Prvi znakovi trudnoće

Pitate li se jeste li možda trudni? Jedini način da to sa sigurnošću saznate je uz pomoć testa za trudnoću. Ipak, postoje rani znaci trudnoće koji mogu ukazivati na nju. Evo na šta trebate obratiti pažnju.  

Svaka je žena drugačija, a takva su i njihova iskustva u trudnoći. Svaka žena ima različite simptome koji čak mogu varirati od trudnoće do trudnoće. Također, budući da rani simptomi trudnoće često oponašaju simptome koje biste mogli osjetiti neposredno prije i tokom menstruacije, možda nećete shvatiti da ste trudni.

U nastavku vam donosimo opis nekih od najčešćih ranih simptoma trudnoće. Trebali biste znati da ove simptome mogu uzrokovati i druge stvari osim trudnoće. Dakle, činjenica da primijetite neke od ovih simptoma ne znači nužno da ste trudni. Jedini način da se to sa sigurnošću utvrdi jest test na trudnoću.

Blago krvarenje i grčevi

Nakon začeća, oplođena jajna ćelija pričvršćuje se na zid maternice. To može uzrokovati jedan od najranijih znakova trudnoće – blago krvarenje i, ponekad, grčeve. Ta pojava se naziva implantacijskim krvarenjem. Javlja se od šest do dvanaest dana nakon oplodnje jajne ćelije. Grčevi liče na menstrualne grčeve, pa ih uz krvarenje, žene tumače kao početak menstruacije. Krvarenje i grčevi su, međutim, blaži nego menstrualni.

Osim krvarenja, žena može primijetiti bijeli, mliječni iscjedak iz rodnice. To je povezano sa zadebljanjem zidova rodnice, koje započinje gotovo odmah nakon začeća. Povećani rast ćelija koje oblažu rodnicu uzrokuje iscjedak. Taj iscjedak, koji se može nastaviti tokom trudnoće, obično je bezopasan i ne zahtijeva liječenje. Ali, ukoliko osjetite neugodan miris iscjetka ili osjećaj peckanja i svrbeža, prijavite to svom doktoru kako bi mogao provjeriti da li imate kako bi mogao provjeriti imate li infekciju.

Promjene na grudima

Promjene na grudima još su jedan vrlo rani znak trudnoće. Razina hormona brzo se mijenja nakon začeća. Zbog promjena, dojke im mogu nateći i boljeti ih nakon sedam do četrnaest dana. Također,  dojke mogu izgledati veće i biti osjetljivije na dodir. Područje oko bradavica, koje se naziva areola, također može potamniti. Potrebno je nekoliko sedmica da se tijelo navikne na hormonalne promjene. Kad se to dogodi, bolovi u dojkama trebali bi se ublažiti.

Umor

Osjećaj umora normalna je pojava u trudnoći, čak i na njenom samom početku. Žena se može početi osjećati vrlo umorno već sedam dana nakon začeća. Zašto? Ova pojava je često povezana s visokom razinom hormona koji se naziva progesteron, mada sve druge stvari – poput niže razine šećera u krvi, nižeg krvnog tlaka i pojačanog stvaranja krvi – mogu pridonijeti osjećaju umora. Ako je umor povezan s trudnoćom, važno je da se dovoljno odmarate. Konzumacija hrane bogate bjelančevinama i željezom može vam pomoći da lakše podnesete umor.

Mučnina

Jutarnja mučnina poznati je simptom trudnoće, iako ih ne iskusi svaka trudnica. Tačan uzrok jutarnjih mučnina nije poznat, ali trudnički hormoni vjerovatno pridonose ovoj pojavi. Mučnina u trudnoći se može pojaviti u bilo koje doba dana, ali su najčešće ujutro. Također, neke žene žude za određenom hranom ili je ne mogu podnijeti kad zatrudne. To je također povezano s hormonalnim promjenama. Učinak može biti toliko jak da čak i pomisao na hranu trudnici može izazvati mučninu u želucu. Moguće je da mučnina, žudnja za hranom i averzija prema hrani mogu trajati tokom cijele trudnoće. Srećom, simptomi se smanjuju kod mnogih žena otprilike u 13. ili 14. sedmici trudnoće.

U međuvremenu budite sigurni da se hranite zdravo, tako da vi i vaša beba u razvoju dobijate bitne hranjive sastojke. Za više informacija možete se konsultovati sa vašim doktorom.

Izostanak menstruacije

Najočitiji rani simptom trudnoće – i onaj koji većinu žena potakne na test na trudnoću  je izostanak menstruacije. Postoje razlozi, osim trudnoće, za izostanak menstruacije. Moguće je da ste se previše udebljali ili smršali. Hormonski problemi, umor ili stres su druge mogućnosti. Nekim ženama izostaje menstruacija kada prestanu uzimati kontracepcijske pilule. Također, ukoliko uočite krvarenje tokom trudnoće, konsultujte se sa vašim doktorom kako biste saznali kada je krvarenje normalno a kada je znak za uzbunu.

Ostali rani simptomi trudnoće

Trudnoća donosi promjene vašoj hormonalnoj ravnoteži, što može uzrokovati i druge simptome koji uključuju:

  • Učestalo mokrenje – Za mnoge žene ova pojava započinje od šeste do osme sedmice nakon začeća. Iako bi to moglo biti uzrokovano infekcijom mokraćnih kanala, dijabetesom ili upotrebom diuretika, ako ste trudni, to je najvjerojatnije zbog razine hormona.
  • Zatvor – Tokom trudnoće, povećena razina hormona progesterona može dovesti do zatvora. Progesteron uzrokuje da hrana sporije prolazi kroz vaša crijeva. Da biste ublažili problem, pijte puno vode, vježbajte i jedite puno hrane bogate vlaknima.
  • Promjene raspoloženja – Ovo je uobičajena pojava, posebno tokom prvog tromjesečja, također povezana s hormonalnim promjenama.
  • Glavobolja i bolovi u leđima – Mnoge trudnice prijavljuju česte blage glavobolje, a druge osjećaju bolove u leđima.
  • Vrtoglavica i nesvjestica –  Mogu biti povezane sa širenjem krvnih sudova, nižim krvnim tlakom i nižim šećerom u krvi.

Trudnica bi mogla imati sve ove simptome, ili samo jedan ili dva. Ako bilo koji od ovih simptoma postane učestao, porazgovarajte sa svojim doktorom kako biste mogli napraviti plan za njihovo ublažavanje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave