Rižine žitarice u ishrani beba. Kada bebe mogu početi sa konzumacijom rižine kaše?

Riža sadrži male količine mikronutrijenata, uključujući cink, bakar i selen koji igraju ključnu ulogu u održavanju funkcija tijela

Dojenčad mogu početi konzumirati rižine žitarice nakon navršenih šest mjeseci, što je ujedno i preporučena dob za početak čvrste hrane. Rižine žitarice odlična su prva hrana za bebe jer je manje vjerojatno da će izazvati alergijsku reakciju u usporedbi s drugim žitaricama. Postoje neke zdravstvene prednosti započinjanja prehrane rižom žitaricama.

Beba može iskoristiti sljedeće prednosti riže:

Dopunjava tjelesnu energiju: 100 g rižinih žitarica sadrži oko 83 g ugljikohidrata. Zdjela rižinih žitarica može pružiti vašem djetetu prijeko potrebnu energiju da ostane vrlo aktivna.

Može biti korisno za kosti: Riža je dobar izvor kalcija i magnezija – oboje neophodni za zdrave kosti. Redovite obroke rižinih žitarica, osim majčinog mlijeka, mogu biti dodatni izvor kalcija za bebu.

Dobro za cjelokupno zdravlje tijela: riža sadrži male količine mikronutrijenata, uključujući cink, bakar i selen. Ti mikronutrijenti igraju ključnu ulogu u održavanju funkcija tijela.

Rižine žitarice se izuzetno lagano pripremaju. Ali prije nego što to učinite, morate znati odabrati pravu vrstu rižinih žitarica.

Vrlo je važno da birate  samo obogaćene verzije. Za svoje bebe uvijek birajte žitarice s rižom ojačane željezom. Većina rižinih žitarica za dojenčad obogaćena je željezom i drugim hranjivim tvarima, ali možete potražiti običnu rižinu žitaricu bez dodatka obogaćivanja ako ste sigurni da dijete dobiva dovoljno željeza iz drugih izvora hrane, ali to svakako provjerite sa svojim pedijatrom.

Provjerite ostale sastojke: Neki proizvođači žitarica za rižu za novorođenčad mogu dodati malu količinu sojinog lecitina kao aditiva u hrani. Izbjegavajte ove verzije ako vaše dijete tek započinje s krutom hranom. Najbolje je započeti s jednom vrstom žitarica u vrijeme kada bebi unosite čvrstu hranu.

Pomiješajte s formulom ili majčinim mlijekom: za početak će vam trebati samo kašika rižinih žitarica. Pomiješajte kašiku žitarica s tri do četiri kašike mliječne formule ili majčinim mlijeko. Najbolje je koristiti svježe izdajano majčino mlijeko ili svježe pripremljenu formulu. Ako koristite zamrznuto majčino mlijeko , ostavite ga da dosegne sobnu temperaturu prije upotrebe.

Nakon što se žitarice i mlijeko temeljito pomiješaju, možete ih ponuditi djetetu. Međutim, rižine žitarice su blage i beba se neće odmah svidjeti. Pa kako pridobiti dijete da pojede rižine žitarice?

Evo nekoliko trikova kako dijete naviknuti na okus rižinih žitarica. Pomiješajte voće i povrće: Možete dodati žlicu očišćenog povrća ili voća rižinoj žitarici. Dodavanje omiljenog povrća ili voćnog pirea vašem rižinom žitaricama može ga ubrzo obogatiti.

Istražite ideje o hrani za malu djecu: Ako ste kasno i u djetinjstvu uveli rižine žitarice, na raspolaganju vam je nekoliko opcija. Možete razmisliti o dodavanju meda i kravljeg mlijeka u rižine žitarice po ukusu. Rižina žitarica može biti i opcija za desert. Napominjemo da med i kravlje mlijeko ne smiju davati djeci mlađoj od 12 mjeseci.

Kako dijete raste, možete povećati i broj kašika rižinih žitarica koje koristite.

Rižine žitarice imaju nekoliko prednosti za dojenčad i malu djecu. Ali roditelji svakako imaju mnogo nedoumica i pitanja u vezi bilo kakvih mogućih rizika kada je upitanju uvođenje rižinih žitarica u ishranu.

Najčešće postavljeno pitanje je mogu li bebe biti alergične na rižinu žitaricu? Da. Kao i svaka druga hrana, rižine žitarice mogu potaknuti alergiju. Primjer je sindrom enterokolitisa izazvan proteinima hrane (FPIES), koji je rijetka alergija na hranu koja utječe na gastrointestinalni trakt. Riža je među čestim pokretačima stanja. Neki od simptoma FPIES-a su :povraćanje koje se događa nekoliko sati nakon jela rižinih žitarica ; proljev koj se obično javlja nakon povraćanja, temperatura, letargija i iritacija, dehidracija, zbog stalnog proljeva i povraćanja. Eliminiranje riže iz djetetove prehrane umanjuje simptome alergije na hranu izazvanu rižom. Ako je vaša beba jako dehidrirana, tada se posavjetujte s ljekarom. Općenito, šanse za alergiju na rižu manje su zbog nedostatka glutena u njoj.  Rižu mogu sigurno jesti novorođenčad s alergijom na pšenicu i imunološkim poremećajima gastrointestinalnog trakta, poput celijakije. Ipak je najbolje savjetovati se sa ljekarom prije hranjenja rižinim žitaricama u slučaju da dijete ima druge alergije.

Uzrokuje li riža žitarica zatvor?Ne. Rižine žitarice same po sebi ne uzrokuju zatvor. Ali udio željeza u obogaćenim žitaricama može povećati razinu željeza u tijelu i dijete malo zatvoriti, osobito ako dijete dobiva željezo iz drugih prehrambenih izvora. Da biste izbjegli zatvor, dajte bebi običnu, ne obogaćenu žitaricu kada dobije dovoljno željeza iz drugih izvora hrane.

 Sadrži li riža žitarica arsen?Riža prirodno sadrži arsen, spoj koji se obično nalazi u tlu i vodi. Biljka riže ima prirodnu tendenciju da apsorbira više arsena od ostalih žitarica. Stručnjaci navode da održavanje ravnoteže rižinih žitarica i ostalih žitarica u djetetovoj prehrani sprečava novorođenče da primi prekomjerni arsen. Odabirom kvalitetnih rižinih žitarica pouzdanog branda moglo bi se donekle ublažiti rizik od prekomjerne izloženosti arsenu.

Postoji nekoliko atributa o rižinoj žitarici zbog čega je prvi izbor čvrste hrane za djecu. Zrno riže ne sadrži gluten i bebin probavni sistem ga prihvaća, što je novo u čvrstoj hrani. Ne zaboravite uspostaviti ravnotežu između riže i ostalih žitarica. Slijedite zlatno pravilo da nikad vaše djete ne jede jednoličnu hranu. Raznolikost je ključna u bebinoj prehrani.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave