinskim vrijednostima jer moj dječak tek ima godinu i pol, ali moja vizija odgoja je bezuvjetna ljubav, poštovanje i razumjevanje kao temelji sretnog djetinstva. Odgoj svoje djece zamišljam ne pretjerano autoritativan ali nipošto permisivan. Svoju djecu u budućnosti zamišljam kao promišljene i emocionalno zrele osobe, obrazovane i ambiciozne. Nadam se da ću u tome i uspjeti uz pomoć mog supruga koji je oduvijek bio moja najveća potpora kao i potpora djetetu.

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Smatram da sam se dobro snašla iako je sve u samim  početcima izgledalo jako teško, budući da je Leandro pomalo zahtjevno dijete, a i prvo dijete gdje nemate apsolutno nikakvog iskustva. Googlate, pitate, istražujete jer u svemu ste nesigurni i bojažljivi. Kroz mnoge teške trenutke koji dođu vjerujem svakoj majci, ai sama se hrabrila činjenicama da je to razdoblje koje kratko traje i ostala mišljenja da ulozi majke treba pristupiti odvažno i hrabro. U nesanim noćima, moj je motiv ostao isti, a to je ljubav. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Vjerujte u sebe. Nema toga što majka za svoje dijete ne može i ne zna napraviti.  Uživajte u svakom trenutku jer vrijeme tako brzo leti. Ne plašite se, budite hrabre i ne uspoređujte se. Društvene mreže, posebice Instagram prikazuju savršene živote, savršene mame, lijepo sređene i dotjerane, dok je stvarnost nešto potpuno drugo. To u nama može pobuditi sumnju da nismo dovoljno dobre, dovoljno posvećene i dobre majke. Zapamtite da ništa i nitko nije savršen i svaka mama je najbolja mama za svoje dijete jer mama vlastito dijete najbolje poznaje. Trudnicama želim bezbrižnu trudnoću i lagan porod, a majkama puno sreće i lijepih trenutaka s vašim malim mrvicama. Biti mama definitivno je najljepša uloga na svijetu!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave