Sandra Jamaković Šabanović: Otac je kao i majka jaka karika u odgoju

Ja se i dalje držim toga da sve ide iz kuće i da se loša djeca ne rađaju nego takva postaju odnosno takva se odgajaju

Piše: Sandra Jamaković Šabanović, dipl. žurnalista

Sandra Jamaković Šabanović  rođena je 15.11.1986. godine u Banovićima gdje je završila osnovnu i srednju školu. Svoje obrazovanje nastavlja u Tuzli na Filozofskom fakultetu, odsjek Žurnalistika. Nakon završetka studija radila je kao voditeljica zabavnog programa na TK radiju u Tuzli, a nakon radija svoju voditeljsku karijeru  nastavila na na Face TV u informativnom programu. Danas živi u Banovićima. Prije rođenja druge kćerke bila je direktorica jedne javne ustanove u Banovićima. 

Sandra je poznata bh influenserka i mama dvije preslatke djevojčice Mie i Ele. Sandra za sebe kaže da je majka, domaćica i supruga. Iako je po zanimanju diplomirani žurnalista Sandra je trenutno nezaposlena. Svaki svoj trenutak posvetila je odrastanju svojih djevojčica i djelić toga želi podijeliti sa svojim „inst ljudevima „ kako ih je njena kćerka Mia imenovala. Sa ovom divnom ženom smo razgovarali o odgoju i majčinstvu a u nastavku vam donosimo naš razgovor.

Majka ste dvije djevojčice. Možete li nam ih malo predstaviti?

Da ponosna majka dvije djevojčice. Mia moje prvo koje mi život uljepšava već punih 5.5 godina. Dijete ljubavi tako je zovemo, jer ona je puna toplih zagrljaja za sve, puna ljubavi i nekog spokoja. Ljudi kažu da je posebna ja se slažem sa njima.  Ela je pravi mali vragolan, ako znate za crtani „Beba malo šef“ sve će vam se samo reći, ali je i ona baš takva kakva jeste posebna, valjda to sve mame kažu za svoju djecu. Dosta je živa, ali je velika „mazulja“ koja se krije ispod slatkog vragolastog osmijeha. 

Na instagramu ste poznati kao mamamia. Zašto baš ovaj naziv? 

Na početku sam bila pod imenom i prezimenom kad sam bila bez djece. Onda sam postala mama i dobila Miu. Kako mi je profil rastao i kako je to postajao sve više „posao“ jedna dobra insta prijateljica Ena Tahirović kaže : „ Pa šta misliš da ti se profil zove mamamia, ono baš je popularan naziv, i fora je skroz“ i meni se svidi i eto ga.

U svojim objavama sa svojim pratiteljima dijelite trenutke iz Vašeg porodičnog života. Koliko je to zahtjevno?

Onoliko koliko sebi dozvolite da vam bude zahtjevno. Ja vam nisam nikad dala sebe na tacni na instagramu niti svoj život, niti ću ikada. Moj profil nije Reality show, mada da jeste sigurno bi bila popularnija i imala više pratitelja, ali meni to nije bitno. Ima jako puno profila na tu temu, ja sam uvijek bila škrta u dijeljenju sadržaja, ne zato sto tako hoću, nego zato što su se tako stvari poklopile i što mi taj tempo odgovara. Ja bi nekad voljela da sam aktivnija, da mogu više sadržaja dati, ali onda bi to bilo na silu, a ja ne volim ništa lažno, a ići preko svoje volje narod osjeti. Čemu onda sve to. Ovako umjereno, taman da vas glava od mene ne zaboli.

Kako odgajate svoju djecu? 

Ma ja živim po osjećaju tako i djecu odgajam. Ne primjenjujem nikakve metode, ne čitam nikakve knjige o odgoju u kojima vam neko objašnjava kako da postupite u toj i toj situaciji. Lako je ukrotiti jedno dijete, a hajde ukrotite čitavu masu različiti ličnosti po istom principu, mislim da ne ide stvarno.

Koliko je bitno da su oba roditelja uključena u odgoj djece? 

Najbitnije od svega. Otac je kao i majka jaka karika u odgoju, jer usklađena porodica pruža djetetu osjećaj stabilnosti, utiče na psihosocijalni razvoj i rast djeteta. Ja se i dalje držim toga da sve ide iz kuće i da se loša djeca ne rađaju nego takva postaju odnosno takva se odgajaju jer imaju loše primjer ponašanja oko sebe. Što požanješ to ćeš žeti, dobra stara poslovica vrlo lako primjenjiva i na odnos roditelj – dijete. 

Za kraj imate li neki savjet roditeljima kada je u pitanju odgoj djece?

Ja ne volim puno da pametujem pogotovo kada je odgoj u pitanju. Svi mi jako puno griješimo, i učimo svakodnevno o sebi. Koliko god da se trudimo, radimo na sebi negdje ćemo zakazati i to je tako. Nema savršenog roditelja, kao što nema ni savršenog djeteta. Pustite djecu da budu djeca, pružite im ljubav, zaštitu i dom i ništa im više ne treba.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave