Prva menstruacija nakon carskog reza. Šta očekivati?

Tijekom trudnoće, žene su bez menstruacije duže od devet mjeseci. Ali ciklus se vraća nakon poroda. Bilo da imate carski rez ili vaginalni porođaj, način porođaja možda neće utjecati na ponovno dobivanje mjesečnice. Međutim, početak prve menstruacije nakon trudnoće razlikuje se od žene do žene jer ovisi o tijelu pojedinca. U ovom tekstu donosimo vam više informacija o tome kada i kako se vraćaju mjesečnice nakon porođaja carskim rezom, čimbenici koji utječu na to i kada može biti razlog za zabrinutost.

Kada dolazi prva menstruacija nakon carskog reza?

Povratak menstruacije obično ovisi o vašem obrascu dojenja i o tome koliko se brzo vraćaju hormoni u normalu jer razina hormona estrogena i progesterona može pasti nakon trudnoće. Ako isključivo dojite, možda nećete dobiti mjesečnicu dok ne odvojite dijete. Ako ne dojite, menstruaciju možete dobiti za pet do šest sedmica nakon porođaja.

Hoće li carski rez odgoditi prvu menstruaciju?

Carski rez možda neće odgoditi prvu mesntruaciju nakon poroda. Na povratak menstrualnog ciklusa vjerojatno utječu određeni čimbenici kao što su dojenje, hormoni i zdravstvena stanja prije i nakon trudnoće. Hormonske promjene koje se događaju u tijelu nakon poroda mogu imati značajan učinak u prvih nekoliko menstruacija. To bi moglo ovisiti o:

  • Problemi sa zdravljem koji ste imali prije trudnoće
  • Promjena hormonalne razine
  • Neredovita menstruacija prije trudnoće

Nekoliko drugih čimbenika koji mogu utjecati na prvo mestruaciju su: stres, gubitak ili dobitak kilograma, iscrpljenost, poremećaj štitnjače, neredovita tjelesna aktivnost

Carski rez možda neće utjecati na početak vašeg prve menstruacije, ali mogao bi promijeniti način na koji krvarite.

Po čemu se vaše razdoblje razlikuje nakon trudnoće?

Razdoblje nakon carskog reza ili vaginalnog porođaja možda nije isto kao razdoblje prije trudnoće. Tijelo se ponovno prilagođava menstrualnom ciklusu, i zbog toga se u različitim aspektima može razlikovati od razdoblja prije trudnoće.

Snažan protok: Krvarenje može biti veliko tijekom prvog razdoblja nakon C-presjeka. Jedan od razloga je hirurški rez na stijenci maternice.

Svijetlo crvena: Krv iz prvog razdoblja koja nastaje nakon čišćenja maternice tkiva je svježa, a mogla bi biti i svijetlo crvena.

Traje duže: Prva mesntruacija obično traje sedam dana kao i normalno razdoblje. Ali većina njih može imati krvarenje četiri do pet dana, praćeno lakšim krvarenjima duže vrijeme.

Neredovita menstruacija: Čimbenici poput povećanja ili gubitka tjelesne težine u trudnoći, stresa i problema sa štitnjačom mogu učiniti neredovit menstrualni ciklus.

Krvni ugrušci: Mogu se osloboditi tamna boja ili svijetlo crveni ugrušci, posebno kada je prvo razdoblje teško.

Vjerojatno imate jaka krvarenja u slučajevima poput problema sa štitnjačom ili adenomioze (zadebljanje stijenke maternice) i lakših krvarenja ako ste imali stanja poput endometrioze (tkivo raste izvan maternice), Ashermanovog sindroma (postojanje ožiljnog tkiva u maternica) i Sheehan sindrom (oštećenje hipofize).

Možda će trebati neko vrijeme da se menstrualni ciklus redovito popravi. Ponekad vam se mjeseci možda ne vraćaju redovito. Također, možda ćete imati prvu menstruaciju, a zatim doživjeti prekid ciklusa prije nego što se nastavi.

Može li menstruacija nakon porođaja biti manje bolno nego prije?

Studija je otkrila da je menstralna bol vjerojatno manja nakon porođaja zbog tjelesnih promjena koje je donijela trudnoća .

Prvo bi se menstraucija moglo odgoditi ako dojite zbog hormona koje proizvodi tijelo. Prolaktin, koji je potreban za proizvodnju majčinog mlijeka, može suzbiti reproduktivne hormone. Stoga ne možete ovulirati ili stvoriti jaje za oplodnju. Kao rezultat toga, prva menstruacija može odgoditi sve dok ne prestanete ili ograničite dojenje.

Da li će prva menstruacija utjecati na majčino mlijeko?

Možda ćete primijetiti neke promjene u opskrbi majčinom mlijekom ili bebinu reakciju na mlijeko kad se menstruacija vrati. Hormonske promjene mogu rezultirati:

  • Smanjenje ponude mlijeka
  • Promjene u učestalosti njege
  • Sastav i okus mlijeka

Te su promjene rijetke i ne mogu utjecati na vašu sposobnost dojenja.

Kada je vrijeme za posjetu ljekaru ? Ako vam mjesečnice ne postanu normalne čak i nakon nekoliko mjeseci, a primijetite neke neobične promjene, trebali biste se obratiti ljekaru. Također možete konsultovati ljekarau sljedećim slučajevima: namakanje više od jednog uloška u jednom ili dva sata ;jako krvarenje s boli, iznenadna groznica i jaka glavobolja, krvni ugrušci koji su veći i neobičniji, jak mirisa,bol tijekom mokrenja, poteškoće u disanju

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave