Prva menstruacija nakon carskog reza. Šta očekivati?

Krvni ugrušci: Mogu se osloboditi tamna boja ili svijetlo crveni ugrušci, posebno kada je prvo razdoblje teško.

Vjerojatno imate jaka krvarenja u slučajevima poput problema sa štitnjačom ili adenomioze (zadebljanje stijenke maternice) i lakših krvarenja ako ste imali stanja poput endometrioze (tkivo raste izvan maternice), Ashermanovog sindroma (postojanje ožiljnog tkiva u maternica) i Sheehan sindrom (oštećenje hipofize).

Možda će trebati neko vrijeme da se menstrualni ciklus redovito popravi. Ponekad vam se mjesečnice možda ne vraćaju redovito. Također, možda ćete imati prvu menstruaciju, a zatim doživjeti prekid ciklusa prije nego što se nastavi.

Može li menstruacija nakon porođaja biti manje bolna nego prije?

Studija je otkrila da je menstralna bol vjerojatno manja nakon porođaja zbog tjelesnih promjena koje je donijela trudnoća .

Prva bi se menstraucija mogla odgoditi ako dojite zbog hormona koje proizvodi tijelo. Prolaktin, koji je potreban za proizvodnju majčinog mlijeka, može suzbiti reproduktivne hormone. Stoga ne možete ovulirati ili stvoriti jaje za oplodnju. Kao rezultat toga, prva menstruacija može odgoditi sve dok ne prestanete ili ograničite dojenje.

Da li će prva menstruacija utjecati na majčino mlijeko?

Možda ćete primijetiti neke promjene u opskrbi majčinim mlijekom ili bebinu reakciju na mlijeko kad se menstruacija vrati. Hormonske promjene mogu rezultirati:

  • Smanjenje ponude mlijeka
  • Promjene u učestalosti njege
  • Sastav i okus mlijeka

Te su promjene rijetke i ne mogu uticati na vašu sposobnost dojenja.

Kada je vrijeme za posjetu ljekaru? Ako vam mjesečnice ne postanu normalne čak i nakon nekoliko mjeseci, a primijetite neke neobične promjene, trebali biste se obratiti ljekaru. Također možete konsultovati ljekara u sljedećim slučajevima: namakanje više od jednog uloška u jednom ili dva sata, jako krvarenje s boli, iznenadna groznica i jaka glavobolja, krvni ugrušci koji su veći i neobičniji, jak miris, bol tijekom mokrenja, poteškoće u disanju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave