Prvo kupanje

Dok beba ne počne puzati, svakodnevno kupanje nije potrebno. U stvari, vašoj novorođenoj bebi će trebati kupka samo dva ili tri puta sedmično – dok im pupak ne zacijeli (otprilike jednu do četiri sedmice nakon rođenja), a kasnije, kada beba može samostalno sjediti i preraste kadu za dojenčad možete je kupati u pravoj kadi. Nema ništa simpatičnije nego vidjeti bebu kako prska u kadi, pjenom koja im prekriva bucmasto tijelo i slušati njihov smijeh.

Prednosti kupanja za bebe

Kupanje bebe donosi mnogo koristi.

Pojačava vezu roditelja i bebe. Postoji razlog zašto vrijeme za kupanje postaje vrhunac dana i za vas i za vašu bebu – vrijeme provedeno zajedno, samo vas dvoje. Briga o vašoj bebi daje joj do znanja da vam je stalo do njih. Pogledajte je u oči, poljubite taj slatki dječji stomačić, izbrojite te malene prste, gugućite im i pjevajte pjesmice. Osjetivši vaš nježni dodir i čuvši vaš glas (bez obzira na to što govorite ili pjevate) obavijestit ćete vašeg mališana koliko ga volite.

Iskustvo učenja. Vjerovali ili ne, u kadi se može puno naučiti. Stimulišite čula svog mališana lagano kapljući vodom po trbuhu – vjerojatno će se hihotati od zadovoljstva. Dajte im malo vode (njegov pogled raširenih očiju dat će vam do znanja da je očaran) ili pokažite kako prskati vodu. Samo uvijek držite oko na bebi kako biste bili sigurni da je sretna i da uživa u onome što radite. Ne zaboravite igru riječi dok ih perete – imenujte njegove dijelove tijela dok ih. Naučit će puno riječi prije nego što to shvatite!

Umiruje sitne bebe. Vjerovatno to već znate iz vlastitog iskustva tijekom kupanja, ali ništa nije smirujuće i utješnije od namakanja u kadi nakon dugog dana. Opuštenost pojačajte još više isprobavanjem masaže dojenčadi. Iako većina mališana to voli, ako se vaša beba ljuti i okreće glavu, nemojte se brinuti- samo se mazite. Uskoro ćete shvatiti šta najbolje funkcioniše.

Izaziva san. Još je više razloga da volite kupati svoje dijete – pogotovo ako je kupanje djetetova rutina prije spavanja. Topla voda, topla soba i topli osjećaj sigurnosti, sigurnosti i čarolije dovest će vašu bebu u sanjivo raspoloženje.

Ako je pupkovina vaše bebe još uvijek netaknuta ili ako obrezani penis novorođenčeta nije zacijelio, izbjegavajte kupke u kadama i samo koristite ruke ili krpu za bebe za čišćenje. Kada je vaša beba spremna za pokušaj kupanja, pronađite ravnu površinu – u kupatilu ili na kuhinjskoj ploči, krevetu, pa čak i pod i nastavite nježno i kratko prati bebu dok se ne navikne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave