Samra Menzilović Ćatić: Djeca su od mene napravila hrabru ženu

Majčinstvo je savršeno nesavršeni sklad u kojem su sadržane sve komponente strah, ljubav, neizvjesnost, harmonija, sklad pa i ono sto se zove ne sklad.

Samra Menzilović Ćatić

Samra Menzilović je rođena u Sarajevu 1984 .godine.  Majka dvoje djece Ajke i Isaka.  Kao diplomirana žurnalistkinja na UNSA, u klasi vrhunskih i posvećenih predavača, izražava poseban spisateljski interes i sklonost  ka scenskoj i umjetničkoj oblasti, gdje je kroz veoma uspješne autorske serijale radijskih emisija na RTV F BiH, prezentirala  vrijedne informativne i edukacijske sadržaje. Vrlo brzo i uspješno se prilagođava novim medijima i priređujem autorske uratke za nekoliko uticajnih portala te kreiram popularni i veoma praćeni serijal kolumni o našoj životnoj zbilji. Značajan profesionalni  iskorak napravila je kreirajući autorske sadržaje na televizijskim ekranima, ispoljavajući svoje kreativne voditeljske sposobnosti koje su veoma toplo primljene kod televizijske publike. Radeći na svom profesionalnom usavršavanju, uspješno je okončala školu NeuroLingvističkog Programiranja, kroz koju je  produbila spoznaje o komunikacijskim vještinama i javnom nastupu  te stiče zvanje „Praktičar NLP“. Slijedom profesionalnog uspona i razvoja novih medija, pokrenula je influenserski Instagram profil, gdje me prati više od 70 hiljada ljudi.  Također je  suvlasnica brend JJ by SM designe zajedno sa svojom najboljom drugaricom Jelenom Jugović Tuncel.

Samra Menzilović-Ćatić je poznata influenserka, manekenka i voditeljica koja se smatra jednom od najuspješnijih žena u Bosni i Hercegovini. Pored brojnih uspjeha i postignuća koje ima iza sebe Samra se ostvarila i kao majka kćerke i sina. Majka je postala kada je imala 21 godinu. Sa Samrom smo razgovarali o porodici, djeci, balansiranju porodičnih i privatnih obaveza. U nastavku Vam donosimo intervju.  

Relativno mladi ste postali majka. Kako je to biti majka sa 21 godinom? Sa kakvim izazovima ste se susreli?

Sad iz ove perspektive mislim da sam donijela odličnu odluku. Danas imam kćerku koja ima 16 godina i koja je moja najbolja prijateljica, moj ponos i moj najveći uspjeh. Kada se vratim unazad i sjetim svih strahova koje sam prolazila od samog začeća pa do poroda, shvatam da sam bila premlada i da ono sto danas znam tada nisam znala i sve to bilo je dosta turbulentno. I ono sto bi dodala nikada nećete biti spremni za djecu ona se dese i vi sazrijevate učite sa njima. Magično iskustvo za jednu ženu. 

U jednom intervju ste naveli kako ste se borili sa viškom kilograma nakon trudnoće. Danas izgledate atraktivno. Možete li našim čitateljicama reći na koji način ste se izborili sa viškom kilograma i vratili se u odličnu formu?

Pedeset kilograma viska ne bih nazvala borbom hahahaha nazvala bi taj period preživljavanjem. Al doista je tako bilo, moja prva trudnoća je bila patološka i provela sam devet mjeseci u bolnici održavajući je. Kada su mi rekli da je moja trudnoća visoko rizična za mene nije bila opcija da je izgubim jer željela sam da moja kćerka dođe na ovaj svijet bez obzira koju žrtvu ja moram podnijeti. Kada ležite u bolnici i imate terapiju uz to hormoni vam divljaju ne razmišljate puno o kilogramima tek sam pred sam porod shvatila da moja kilaža prelazi stotinu kilograma. Bio je šok ali sam rekla ok tim ću se bavit kad poredam prioritete i tako je bilo. Mlada sam bila samim tim sam se i lakše vratila na svoju kilažu. 

Koliko i je li Vas majčinstvo promijenilo?

Ooo to je jedina stvar koja me promijenila, moja djeca su uticala na moj život i danas je tako prioritet su u svakom slučaju i samo tako je ispravno. Majčinstvo je savršeno nesavršeni sklad u kojem su sadržane sve komponente strah, ljubav, neizvjesnost, harmonija, sklad pa i ono sto se zove ne sklad.

Majka ste šesnaestogodišnje Ajke i desetogodišnjem Isaka. Možete li nam ih kratko predstaviti? Kakva su im interesovanja?

Ajka je umjetnica ide u srednju Umjetničku školu, dijete koje možete samo poželjet. Kulturna, odgojena, odgovorna djevojčica. Uvijek spremna da pomogne toliko poštuje starije i svi u zgradi je vole. Zlatno dijete. A Isak je druga priča mali buntovnik sa kojim je bilo jedino lako kada je bio beba hahah. Često znam reci njemu je Bog podario tu ljepotu i slatkoću da bi ga svi voljeli bez obzira na sve nestašluke koji su iza njega. Al ono sto moram istaći da su oboje jako empatični i puni poštovanja prema drugih ljudima. Doduše Isaka smo malo i razmazili jer je najmlađi i ima tu dosta našeg popuštanja. Njegov trenutni interes je stolni tenis kako zašto nije mi poznato hahahaha mada je mali pa budemo vidjeli za dalje. 

Vi ste jedna od najuspješnijih influenserki u BiH koja rijetko ili nikako ne objavljuje fotografije sa djecom. Zbog čega ste se odlučili na to?

Kada sam postala majka ja sam i tada bila u javnom životu, imala sam pažnju javnosti kao Samra Menzilović i nisam morala igrati na neku drugu kartu. Smatram da svako od nas koji smo na influenserskoj sceni traži način da ispliva al isto tako smatram da sam dovoljno zanimljiva da to mogu sama bez pratnje. Moja djeca zaslužuju privatnost i mir bez pritiska javnosti, bez prisile da moram da ih fotkam ili snimam. Nemam ništa protiv influnsera koji svoje porodice snimaju al iskreno ne pratim takav sadržaj. Meni jeste teže, ali ja toliko vjerujem u sebe i znam da šta god radim to mogu iznijet sama bez da opterećujem svoju porodicu. Na mom profilu ne možete vidjet ni moje roditelje, porodicu širu ni užu jer oni to ne žele i ja to poštujem. 

Čemu učite svoju djecu? Koje su to vrijednosti koje se u Vama bitne?

Proje svega da budu dobri ljudi, da budu pošteni ljudi da vole svoje bližnje i da ulazu u sebe i svoje znanje. Želim da shvate da će jednog dana nestat mame i tate i da moraju biti spremni na život koji je toliko surov, ali bez obzira na prepreke da ostanu dosljedni sebi i svojim uvjerenjima. Da se ne povode tuđim mišljenjem da razmišljaju samo svojoj glavu i ako pogriješe da nauče iz tih greški, a ne da se spotiču na iste. 

Koliko Vi učite od djece?

Kako sam postala majka djeca su me oblikovala, unaprijedila od mene su napravili hrabru odvažnu ženu. Ponovo odrastam uz njih jer tek sada shvatam faze kroz koje sam prolazila kada sam ja bila dijete ali nisam imala dovoljno iskustava i pažnje da doživim sve punim plućima. Djeca vas oplemene i vrate u period koji vam je proletio, a vi ga niste imali iskustva doživjet na pravi način. 

Danas su brojne mame zaposlene i često im je teško balansirati između privatnih i poslovnih obaveza. Kako Vama to uspijeva?

Ne uspijeva mi hahahaha majčinstvo je teško, traži odricanje pomjeranje vaših ciljeva zarad interesa djece. Svaka majka koja vam kaže da uspijeva sve ona nije potpuno iskrena. Nekada mi dan traje predugo, spavam manje obveze me slome ali znate šta sve je to ok pa čak i ako ne stignete biti briljantni na svim poljima to je sve ok. Često plivam svom snagom, ali isto tako znam sjedit u autu i plakat jer mislim da nešto neću stići. Biti majka poslovna žena, supruga pokretač svoga svijeta je bezgranično težak zadatak i sasvim je ok nekada reci danas nisam sve stigla ali sutra je novi dan pa idemo ponovno pokušat. 

Koliko je u sve obaveze oko porodice uključen i Vaš suprug?

Tata je ključni temelj kada je odgoj djece u pitanju, bez podrške je jako teško sve stići i postići. Smatram da muškarac i žena dijele obveze na pola i to je jedino ispravno i ono sto mogu reći da je Mirsad sjajan otac i velika podrška oko svih obveza kada je u pitanju naša porodica. 

Kako provodite svoje slobodno vrijeme sa porodicom?

Pošto ne dijelim ovakve trenutke na društvenim mrežama onda ćemo ovo ostavit samo za nas.

Za kraj Vaša poruka mama i trudnicama koje čitaju naš časopis?

Drage moje trudnice uživajte u trudnoći jer to je zaista bezbrižan period kada je vašoj bebi sve sto je potrebno da vi budete sretne i dobro, onog momenta kada beba dođe na svijet sve se mijenja. Sa dolaskom bebe na svijet rađate se i nove Vi. Ne plašite se tih promjena već gledajte kako da zavolite novu sebe. I da ne plašite se ako mislite da niste savršene jer niko nije, a svijet i dalje funkcionira. Ljubav prije svega, a sve ostalo će samo doći. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave