Razvoj bebe u dobi od 5 mjeseci

Vaša je beba na rubu toliko novih prekretnica sa pet mjeseci starosti, što može označiti granicu između bebe koja miruje i one koja je u pokretu! Valjajući se, blebećući, hvatajući i kikoćući se, vaše dijete može sve.

Razvojne prekretnice u dobi od 5 mjeseci

Počinje da priča

Iako beba brblja već nekoliko mjeseci, to sada počinje zvučati gotovo poput razgovora, uz nekoliko dvosložnih “riječi”. Možda ćete početi čuti “ba-ba” ili “da-da”, ali nemojte se još previše uzbuđivati ​​- proći će još nekoliko mjeseci dok beba ne počne dijeliti riječi s drugima, a to su samo najlakši zvukovi za izgovoriti u ovom periodu.

Sjedi i kotrlja se u oba pravca

Vaša beba vjerojatno još uvijek treba jastuke da ih drži u sjedećem položaju. Neki će savladati sjedenje s jednom rukom podmetnutom između nogu kako bi imali nešto na što se mogu osloniti, a drugi će uspjeti sjesti bez potpore, ali većina će se ipak srušiti u trenutku nepažnje. Nakon što su naučile da se kotrljaju sa stomaka na leđa, neke bebe se sada okreću u drugu stranu, sa leđa na stomak, što otvara vrata pokretljivosti bebe. Vaša beba sada rizikuje da padne s kreveta i kotrlja se iz jedne sobe u drugu ako su dovoljno odlučne, što znači da je potrebna vaša puna pažnja njihovom ponašanju.

Vrijeme za igru i vrijeme za pjesmu

Kako se bebina pažnja povećava i počinje shvatati značenje jezika, sve vrste igara i aktivnosti postat će sve zabavniji. Igra skrivača je sjajan početak, jer vaša beba sada razumije da ćete se, kad nestanete, vrlo vjerovatno ponovno pojaviti na zabavan način i počet će predviđati kada će to biti. Snaga pjesme također će donijeti promjene, sada kada vaša beba počinje prepoznavati poznate ritmove koji signaliziraju dijelove njihove svakodnevice, poput vožnje automobilom ili početka spavanja.

Spavanje dva puta dnevno

Noćni san vaše bebe ustaljuje se, pa tako i njihov dnevni san, a većina djece do kraja petog mjeseca spavat će dva puta dnevno. Kratki san iz ranih mjeseci produžit će se kako bi bebe postajale fizički aktivnije i mentalno budnije, iako će nekima možda ipak trebati kasno poslijepodnevno spavanje kako bi izržali do spavanja navečer. Njihova sve veća budnost i razumijevanje svijeta vjerovatno će značiti kraj drijemanja u pokretu, jer se vaša beba ne može smiriti usred toliko rastresenosti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave