Sanela Mustafić: Biti mama je najljepša uloga na svijetu

U odgoju mi je najbitnije, kao i svakom roditelju, dati svojoj djeci podršku i omogućiti im sve što požele, a zauzvrat dobiti poštovanje

Sanela Mustafić, intervju

Sanela Mustafić je rođena u Labinu u Hrvatskoj gdje je završila srednju tekstilnu školu u SŠC „Mate Blažina“. Nakon što je završila srednje obrazovanje dobila je posao u svojoj struci u jednoj italijanskoj firmi koja je proizvodila posteljinu. Međutim, zbog preseljenja u Bosnu i Hercegovinu napustila je ovaj posao. Nakon preseljenja u Srebrenik Sanela pokreće vlastiti biznis šivanja posteljine za bebe. 

Sanela Mustafić iz Srebrenika izrađuje dekorativne posteljine za bebe i odrasle. Sanela je zbog nezaposlenosti odlučila pokrenuti vlastiti mali biznis a to je izrada unikatnih dekorativnih proizvoda. Tako je i nastala posteljina za bebe  “Baby Dream”. Sa ovom zanimljivom i kreativnom ženom smo razgovarali ne samo o njenom poslu već i o majčinstvu i odgoju djece.

Kako je sve krenulo? Kako ste se odlučili da pokrenete vlastiti biznis?

Moja poslovna priča počinje 2016. godine, kada sam se odlučila svoje kreativne misli ispoljiti na platno. Prvobitno sam se našla u situaciji razmišljanja o mojoj ideji, da li je ispravna, da li ću uspjeti, da li će moji proizvodi biti uspješno prodati a kupci bivati zadovoljni i sretni. Razgovarala sam sa mojom porodicom i meni dragim ljudima o tome, te sam se odlučila pokušati. Kao sto je i svaki početak težak i moj je također bio, no međutim mislim da su upornost i marljivost savladali sve poteškoće i osvijetlili moj kreativni put. I prije početka biznisa šivenja posteljina i baby opreme moj hobi je bio pravljenje raznih ukrasa od platna, papira, slikanje i druge vrste umjetnosti, no pošto sam krojač u struci mislim da je prethodno znanje također bio jedan od presudnih faktora početka biznisa. Prvobitno sam kupila par materijala te izrađivala jednokrevetne i dvokrevetne posteljine, a kako je vrijeme odmicalo i kako su na tržište dolazili novi materijali za izradu tako se i moj biznis proširio, pa sam počela šiti baby opremu (baby gnijezda, opremu za krevetce, ukrasne jastuke, baby igračke…) i sve ono što su kupci tražili ili što je bio plod moje mašte. 

Kako nastaje jedna posteljina?

Svaki moj rad, kao i svi ručni radovi, zahtijevaju mnogo truda i izdvojenog vremena. Pažnju obraćam na svaki detalj, dugme, konac… Kada je riječ o posteljini, prvo je potrebno skrojiti posteljinu po određenim mjerama kupca. Nakon krojenja na red dolazi šivenje posteljine na programiranoj mašini. Zatim na red dolaze su dugmići, dodavanje detalja i pregledanje proizvoda te popravljanje greški ukoliko postoje. Za kraj ostaje pakovanje, ukrašavanje te slanje na kućnu adresu. 

Radite personaliziranu posteljinu za djecu. Koliko su današnji roditelji zahtjevni kada je u pitanju posteljina?

Današnji standardi i tržište su takvi da roditelji imaju veliki izbor posteljina i baby opreme, dok to ranije nije bio slučaj. U zadnjih 4-5 godina je proizvodnja baby opreme u enormnom razvoju, tako da roditelji imaju apsolutnu slobodu ispoljavanja mašte i želja kada je u pitanju odabir opreme za bebu. Neki roditelji su zahtjevniji, neki nisu, kao i u svemu u životu tako i u privatnom biznisu imamo “teže” i “lakše” kupce. Moram se pohvaliti da je velika većina mojih dosadašnjih mušterija prepuštala meni odabir platna i kombinovanje dezena te savjetovanje oko odabira, što mi naravno predstavlja veliki užitak. Na svojim profilima imam dosta fotografija prethodno urađenih proizvoda pa se kupnja pretežno odvija tako što mi kupci šalju fotografije već urađenih setova i potražuju iste ili slične, uz neke pretežno sitne promjene. Trudim se da na mom profilu za svakog ima po nešto i nadam se da to i ispunjavam. 

Vaša posteljina je idealan poklon za buduće mame? Šta najčešće preporučujete svojim mušterijama?

Mladim mamama najviše preporučujem mekane i tanke jastučiće koje izrađujem od posebnog platna namijenjenog za dječju glavicu, a u zadnje vrijeme jako tražen proizvod je i mazilica za bebe koja se pokazala kao odlična igračka i zabava za najmanje. Također, mame mi pretežno pošalju izgled bebine sobe te ja na osnovu toga preporučujem dezene i platna. 

Pored toga što ste uspješna žena Vi ste i majka. Kako usklađujete svoje obaveze za porodičnim?

Biti mama je najljepša uloga na svijetu, to zna i potvrđuje svaka majka. Ponekad mi bude teško uskladiti posao i porodične obaveze, ali se trudim. Najbitnije je naći vrijeme za sebe i porodicu, pa ja uvijek nađem balans u poslu, no ima dana kada se zaista umorim, kao i svi mi. Sve se može ukoliko se organizujemo i isplaniramo naše obaveze.

Možete li nam predstaviti kćerke? 

Majka sam dvije kćerke. Ema je starija i ima 17 godina, a Amna mlađa i ima 8 godina. Mlađa kći je 3. razred osnovne škole, a starija odlična učenica trećeg razreda  elektrotehničke škole. U slobodno vrijeme se bave fotografisanjem i slikarstvom, a starija i književnošću, putovanjima i čitanjem knjiga. 

Šta Vam je bitno u odgoju?

U odgoju mi je najbitnije, kao i svakom roditelju, dati svojoj djeci podršku i omogućiti im sve što požele, a zauzvrat dobiti poštovanje. Bitno mi je da se međusobno razumijemo, poštujemo i jedni drugima pružimo podršku. Ponosna sam kada vidim da moja djeca odrastaju u dobre i poštene ljude, te da se bore za sebe. To je ponos svake majke, pa tek onda sve ostalo. Bitno je da znaju odvojiti dobro od lošeg i da se znaju izboriti sa životnim nedaćama.

Za kraj da li imate neku poruku za mame?

Drage mame, svojoj djeci pružite prijateljski i iskren odnos. Naučite ih u ranoj dobi o pravim životnim vrijednostima, učite ih kulturi i lijepom ponašanju. Pričajte sa svojom djecom o svemu, budite im podrška i potpora te iskren prijatelj. Kada osjetite promjenu u ponašanju djeteta ne ignorišite je, nego dajte sve od sebe da pomognete svom djetetu. Pričajte sa svojom djecom, pitajte ih kako su proveli dan, posao ćete završiti, kuću očistiti, ali vrijeme sa porodicom nikada nećete moći vratiti i ponoviti isti trenutak dva puta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave