Razvoj dječijih stopala

Dječja stopala razlikuju se od stopala odraslih, jer još nisu potpuno formirana. U dobi od šest mjeseci stopalo je i dalje uglavnom hrskavično. Zapravo, posljednja kost počinje se stvarati tek kad djeca napune oko tri godine. Do 18 godina većina kostiju je potpuno formirana.

 

Bebe

Bebinim stopalima potrebna je zaštita samo po hladnijem vremenu. Gegice, čarape ili male, mekane cipele od prirodnih vlakana trebala bi se koristiti za zagrijavanje malih stopala i uvijek bi trebala biti labava oko stopala vaše bebe. Odvajanje vremena za slobodno kretanje vaše bebe pomoći će u razvoju mišića nogu i stopala.

Hodanje

Djeca obično počinju hodati između 10 i 20 mjeseci starosti. Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i da će se kroz razvojne faze kretati svojim tempom. Djeca se takođe kotrljaju, pužu, hodaju i trče; i nema dokaza koji podržavaju mišljenje da će upotreba hodalica za bebe pomoći da se to dogodi rano. Ova vrsta opreme može izvršiti dodatni pritisak na stopala koja još nisu spremna za preuzimanje težine.

Kad vaše dijete tek počne hodati, cipele treba koristiti samo kada je potrebna zaštita od tla. Omogućavanje djeci da idu bosi ili da nose vrlo mekane cipele pomaže stopalu u normalnom razvoju i pomaže u jačanju mišića.

Ponekad djeca hodaju sa topalima prema unutra (u prstima) ili prema van. U ovim slučajevima varijacije u hodanju su normalne. Većina djece će prerasti ove načine hodanja do druge godine. Ako vaše dijete ne prati svoje prijatelje, pedijatar će vam moći pomoći. Djeca mlađa od tri godine ponekad mogu hodati na prstima, što je tipična razvojna faza. Pedijatar bi trebao pregledati svako dijete starije od tri godine koje još uvijek hoda na prstima.

Rast stopala

Dječije stopalo raste u dužinu i mijenja svoj oblik rastom. Razvoj luka je individualna stvar, a visina luka ili nedostatak luka ne ukazuju uvijek na to da će dijete imati problema sa stopalima. Ako vaše dijete boli ili ima jedno ravno stopalo koje se razlikuje od drugog stopala, pedijatar može pomoći.

Zbog brzog rasta u dužinu i širinu dok su mladi, možda će biti potrebne česte promjene veličine cipela i čarapa. Provjerite veličinu najmanje svakih jedan do tri mjeseca do treće godine života, svaka četiri mjeseca do pete godine života i svakih šest mjeseci od pet godina.

Bol u peti

Bol u peti može se pojaviti i kod djece u rastu, obično u dobi od 8 do 14 godina, a može biti jača tokom ili neposredno nakon sportskih aktivnosti. Ako vaše dijete osjeća bol u stražnjem dijelu pete koja mu ograničava aktivnost ili uzrokuje šepanje, pedijatar će moći utvrditi je li bol u peti povezan s razvojnim procesom i dati savjete o načinima ublažavanja simptoma.

Koža i nokti

S vremena na vrijeme mogu se pojaviti problemi s kožom i noktima na stopalima vašeg djeteta. Neka stanja (urasli nokti na stopalima, atletsko stopalo i bradavice) zahtijevaju liječenje, dok drugima mogu pomoći promjene higijene ili obuće.

Djeca su također sklonija bradavicama od odraslih. Plantarna bradavica često se nalazi na tabanima i čini se da je tvrda i ravna, s hrapavom površinom i dobro definisanim granicama. Ako bradavica uzrokuje nelagodu, pedijatar može pomoći u liječenju.

Obuća

Cipele bi prije svega trebale zaštititi stopala vaše djece. Uvijek izmjerite obje noge za dužinu i širinu. Cipele trebaju odgovarati prirodnom obliku stopala, posebno oko prstiju. Vrh cipele treba omogućiti prstima da se slobodno kreću i ne smiju ih gnječiti s vrha ili sa strane. Provjerite ima li prostora za rast djece od 1 cm između kraja najdužeg prsta i kraja cipele. Cipele trebaju udobno pristajati oko pete i ne smiju biti previše opuštene ili uske.

Stručni savjet

Pregled kod stručnjaka za stopala preporučuje se ako:

  • Primjećujete neravnomjerno trošenje cipela
  • Primijetili ste bilo kakve osipe na koži, tvrdu kožu, kvržice ili izbočine na stopalima vašeg djeteta
  • Vaše se dijete žali na opetovanu bol u stopalima i/ili nogama koja se također povećava s aktivnošću
  • Vaše dijete se stalno spotiče ili pada
  • Vaše dijete hoda na prstima
  • Hodanje vašeg djeteta ne izgleda simetrično
  • Imate bilo kakvu drugu zabrinutost u vezi sa stopalima vašeg djeteta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave