Ravna stopala kod djece

Djeca s ravnim stopalima, koja se nazivaju i pes planus, imaju ravan luk stopala tokom stajanja i hodanja. Ravna stopala su normalna kod novorođenčadi i male djece (do 44% djece od tri do šest godina). U ovoj dobi, u odsustvu bilo kakvih drugih simptoma, liječenje je vrlo diskutabilno.

Ravno stopalo obično se ispravlja kako se mišići jačaju, a meka tkiva ukoče. Visina luka u stopalu raste sa godinama do oko devete godine. Problem je kada ravno stopalo ostane prisutno tokom života, spontano se javi kod starije djece ili kasnije u životu ili je povezano s bolom i invaliditetom.

Ravna stopala mogu biti fleksibilna ili kruta, bolna ili bezbolna i povezana sa zatezanjem mišića potkoljenice (Ahilova tetiva). Većina ravnih stopala je bezbolna, ali kada je bol prisutna, to je obično tokom aktivnosti sa opterećenjem poput hodanja i trčanja. Bol može biti u stopalu, skočnom zglobu ili oko područja stopala.

Šta uzrokuje ravna stopala?

Kompleksna i sofisticirana interakcija kostiju, ligamenata, mišića i živaca unutar i iznad stopala definira njegovu anatomiju i funkciju. Sve što narušava integritet ovih struktura što dovodi do smanjenog luka može izazvati simptomatska ravna stopala.

Pregled stopala započinje pregledom cijelog djeteta, jer ravno stopalo može imati osnovni uzrok. Uobičajeni poremećaji koji uzrokuju simptomatsko ravno stopalo uključuju: cerebralnu paralizu, neke oblike mišićne distrofije, juvenilni artritis, nasljedne poremećaje koji utječu na živčani sistem i neke poremećaje vezivnog tkiva.

Ravno stopalo također može potjecati iz neobične anatomije kao što je tarzalna koalicija (kosti spojene), oštećenja ligamenata ili mišića, ograničenog kretanje zgloba, rotirane potkoljenice prema van itd.

Smatralo se da obuća u ranom djetinjstvu uzrokuje ravna stopala. Nedavna istraživanja dovode u pitanje ovu teoriju, jer populacije koje uobičajeno hodaju bose imaju ravnije lukove stopala od populacija koje nose cipele. Vjerovatno je da će djeca koja nose cipele, nisu fizički aktivna i imaju ravna stopala imati smanjenu aktivnost mišića u stopalima i time oslabljenu funkciju i slabost stopala.

Neka starija djeca i adolescenti razvijaju ravna stopala u odsustvu bilo kakvog poremećaja ili povezanih faktora. Razumijevanje uloge malih mišića stopala u stabilizaciji luka i promicanju normalne funkcije stopala i cijelog donjeg ekstremiteta moglo bi sadržavati odgovor na problem ravnih stopala.

Da li treba liječiti ravno stopalo?

Tretman ravnog stopala predmet je velikih kontroverzi. Teško je postići dogovor između pružalaca zdravstvenih usluga o tome kako bismo trebali definisati i klasifikovati ravno stopalo. Slijedom toga, dokazi iz objavljenih istraživanja suviše su ograničeni da bi mogli donijeti konačne zaključke o tretmanu dječjih ravnih stopala.

Ravna stopala zahtijevaju liječenje samo ako su jasno povezana sa bolom ili smanjenom funkcijom stopala. Pronalaženje osnovnih uzroka ili bolesti je od najvećeg prioriteta; samo liječenje simptoma treba biti sekundarno.

Ako se primijete ravna stopala kod djeteta s prekomjernim težinom ili kod djeteta s prekomjernom fleksibilnošću zgloba i lošom obućom, svaki od ovih čimbenika može doprinijeti simptomima i svaki od njih treba riješiti.

Ako na kvalitetu života djeteta utječe na to kako stopala izgledaju ili funkcioniraju, tada treba riješiti ovaj problem.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave