Probiotici su korist ili farmaceutski trik u tek rođenih beba?

Autor: Specijalista pedijatar dr. Gordana Banduka, Privatna pedijatrijska ordinacija Ped Medic, Pale

Posljednjih godina svakodnevno smo zatrpani medijskim porukama o koristima probiotika na zdravlje odraslih ljudi. Međutim, informacije o koristi pojedinih probiotika na zdravlje beba i male djece, su često oskudne i ne pridaje im se važnost koju zaslužuju.  Zbog toga su tu pedijatri koji pomažu djeci da izrastu u zdravo biće u svijetu koji ga tek čeka!  Probiotici su živi mikrobiotički suplementi koji koloniziraju crijeva naših novorođenih beba, osiguravajući korist za njihovu probavu pri prvim mliječnim obrocima. Stoga su jedan od naših “dobrih saradnika” u svakodnevnoj suplementaciji novorođenčadi probiotici koji pomažu da se održi balans „zdravih“ crijeva. 

Probiotik BioGaia® koji sadrži probiotičku bakteriju Limosilactobacillus reuteri Protectis (DSM 17938) je dokazan u mnogobrojnim studijama kao zaštitnik crijeva od loših bakterija.Tokom ranog neonatalnog perioda odnos crijevne mikroflore i prehrane je najvažniji faktor normalnog crijevnog i imunološkog razvoja. Svakodnevnim radom sa djecom pokazala se korist davanja probiotika kod proljeva, sprječavanja neželjenih djelovanja izazvanih antibioticima, dojenačkih kolika te prevencije infekcija respiratornog sistema i dodatnih infekcija kod već bolesnog novorođenčeta. U složenoj mreži dobrih i loših bakterija u crijevima, svakodnevno se može dogoditi da tu povoljnu ravnotežu među njima naruše mnogi bakterijski uljezi. To se osobito može desiti u crijevima tek rođene bebe kojoj su crijeva nezrela i nisu se kolonizirala “zdravim” bakterijama. Rana kolonizacija crijeva nepatogenim mikroorganizmima je od ključne važnosti za zdravlje novorođenčeta te sprječavanje razvoja upalnih bolesti, a kasnije dugotrajnog plača uslijed kolika. 

Probiotik se pokazao kao dobra podloga u crijevima za razvoj zdravih bakterija i lakšu probavu mlijeka osobito kad majke nemaju još dobro uspostavljenu laktaciju. Zadnjih godina studije pokazuju korist od davanja probiotika trudnicama i porodiljama, koji pozitivno utiču na mikrobiološko okruženje crijeva kod beba. Majčina mikroflora probavnog sistema ima brojne fiziološke uloge koje utiču na imunološke i metaboličke funkcije djeteta, posebno u ranom neonatalnom životu, a moguće i dok je beba još u stomaku. 

U dugogodišnjoj praksi primijećeno je da probiotici povoljno djeluju na smanjenje proljeva izazvanog antibioticima, a što su pokazale mnogobrojne svjetske studije. Također, dugogodišnja primjena BioGaia® probiotika pokazuje korist od korištenja probiotika kod dojenačkih kolika i smanjenje grčevitog plača, koji osobito zabrinjava roditelje u prvim mjesecima nakon rođenja njihove bebe. Dojenačke kolike su benigni proces u kojem dojenče ima paroksizme neutješnog plača duže od tri sata dnevno, više od tri dana u sedmici, duže od tri sedmice. Utiče na približno 10% do 40% dojenčadi širom svijeta i doseže vrhunac u dobi od oko šest sedmica, a simptomi nestaju u dobi od tri do šest mjeseci. Incidencija je jednaka među spolovima i ne postoji korelacija s vrstom mliječnog obroka, gestacijskom dobi ili socioekonomskim statusom roditelja. Našu praktičnu spoznaju potvrdile su mnogobrojne studije provedene u Evropi i potvrđene u SAD-u, koje su dokazale značajan učinak L. reuteri Protectis (DSM 17938) na dojene ili pretežno dojene bebe s kolikama. Njihov zaključak je da se već nakon sedmicu dana davanja probiotika, smanjuje učestalost i dužina plača u novorođenčadi koji se hrane majčinim mlijekom. To govori u prilog tome da kolike predstavljaju značajan uticaj na psihičko zdravlje mladih majki i kvalitetu života roditelja te posljedično roditelji traže rješenja kako bi pomogli i bebi i sebi. 

Stoga mi našim bebama, odmah po rođenju, preporučujemo korištenje probiotika BioGaia®, kako bismo pomogli roditeljima da izbjegnu zabrinutost i stalno pitanje kako pomoći kod grčevitog plača zbog kolika. Posebno smo ponosni kada zaključci provedenih studija ukazuju na pozitivan učinak davanja BioGaia®,  jer to je još jedna potvrda da smo izabrali pravi probiotik za čuvara i zaštitnika crijeva naših beba. Stoga, mi koji radimo sa bebama i djecom svjedoci smo dobrobiti BioGaia® za naše bebe koje će postati zdrava generacija mladih ljudi.

Šta je Limosilactobacillus reuteri Protectis (DSM 17938)?   

Probiotik nove generacije koji sadrži Limosilactobacillus reuteri Protectis (DSM 17938), bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske firme.  

Limosilactobacillus reuteri predstavlja jedan od najviše istraženih vrsta probiotika, naročito kod djece. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u Bosni i Hercegovini u obliku kapi za novorođenčad, kao i kapi sa vitaminom D3, te u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.1,2

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i  BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje sa vitaminom D3 okusa narandže, roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.3 

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo.

Reference:

  1. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3  
  2. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby  
  3. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave