Prvi dani života

 

 

Porođaj je jedinstven trenutak u životu svake žene.  Tokom trudnoće svakoj budućoj majci najvažniji datum u kalendaru je njezin termin porođaja. U skladu s njim prati se razvoj trudnoće, planiraju se liječnički pregledi i obavezne pretrage. Trudnice se tome danu raduju, ali i strahuju od njega – hoće li do tada dječja soba biti opremljena, torba za porodilište spakirana, pa i sama mama psihički spremna za porođaj? Ipak, jako mali postotak beba rađa se na sam dan termina, procjene kažu tek između 2 i 5 % novorođenčadi se rađa na planirani termin.

 

Piše: prof. dr. med.sci. Fahrija Skokić;

 Prof.dr Fahrija Skokić završila je Medicinski fakultet u Tuzli 1982. godine, potom  postdiplomski studij iz perinatologije i neonatologije u Zagrebu 1993. godine na temu “Struktura i etiologija ranog neonatalnog morbiditeta”. Doktorski studij na Medicinskom fakultetu u Tuzli i sticanje naučnog zvanja doktor medicinskih nauka, oktobar 1996.; doktorska disertacija na temu “Procjena fetalnog rasta žive novorođenčadi i rani neonatalni period u  ratnim uslovima”. Ima i počasno zvanje: Primarijus, od aprila 2012.godine. Autor je više knjiga i udžbenika.

 

Rođenje djeteta predstavlja tranziciju fetusa u neonatusa i kompleksan je proces u kojem nastaju brojne fiziološke promjene. Presjecanjem pupčane vrpce okolina  ploda sada već novorođenčeta iz temelja se mijenja. Neophodno je aktivirati centre za disanje I načiniti prvi udah te uspostaviti određene funkcije koje je do tada obavljala posteljica. Za to je potrebno određeno vrijeme,za ventilaciju pluća nekoliko minuta, za cirkulaciju oko 24 sata,za ekskreciju bilirubina nekoliko dana a za neke metaboličke I imunološke funkcije i nekoliko mjeseci. Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je izuzetno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je izuzetno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i zahtjevno.

Postupci i pravila u porodilištima su različiti u svakoj bolnici, ali evo što se vjerovatno može dogoditi u vrtlogu koji je prvi dan života vaše bebe. Već sam prolazak kroz porođajni kanal bio je težak I iscrpljujući, jer izlazak iz idealnih uslova života kakav je majčin uterus, stvara određeni stres za novorođenče koje dolazi iz mračne, vodene sredine, idealne temperature i tišine u rađaonu koja je sa jakim osvjetljenjem, prilično bučna i niže temperature, zato je bebu još prije presjecanja pupčane vrpce najbolje staviti majci na prsa.Tako kontakt koža na kožu daje mogučnost da se beba smiri jer je koža majke topla, ozkucaji srca čujni i poznati bebi, a i najbolju dobrodošlicu će svakom novorođenčetu pružiti majka.

I vi ste napokon  upoznali svoju bebu i sigurni ste da ljepše novorođenče niste nikada vidjeli, a i ono vas vidi na udaljenosti od 10 cm koliki je razmak između bebinih i vaših očiju.  Preplavljeni ste emocijama i sve vam je novo i zanimljivo.  Tada će novorođenče dobiti svoju identifikacionu tračicu sa prezimenom i imenima roditelja, a ujedno i svoje prve ocjene poznate kao  Apgar scor, a koji se temelji na brzini otkucaja srca, boji, refleksnom odgovoru, aktivnosti i tonusu mišića, disanju u prvoj i petoj  minuti poslije porođaja.  Rezultati se mogu kretati od jedan do deset, ali zbir iznad sedam uglavnom imaju zdrave bebe.  Većina beba ima ocjenu osam ili devet, ali ako vam testovi bebe budu niži, uzrok će se riješiti (recimo,ako ima problema s disanjem) i testiranje će se nastaviti u razmacima od pet minuta dok se problem ne riješi. Ne brinite: Većini porođaja prisustvje pedijatar-neonatolog koji svojim znanjem I vještinama može pomoći vašoj bebi da lakše prođe kroz tranziciju i da uspostavi zadovoljavajuće funkcije.

Bebe koje su privijene uz majke kožom na kožu netom nakon poroda mogu bolje samostalno regulirati temperaturu tijela i uspješno disati, jer oni imaju često problema s održavanjem tjelesne temperature jer nemaju izolacijski sloj masnoće pod kožom koji olakšava regulaciju temperature tijela. Ako beba nije dobro zagrijana, ona mora koristiti više energije i kisika kako bi održala temperaturu stabilnom, a neometani prvi sat života kada majka grije bebu svojim tijelom smanjuje rizik od hipoglikemije. Osim važnosti ranog hranjenja za stvaranje privrženosti, beba u naručju majke može pomoći da tijelo majke brže izbaci posteljicu, te se ujedno smanjuje rizik od obilnog postporođajnog krvarenja. Ova veza u prvim minutama po  rođenju između majke i bebe dobra je osnova za budući psihomotorni razvoj djeteta. Ovo su emotivni trenuci i prilično uzbudljivi, pa i ako koja suza poteče normalno je. To ste čekali.

Nakon što ste se izmilovali, “ispričali “ i zbližili , vrijeme je  da sestra  izvaga vašu bebu, izmjeri joj tjelesnu dužinu i svakako obim glave. Sve te postupke vi možete pratiti sa kreveta jer se to  radi u blizini vas. U to vrijeme će pedijatar-neonatolog uraditi prvi orjentacioni pregled vašeg djeteta i svakako dati vam informaciju o stanju te o potrebi za detaljnim pregledom nešto kasnije. Sestre će ukapati kapi u oči koje su antibiotske i jedan su od preventivnih postupaka u neonatologiji kojim se sprečava infekcija očiju koje mogu nastati prolaskom kroz porođajni kanal. Također će dobiti i vitamin K u bedra kako bi se spriječili problemi sa zgrušavanjem krvi. Ako doktor pošalje vašu bebu na odjel neonatalne intenzivne njege (NICU), jer je prerano rođen ili postoji opasnost od infekcije, to povezivanje će se odgoditi.

Pored tjelesnih promjena majka posle porođaja doživljava materinstvo. To je najkarakterističniji doživljaj u životu žene kada dijete postaje središte njenih misli, želja i ljubavi. Taj doživljaj treba nenametljivom pažnjom omogućiti svakoj ženi.

Prvi sati s bebom su uzbudljivi, emotivni  i stalno se nešto dešava, pregledi, edukacija o dojenju, vaše istraživanje i onoga što čujete i što ne čujete, pa čak i iznenađenja kada vas vaša beba čvrsto uhvati za prst  ili kada pri pregledu refleksno izvodi pokrete kao kod hodanja. Bićete ponosni, još ako vas promatra dok joj govorite i pokušava oponašati izraze vašeg lica, niko neće biti sretniji od vas.

Sada kada su završeni početni testovi vašeg djeteta, vas dvoje ćete provesti vrijeme zajedno u svojoj bolničkoj sobi ili sobi za oporavak, a sestra će dolaziti i pomagati vam oko dojenja, babica će pregledati vašu epiziotomiju, ginekolog vase zdravstveno stanje, a pedijatar-neonatolog će detaljnijim pregledom ustanoviti kako se  vaša beba  prilagođava životu kao novorođenče. Provjerit će i njen puls, poslušati pluća, palpirati stomačić,  provjerit će da li su  genitalije pravilno formirane  i provjeriti ima li svih deset prstiju  na rukama i nogama, te kakvo je stanje kukova.  Također će zabilježiti određene rezultat u kojem se mjeri opseg glave, obim grudnok koša i dužina vašeg djeteta kako bi se potvrdila njegova gestacijska dob i kako bi u skladu sa porođajnom težinom procjenio da li je zadovoljavajuće težine ili manje ili veće za onoliko koliko je nošeno.

Vrijeme od  4 do 22 sata po rođenju  provest ćete učeći kako brinuti o svom novorođenčetu. Vjerovatno će vam pomoći  medicinska sestra oko prvog kupanja, presvlačenja  i promijene pelena nakon što prođe evakuacija prve stolice, zvane mekonijum. Naučit ćete i kako previjati i držati bebu, te najviše vremena će biti posvećeno dojenju.

Sati 23 i 24 su vrijeme kada  će vašu bebu formalno pregledati pedijatar – osim ako problem nije otkriven pri rođenju, u kojem slučaju će tada biti podvrgnuto daljim analizama.  Doktor će procijeniti faktore rizika za infekciju, provjeriti da li ima malformacije i osigurati da se vaše dijete dobro hrani i diše. Ono će biti provjereno na žuticu koja uzrokuje žućkastu kožu jer se bilirubin ne razgrađuje u jetri. Bebe s takvim stanjem mogu biti izložene posebnoj vrsti svjetla koja pomaže razgraditi bilirubin, a vi ćete biti ohrabreni da svoje dijete često njegujete kako bi pomoglo eliminiranje tvari kroz njenu stolicu. U rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, žutica može dovesti do oštećenja mozga. Uz to, iz pete vaše bebe uzet će se krv za metabolički skrining, jer rano otkrivanje i liječenje nekih bolesti koje nemaju kliničkih simptoma  može znatno poboljšati njenu prognozu.

Neposredno prije otpusta iz bolnice

U bolnici ćete ostati 24 do 48 sati nakon vaginalnog porođaja. Ako ste imali  Carski rez, nešto duže 4 do 7 dana. I vi i beba bićete pregledani prije otpusta. Beba će biti izvagana i vjerovatno ćete primijetiti kako je došlo do pada tjelesne težine, što je normalna, fiziološka pojava.  Nemojte biti uznemireni. Tečnost se kreće od svog ekstravaskularnog sistema do krvnih žila, povećavajući mu krvni pritisak i potičući dotok kisika do njegovih organa. Ono urinira višak tekućine, što uzrokuje smanjivanje njegove porođajne mase od 5 do 7 posto, ali težinu će dobiti nakon nekoliko dana.

Nema sumnje da  ste mjesecima sanjali  o svojoj bebi i dolasku kući: kako će izgledati, da li će biti ležerna poput svog oca ili temperamentna poput vas, ali te snove će zamjeniti razmišljanja jer su  šanse  da, ako je to vaše prvo dijete, ne znate puno o brizi za novorođenče i to vas može uplašiti. Nakon otpusta, ali prije nego što možete otići, u većini zemalja  bolničko osoblje će provjeriti  da li  imate autosjedalicu, koja je potrebna u skoro 50 država. Kod nas još uvijek nije zakonska obaveza, ali je poželjno da dijete dovezete kući bezbjedno u autosjedalici.  Jednom kada dođete kući i shvatite da ste sami, otac djeteta, dijete I vi  možda ćete se osjećati uplašeno ili nesigurno. Ne paničarite, niko  ne dolazi  kući stvarno pripremljen. Pokušajte se opustiti, korak po korak, dan po dan i prije nego što to i shvatite  radit ćete sve  kao pravi  profesionalci. Većina beba spava manje od 4 sata, a onda se probude da bi se hranile. Većina novorođenčadi će spavati oko 16 sati svakih 24 sata.

Svaka beba je drugačija, tako da ne biste trebali nametati kruti raspored prvih nekoliko mjeseci. Ovo pomaže vašoj bebi da dobije ono što joj je potrebno. Također vam pomaže uspostaviti opskrbu mlijekom hranjenjem kad god se vaša beba želi nahraniti onoliko dugo koliko želi. Ciklus hranjenja, igranja, spavanja prilagodite sebi I bebi, nema krutih rasporeda I pravila. Kupanje bebe može biti pravo zadovoljstvo, čak i ako isprva može biti frustrirajuće, ali ne morate je kupati svaki dan. Kada steknete rutinu kupanje bebe uveče može pomoći njenom smirivanju, nekako tu noćnu toaletu povežite sa davanjem I D3 vitamina te Bebitola. Ubrzo  ćete pronaći ono što vi i vaša beba više volite i to primjenjujte. Vaša će beba doći kući sa pupčanim bataljkom, držite ga čistim i suhim i pustite da se prirodno zacijeli. Položaj za spavamje  bebe može biti na boku ili leđima, ali sa otkrivenom glavom i licem. Najsigurnije mjesto za njihovo spavanje je u sigurnom krevetiću pored vašeg kreveta.

Obavezna čitajte svoju i bebinu  otpusnu listu. Poštujte kontrole koje su predložene.

Dojenje

Prvo i najvažnije, imajte vjere u sebe i svoju bebu. “Bebe su dizajnirane za dojenje”, kaže Emily Pease, R.N., međunarodna savjetnica za laktaciju (IBCLC), švedskog bolničkog centra za dojenje u Seattlu.

Prvi korak: napravite domaći zadatak. Prije dolaska vaše bebe, pohađajte čas dojenja – nude ih mnoge bolnice i porođajni centri. Na prenatalnim časovima dojenja, instruktori demonstriraju dojenje s videozapisima ili s lutkama, kako biste  što više naučili, a dobro je da se povežete i s drugim mamama i budućim mamama.

Dojenje je ono što identificira čovjeka. Nakon porođaja presjecanjem pupčane vrpce prekida se veza majka–placenta–dijete ali se uspovljavlja veza majka–dojka–dijete. Jedina zdrava hrana od samog  početka života je majčino mlijeko. Ono je najidealniji izvor hranjivih i zaštitnih materija, izvor emocinalne topline i sigurnosti. S pravom je rećeno ”da majčino srce i mlijeko nemaju zamjene”, jer to je biološki superiorna supstanca koja omogućava normalni rast i razvoj, mijenja svoj sastav sa uzrastom djeteta i daje temelje budućem zdravlju.

Moderno društvo dovelo je do uvođenja vještačke hrane pa je ljudsko mladunče preživjelo kroz nekoliko generacija ishranu kravljim mlijekom i industrijskim preparatima. Na ovaj veliki, možda biološki eksperiment, upozorili su svi oni kojima je zdravlje djece na prvom mjestu. Danas se procenat onih koji doje povećava i time se vraća izgubljeni sklad s prirodom.

 

Krajem trudnoće opada razina estrogena u krvi majke a raste sekrecija prolaktina iz prednjeg režnja hipofize te to stimulira produkciju mlijeka. Sekrecija mlijeka je kontrolisana u prvom redu nivoom prolaktina. Poticaj za sekreciju prolaktina je sisanje, njegova frenkvenca, trajanje i snaga kojom dijete siše. U psihologiji laktacije ima jedan psihosomatski refleks tj. refleks otpuštanja mlijeka. Ono omogućava prelaz mlijeka iz alveola u ductuse mliječnih žlijezda putem kontrakcije glatke muskulature u stijenci ductusa. Izaziva ga sisanje, provodi oksitocin iz stražnjeg režnja hipofize, a pod jakim je uticajem emocionalnog stanja. Ovaj refleks je ključan za uspjeh laktacije. Osjećaj straha, napetosti, nezadovoljstva inhibira taj refleks, dok ga osjećaj sigurnosti, pouzdanja i udobnosti pojačava.

Sekrecija mlijeka započinje nakon poroda i prvo mlijeko se naziva kolostrum. Kolostrum nakon 5 do 10 dana zamjenjuje prelazno mlijeko da bi se krajem prvog mjeseca nakon poroda formiralo  zrelo mlijeko.

Izvanredna biološka i antiinfektivna svojstva majčinog mlijeka  ga stavljaju ispred bilo koje hrane. Sastav ukus i  miris majčinog mlijeka utiču na apetit novorođenčeta. Ono je lako probavljivo.

Prve kapi počinju se javljati pred kraj trudnoće,  izrazito je žute boje zbog velike količine karotina, sadrži veliku količinu Ig  i jedina je substanca koja sadrži interferone (supstance koje se mogu braniti protiv malignih ćelija). Majčino mlijeko je nekazeinsko mlijeko jer većinu njegovih proteina čine proteini sirutke 70%, a kazein samo 30%.

I za kraj, moj savjet svim majkama je da budu što prirodnije i opuštene u kontaktu sa svojom bebom, a čim vam zdravstveno stanje i vremenske prilike dozvoljavaju uputite se u šetnju. Bebe to vole.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave