Probiotici su korist ili farmaceutski trik u tek rođenih beba?

Probiotik se pokazao kao dobra podloga u crijevima za razvoj zdravih bakterija i lakšu probavu mlijeka osobito kad majke nemaju još dobro uspostavljenu laktaciju.

Autor: Doc.dr.Marjana Jerković Raguž, neonatolog, Sveučilišna klinička bolnica Mostar

U svakodnevnom životu smo zadnjih godina jako puno zatrpani medijskim porukama o koristima probiotika za odrasle koji se nalaze u mnogim mliječnim proizvodima. Međutim, jako rijetko ćete čuti u svakodnevnim reklamama ili su informacije oskudne o koristi pojedinih probiotika za tek rođeno dijete koje je buduće odraslo biće. Zato smo mi tu neonatolozi, liječnici za tek rođene bebe koje pomažemo da postanu zdravo biće u svijetu koji ga tek čeka!

Probiotici su živi mikrobiotički suplementi koji koloniziraju crijevo naših novorođenih beba osiguravajući korist za njihovu probavu pri prvim mliječnim obrocima. Stoga su jedan od naših “dobrih suradnika” u svakodnevnom tretmanu novorođenčadi probiotici koji su kao sunce koje obasja oblačan dan. Probiotik BioGaia® koji sadrži zdrave bakterije Lactobacillus reuteri Protectis je dokazan u mnogobrojnim studijama kao zaštitnik crijeva od loših bakterija.Tijekom ranog neonatalnog perioda odnos crijevne mikroflore i prehrane je najvažniji faktor normalnog crijevnog i imunološkog razvoja. Svakodnevnim radom sa djecom pokazala se korist davanja probiotika kod proljeva, sprječavanja proljeva izazvanog antibioticima, nekrotizirajućeg enterokolitisa, dojenačkih kolika te prevencije infekcija respiratornog sustava i dodatnih infekcija kod već bolesnog novorođenčeta. U složenoj mreži dobrih i loših bakterija u crijevima, svakodnevno se može dogoditi da tu povoljnu ravnotežu među njima naruše mnogi bakterijski uljezi. To se osobito može desiti u crijevima tek rođene bebe kojoj su crijeva nezrela i nisu se kolonizirala “zdravim” bakterijama. Rana kolonizacija crijeva nepatogenim mikroorganizmima je od ključne važnosti za zdravlje novorođenčeta te sprječavanje razvoja upalnih bolesti, a kasnije dugotrajnog plača uslijed kolika.

Probiotik se pokazao kao dobra podloga u crijevima za razvoj zdravih bakterija i lakšu probavu mlijeka osobito kad majke nemaju još dobro uspostavljenu laktaciju. Zadnjih godina studije pokazuju korist od davanja probiotika trudnicama i porodiljama kako bi utjecale pozitivno na mikrobiološko okružje crijeva svojih beba. Majčina mikroflora probavnog sustava ima brojne fiziološke uloge koje utječu na imunološke i metaboličke funkcije djeteta, posebice u ranom neonatalnom životu, a moguće i dok je beba još u trbuhu.

Radom na odjelu za bolesnu novorođenčad koja dobivaju dugotrajnu antibiotsku terapiju zaključili smo da probiotici povoljno djeluju na smanjenje proljeva izazvanim antibioticima, a što su pokazale mnogobrojne svjetske studije. Štoviše, studija objavljena u Švedskoj pokazuje ekonomsku korist i za roditelje i za širu društvenu zajednicu korištenjem L. reuteri Protectis jer sprječava proljev i infekciju respiratornog trakta u djece poslije novorođenačke dobi.  Također, dugogodišnjim davanjem  BioGaia® zamijetili smo dugoročnu korist od korištenja probiotika kod dojenačkih kolika i smanjenje grčevitog plača koji osobito zabrinjava roditelje u prvim mjesecima nakon rođenja njihove bebe. Dojenačke kolike su benigni proces u kojem dojenče ima paroksizme neutješnog plača dulje od tri sata dnevno, više od tri dana u tjednu, duže od tri tjedna. Utječe na približno 10% do 40% dojenčadi širom svijeta i doseže vrhunac u dobi od oko šest tjedana, a simptomi nestaju u dobi od tri do šest mjeseci. Incidencija je jednaka među spolovima i ne postoji korelacija s vrstom mliječnog obroka, gestacijskom dobi ili socioekonomskim statusom roditelja. Našu praktičnu spoznaju potvrdile su mnogobrojne studije provedene u Europi i potvrđene u SAD-u, koje su dokazale značajan učinak L. reuteri Protectis na dojene ili pretežno dojene bebe s kolikama. Njihov zaključak je da već nakon tjedan dana davanja probiotika se smanjuje učestalost i dužina plača u novorođenčadi koji se hrane majčinim mlijekom. To govori u prilog tome da kolike predstavljaju značajan utjecaj na psihičko zdravlje mladih majki i kvalitetu života roditelja te posljedično roditelji traže rješenja kako bi pomogli i bebi i sebi. Utjecaj probiotika na zdravlje djece čini se intrigira sve više znanstvenika širom svijeta. Stoga mi našim bebama nakon otpusta sa odjela preporučamo korištenje probiotika BioGaia® još nekoliko mjeseci kako bi izbjegli nepotrebnu zabrinutost roditelja i stalno pitanje kako pomoći kod grčevitog plača zbog kolika. Posebno smo ponosni kada zaključci provedenih studija ukazuju na pozitivan učinak davanja BioGaia®,  jer to je još jedna potvrda da smo izabrali pravi probiotik za  čuvara i zaštitnika crijeva naših beba. A posebno je veliki značaj u poštedi svakodnevnog stresa roditelja, jer su nekad bespomoćni osobito kod dugotrajnog plača i kolika u njihove djece. Stoga, iako smo svakodnevno svjedoci raznih reklama o koristima mnogih farmaceutskih pripravaka, mi koji radimo sa novorođenčadi svjedoci smo dobrobiti BioGaia® za naše bebe koje će postati zdrava generacija mladih ljudi.

Šta je Lactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske firme.

Lactobacillus reuteri predstavlja jedan od najviše istraženih vrsta probiotika, naročito kod djece. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u Bosni i Hercegovini u obliku kapi za novorođenčad, kao i kapi sa vitaminom D3, te u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.1,2

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i  BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje sa vitaminom D3 okusa narandže, roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.3

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo.

 

 

 

Reference:

 

  1. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
  2. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
  3. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave