Rajski plin – pomoć pri porođaju

Kad pomislite na rajski plin, prva slika koja vam padne na pamet je da se neko histerično smije. Dušikov oksid, poznat i kao rajski plin, vraća se kao opcija za ublažavanje bolova kod žena tokom porođaja. Iako je ova opcija sigurna za većinu žena, oko nje postoje brojne nedoumice.

Evo odgovora na pet uobičajenih pitanja o dušik-oksidu kao opciji za ublažavanje bolova tijekom porođaja:

1. Zašto se sve više žena okreće rajskom plinu radi upravljanja porođajnim bolovima?

Žene žele više mogućnosti za rješavanje bolova tokom porođaja. Dušikov oksid se daje sam, tako da osjećate veću kontrolu nad ublažavanjem bolova. On ne ograničava pokretljivost, usporava porođaj niti donosi značajan rizik za bebu. Ima brzo djelovanje nakon udisanja i brzo napušta sistem nakon prestanka njegove upotrebe. Dušikov oksid neće u potpunosti eliminirati bol, ali može pomoći pri prigušivanju bola i umanjiti anksioznost. Dobra je opcija za žene koje su sklone anksioznosti ili žele sposobnost kretanja tokom porođaja.

2. Da li vas rajski plin nasmijava kao lud?

Suprotno svom imenu na engleskom jeziku (laughing gas), rajski plin vas ne nasmijava. On usporava nervni sistem, zbog čega se osjećate manje inhibiranim. Također, može stvoriti osjećaj blagostanja ili euforije. Ova kombinacija može učiniti da se osjećate drugačije nego obično, ali većina žena se ne smije histerično.

3. Koje su neke od prednosti upotrebe rajskog plina u odnosu na druge metode ublažavanja bola?

Rajski plin je najjeftinija dostupna opcija za ublažavanje bolova i ima mali učinak na bebu. Može se kontinuirano koristiti i omogućava vam hodanje tokom porođaja. Takođe je manje invazivan od epiduralne anestezije. Možete odabrati drugu opciju upravljanja bolovima, a zatim započeti i prestati uzimati dušik-oksid u bilo kojem trenutku. Možete sigurno dojiti nakon porođaja, čak i ako ste koristili rajski plin.

4. Ko bi imao koristi od upotrebe rajskog plina?

Plin je dobra opcija ako se osjećate tjeskobno. Ako se bojite igala, boravka u bolnici ili se teško opuštate i oslobađate napetosti, to može biti za vas. Također je moguće razmotriti upotrebu rajskog plina ako ste utvrdili da želite izbjeći epiduralnu i lijekove protiv bolova kad ste kreirali plan porođaja ili je prerano ili kasno za epiduralnu.

Dajete si rajski plin držeći malu masku na ustima da udahnete plin. Stupa na snagu u roku od jedne minute. Jednom kada se maska ​​ukloni, efekti dušik-oksida se brzo suzbijaju. Neke žene radije koriste dušikov oksid za vrijeme kontrakcija, a druge ga više koriste za opuštanje između kontrakcija. Registrirana medicinska sestra vas može naučiti kako se on koristi.

5. Kako se daje rajski plin?

Dušikov oksid je dobra opcija ako tražite neinvazivno sredstvo za ublažavanje bolova koje možete kontrolirati. Poznavanje dostupnih opcija pomoći će vam da odaberete efikasnu metodu ublažavanja bolova u toku poroda.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave