Različiti tipovi plača kod beba

Šta nam beba želi reći plačem

Bebe ispuštaju puno različitih zvukova, od hihota do gunđanja. Većinom su sretno zadubljene u svoj novi svijet. Međutim, kada se ukaže potreba, moraju vas obavijestiti o tome. Najbolji način za to je plakanje, jer vam to svaki put privlači pažnju!

Novopečenim roditeljima predstavlja izazov shvatiti šta svaki zvuk plača znači. S olakšanjem ćete saznati da bebe zapravo imaju svoj jezik i, zanimljivo, on je isti bez obzira gdje je vaša beba rođena. To je univerzalni jezik za bebe i dobra vijest je da ga lako možete naučiti.

Postoji pet osnovnih zvukova koje vaša beba ispušta neposredno prije plača:

Neh – glad

Eh – podrigivanje

Eairh – gasovi

Heh – nelagoda (vruće, hladno, mokro)

Auh – pospanost

Pogledajmo malo dublje kako možete protumačiti svaki različit zvuk vaše bebe. To će vam dati još nekoliko činjenica koje će vam pomoći da shvatite šta vaša beba koja plače pokušava da vam kaže.

  1. Neh – glad

Beba koristi zvučni refleks “Neh” da bi vam dala do znanja da je gladna. Zvuk se stvara kada se aktivira refleks sisanja i jezik se gurne prema gore na nepce.

  • Eh – podrigivanje

Refleks zvuka ‘Eh’ znači da beba treba podrigivati. Nevolju uzrokuje veliki mjehurić zraka zarobljen u prsima. Beba na to odgovara zvukom ‘Eh’ u pokušaju da ispusti zarobljeni zrak kroz usta.

  • Eairh – gasovi

Ako beba pati od nadimanja ili uznemirenog stomacica, upotrijebit će zvučni refleks ‘Eairh’ da prenese te informacije. Zvuk se čuje kada zarobljeni vazduh iz podrigivanja ne može da se oslobodi i putuje do želuca. Ovdje se mišići crijeva stežu da bi istjerali mjehurić zraka. Ovaj zvuk također može značiti da je stolica u toku.

  • 4. Heh – nelagoda (vruće, hladno, mokro)

Bebe imaju zvučni refleks “Heh” kada su pod stresom, osjećaju nelagodu ili kada trebaju promjenu pelena. Ovaj se zvuk aktivira kao odgovor na kožni refleks, poput znojenja ili svrbeža.

  • Auh – pospanost

Bebe imaju zvučni refleks “Owh” koji vam daje do znanja da se osjećaju umorno. Zvuči slično zijevanju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave