Prva šetnja za zimske bebe

Mnoge novopečene mame pitaju se trebaju li čekati da prođe 40 dana prije nego što izvedu bebu prvi puta na svježi zrak? Naročito zimi kada su tempertaure dosta niske u Bosni i Hercegovini. Dok naše mame, svekrve i nene/bake tvrde da se treba pričekati sa prvim izlaskom, pedijatri savjetuju drugačiji pristup.

Svjež vazduh je veoma dobar za zdrav razvoj vašeg deteta. Imunološki sistem je ojačan i vaše dijete dobiva puno kisika. Imajte na umu da su naši savjeti samo za šetnje u odgovarajućim kolicima ili korpi za nošenje. Neprikladne za šetnju svakako su dječje autosjedalice za automobil.

Kada mogu da idem u šetnju? Bebi je dozvoljeno već u prvoj sedmici života boraviti na svježem zraku.

U prvoj sedmici života pedijatri preporučuju da u hladnom vremenu od 0 ° C boravak traje max. 45 minuta. Od druge sedmice, možete povećati sedmično vrijeme za oko 15-30 minuta, a od oko šeste sedmice života, sve dok se vi i vaša beba osjećate ugodno. Naravno, ovo su samo preporuke ljekara pedijatara i čitava situacija neonatalnog vremena kod svakog pojedinca može biti veoma različita.

Na temperaturama ispod 0 stepeni vodite računa o tome da dječija koža treba posebnu zaštitu. Uvjerite se da su ručice vaše bebe ispod pokrivača ili stavite rukavice novorođenčetu. Djetetovo lice treba zaštititi bezvodnom kremom za vjetar i hladne vremenske uslove. Tako opremljenim bebama, ni temperature od -13 stepeni nisu problem. U vrlo hladnom vremenu možete staviti bocu tople vode u kolica ispod bebinih nogica. Bocu tople vode umotajte u peškir.

Autor: roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave