Sa koliko godina djeca počinju da lažu?

Mala djeca ponekada govore šašave stvari. Ponekada kažu i nešto što nije istina, no biti šašav i lagati nije isto.

Laganje obično zahtijeva neiskrenost te namjeru da se druga osoba obmane. Drugim riječima, morate izreći nešto u šta ni sami ne vjerujete te navesti nekoga da prihvati neistinitu izjavu kao tačnu (Primorac, 1984).

Kada djeca dostižu ovaj stadij?

Neke studije kažu kako mališani počinju lagati već prije nego napune 2 i pol godine. Već do 4. godine života, više od 70% djece barem ponekad slaže. No vrijeme kada će početi da laže, varira od jednog djeteta do drugog i to nije odraz djetetovog karaktera niti morala. Laž je povezana sa djetetovom sposobnosti da čita misli. Čim prije dijete razvije sposobnost rasuđivanja o tome na koji način oni oko njega misle, prije će početi pokušavati da obmane.

Iako je laganje nešto što bismo trebali kritikovati kada dijete radi, razumijevanje načina na koji um radi je nevjerovatan uspjeh u njihovom mentalnom razvoju. Razumijevanje kako drugi ljudi oko njega razmišljaju te kreiraju uvjerenja, pomaže dijetetu da bolje komunicira, razvije odnose sa vršnjacima te učestvuje u igrama koje uključuju glumu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave