Samra Šakanović Prgić: Uvijek i bez iznimke stavite svoju djecu na prvo mjesto

Roditeljima bih poručila da ljubav prema njihovoj djeci bude temelj svakog njihovog koraka i odluke. Neka uvijek i bez iznimke, stave svoju djecu na prvo mjesto.

 Samra Šakanović Prgić, spisateljica, aktivistica za ljudska prava i majka dviju djevojčica, dijeli svoje iskustvo majčinstva, ističući važnost ljubavi, podrške i poštovanja kao temeljnih vrijednosti koje želi prenijeti na svoje kćerke. Kroz opis svakodnevnih izazova, trenutaka radosti i uživanja u zajedničkim trenucima, Samra nas podsjeća na važnost posvećenosti i osjećaja sigurnosti koje roditeljstvo donosi, te poziva roditelje da svoju djecu uvijek stavljaju na prvo mjesto, pružajući im podršku i ljubav u svakom koraku njihovog životnog putovanja.

Intervju: Samra Šakanović Prgić, spisateljica i aktivistica za ljudska prava, predsjednica Udruge građana NELA Orašje

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Samra Šakanović Prgić, imam 32 godine i dolazim iz Orašja. Spisateljica sam i aktivistica za ljudska prava, te trenutno obnašam dužnost predsjednice Udruge građana NELA Orašje. Majka sam dviju djevojčica Ajle i Emili koje su potpuno okupirale cijeli moj svijet. Također, autorica sam dvije motivacijske knjiga za žene koje nose naziv “Posavka” i “Snaga žene”. Kao feministici i aktivistici koja se već dugi niz godina bori za ženska prava od izuzetne mi je važnosti odgojiti dvije snažne i samostalne djevojke i žene u kakve će, nadam se, odrasti i Ajla i Emili.

Možete li nam predstaviti svoje djevojčice?

Koliko god uživam u pisanju mislim da nema riječi kojima bih adekvatno opisala svoje kćerke i ljubav koju osjećam prema njima. Naša prva djevojčica, Ajla, u naše živote unijela je ljubav i radost prije točno 18 mjeseci. Od prvog dana, kao uragan nevjerojatne energije, zavladala je našim domom, okrenula ga naopako i obojila najljepšim bojama onako kako to samo djeca umiju. Danas ova velika sestra odiše svojeglavošću, živahnošću i istraživačkim duhom, a njezina energija i hrabrost odražavaju njezin karakter koji se oblikuje sve više i više iz dana u dan. Oduševljena je domaćim životinjama, posebno psima i mačkama, a svaki trenutak proveden s njom ispunjen je ljubavlju, smijehom i čistom srećom. S obzirom na to da je Emili tek odnedavno dio naših života iz dana u dan se prilagođavamo njezinim potrebama i uživamo u zajedničkim trenucima. Iako je još uvijek mala primijetim dosta sličnosti između Ajle i nje. Za mene moje kćerke su neprocjenjivo blago na kojemu sam zahvalna svakoga dana.

Kako izgleda Vaš jedan dan, mislim na organizaciju oko posla i majčinstva?

Svaki naš dan je poseban i jedinstven na sebi svojstven način. Planove krojimo tek nakon buđenja, vođeni raspoloženjem tog jutra. Trudim se stvoriti im zanimljiv dan ispunjen sitnim uzbuđenjima, igrom i učenjem. Iako ponekad nije jednostavno uživam u našim zajedničkim trenucima. Sve svoje vrijeme posvećujem njihovim potrebama, no povratak na posao ne izaziva strah u meni, jer imam divne roditelje, sestre i tetku koji brinu o Ajli i Emili jednako koliko i ja. Također, Ajla uživa u vremenu koje provodi sa svojim ocem, mojim suprugom tako da ne brinem o tome kako će se snaći bez mame onda kada se ja vratim na posao.

Koje vrijednosti želite prenijeti na svoju djecu?

Iskreno se nadam kako ću svojim kćerkama prenijeti prave životne vrijednosti poput ljubavi, poštovanja, empatije i marljivosti. Također, želim ih potaknuti na neovisnost, kreativnost i otvorenost prema različitostima kako bi izrasle u snažne, ali i dobrodušne osobe. Kao njihovoj majci, ali i aktivistici to mi je od izuzetne važnosti. Želim im usaditi i duboko poštovanje prema obitelji iz koje dolaze, učeći ih o tome koliko su podrška i zajedništvo važni za sretan i ispunjen život.

Šta biste poručili roditeljima? 

Roditeljima bih poručila da ljubav prema njihovoj djeci bude temelj svakog njihovog koraka i odluke. Neka uvijek i bez iznimke, stave svoju djecu na prvo mjesto. Život ponekad može biti surov i grub, stoga je od neizmjerne važnosti da naša djeca osjete sigurnost naših naručja i u njima nađu mirnu luku i sklonište od svih životnih turbulencija. Što se tiče ostaloga, svatko živi i djeluje prema vlastitim željama i osjećajima. Svako dijete je unikatno i nema univerzalnog pravila koje bi odgovaralo svim roditeljima. Važno je pratiti vlastito srce i pristupiti roditeljstvu na način koji odražava individualne potrebe i osobnosti svakog djeteta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave