Razumijevanje i ublažavanje infantilnih kolika – otkrijte moć Babytola Coli

Infantilne kolike su poznate po svojoj enigmatičnoj prirodi i utjecaju na dojenčad.

Piše: dr. Svjetlana Grubeša Raguž, Specijalista pedijatar, SKB Mostar

Dobrodošli u svijet roditeljstva, putovanje ispunjeno čudesnim trenucima i nevjerovatnim izazovima. Jedan od tih izazova koji može testirati čak i najstrpljivije roditelje su infantilne kolike, tajanstvena pojava koja može dovesti do neprestanog plakanja i nelagode kod naših najmlađih članova obitelji. No, nemojte očajavati! Infantilne kolike su poznate po svojoj enigmatičnoj prirodi i utjecaju na dojenčad. Bez obzira na to koliko se trudimo, ponekad se čini kao da ne možemo pronaći rješenje za tu misterioznu nelagodu. No, danas ćemo zajedno istražiti temu infantilnih kolika i otkriti inovativno rješenje koje može olakšati taj izazovni period za vas i vašu bebu.

U srcu ove priče je Babytol Coli, osmišljen s ljubavlju i pažnjom prema vašim malenim čudima. Ova inovativna formula sadrži probiotik Lactobacillus reuteri i enzim laktazu, čineći ga moćnim saveznikom u borbi protiv infantilnih kolika. Dok istražujemo dublje u ovu problematiku, otkrit ćemo kako Babytol Coli može pružiti olakšanje i mir vašem domu. Dakle, dragi roditelji, pripremite se za putovanje kroz svijet infantilnih kolika i otkrijte kako malena bočica Babytol Coli može napraviti veliku razliku. Spremni ste za mirnije noći i sretnije dane s vašim djetetom.

ŠTA SU INFANTILNE KOLIKE ILI GRČEVI KOD BEBA?

Važno je da znate da infantilne kolike ili grčevi kod beba nisu bolest, već prolazno stanje koje se klasifikuje u grupu funkcionalnih poremećaja crijeva. Uzroci pojave nisu u potpunosti razjašnjeni i dalje su predmet brojnih istraživanja. Uzroci kolika se svrstavaju u dvije grupe: psihosocijalne i organske poremećaje. Kada govorimo o drugom slučaju, najvjerovatnije se radi o udruženosti crijevne disbioze (neuravnoteženosti dobrih i loših bakterija u crijevima), alergiji na proteine kravljeg mlijeka i intoleranciji na laktozu. Bebe koje imaju kolike zbog disbioze, u crijevima imaju smanjenu zastupljenost dobrih bakterija. Smanjena aktivnost enzima laktaze prije svega može nastati usljed disbioze, a kod novoređenčadi i dojenčadi na prirodnoj ishrani i zbog prekomjernog unosa šećera laktoze. Kolike se po pravilu javljaju dvije sedmice po rođenju, a najintenzivnije su između 3. i 6. sedmice. U najvećem broju slučaja spontano prestaju do kraja trećeg, najkasnije do petog mjeseca života. Grčevi kod beba izazivaju neutješan plač!

LACTOBACILLUS REUTERI – ZNAČAJ I ULOGA

Razvoj digestivnog sistema bebe počinje u trudnoći, a nastavlja se tokom porođaja naseljavanjem dobrih bakterija, kao i kasnije tokom cijelog života. Unos dobrih bakterija nakon rođenja omogućava razvoj normalne crijevne flore kod bebe. Jedna od prvih bakterijskih kultura koja naseljava crijevnu floru novorođenčadi je Lactobacillus reuteri. To je jedna od najbolje istraženih dobrih bakterija za primjenu kod novorođenčadi, čije efekte potvrđuje više od 200 kliničkih studija. Lactobacillus reuteri je otporan na kiselu sredinu želuca što omogućava da bez oštećenja stigne u crijeva.
razmnožavanje enterobakterija, posebno E.coli (Ešerihije koli).

U kliničkim ispitivanjima je pokazano da primjena Lactobacillus reuteri:

  • Skraćuje trajanje epizoda kolika kod djece na prirodnoj ishrani
  • Skraćuje epizode trajanja plača za 50%
  • Dvostruko smanjuje broj obraćanja pedijatru.

ŠTA JE LAKTAZA?

Laktaza je enzim koji omogućava razgradnju mliječnog šećera laktoze. Kod velikog broja novorođenčadi i dojenčadi, još uvijek nerazvijen i nezreo crijevni trakt proizvodi malu količinu enzima laktaze, koja nije dovoljna da razgradi laktozu iz mlijeka.

Nedovoljno razgrađena u tankom crijevu, laktoza iz mlijeka dolazi do debelog crijeva i tu se fermentiše, što dovodi do oslobađanja velike količine gasa koji širi crijeva i uzrokuje bolove koji se manifestuju kao kolike. Ovo stanje je najčešće prolazno i uglavnom prolazi nakon 4. mjeseca. Nedovoljna aktivnost laktaze usljed disbioze, razvoja alergije na kravlje mlijeko, ili opterećenja laktozom kod djece na prirodnoj ishrani, razlozi su za primjenu laktaze za ublažavanje i otklanjanje kolika.

PREPORUČUJE SVJETSKA ORGANIZACIJA GASTROENTEROROLOGA (WORLD GASTROENTEROLOGY ORGANISATION)!

Globalni vodiči Svijetske organizacije gastroenterorologa preporučuju primjenu Lactobacillus reuteri za prevenciju i otklanjanje kolika, a na osnovu njegovog povoljnog dejstva i najvišeg stepena dokaza. Lactobacillus reuteri je za sada jedini soj dobrih bakterija sa dokazanim selektivnim dejstvom na ublažavanje kolika.

  • UDRUŽENI EFEKAT ZA EFIKASNIJU ENZIMSKU RAZGRADNJU LAKTOZE!

Kombinacijom laktaze sa Lactobacillus reuteri postiže se udruženi efekat i efikasnija enzimska razgradnja laktoze. Manje količine nerazložene laktoze u debelom crijevu znače i smanjenu fermentaciju, čime se olakšava neutrališuće dejstvo Lactobacillus reuteri.

  • Prevenira i otklanja grčeve
  • Pomaže u razvoju digestivnog trakta
  • Bezbjedan za primjenu od prvog dana

Babytol Coli For You! su kapi za oralnu upotrebu. One sadrže dobre bakterije Lactobacillus reuteri, koje su važne za razvoj digestivnog trakta, kao i enzim laktazu, koji pomaže razgradnju mliječnog šećera laktoze. Na taj način se olakšava varenje i smanjuje pojava grčeva u stomaku kod novorođenčadi i dojenčadi.

Obnavlja crijevnu floru 

Bebe koje imaju kolike zbog disbioze, u crijevima imaju smanjenu zastupljenost dobrih bakterija.

Normalizuje crijevnu floru

Babytol Coli normalizuje crijevnu floru kod intolerancije na laktozu, olakšava varenje i smanjuje pojavu grčeva u stomaku kod novorođenčadi i dojenčadi.

Bezbjedan od prvog dana

Jednostavan za primjenu od prvog dana života. Pogodan za dužu primjenu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave